galéria megtekintése

Emlékezés egy kristályvázára

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 11. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Emlékszem erre a kristályvázára otthonról. De a szomszédból, a barátaim szüleinek lakásából, a rokonoktól is. Húsvét táján ebbe került az aranyeső, anyák napján a babarózsa, anyám neve napjára a kardvirág. Emlékszem rá üresen is, ahogy ott állt, már nem is tudom, az Orion tetején vagy mellett, vagy csak úgy az elemes szekrény egyik polcán, egy kis csipketerítőn.

Hogy ott volt, az életünk része volt, az biztos.

És nyilván még most is ott van anyámnál valahol, még most is kerül bele húsvétra aranyeső vagy barkaág, csak már én nem vagyok ott, és a hetvenes évekből ez a váza nem jött velem. Nálam otthon már nincs ilyen. A mi Ikeán nevelkedett generációnk már fölöslegesnek tartotta ezeket a nehéz, túldíszített holmikat. De nyilvánvalóan nem volt igazunk.

 

Azóta megtanultam becsülni a kristályt. Ha vázám nincs is belőle, metszett pohárból például van otthon néhány sorozat ünnepnapokra. Kell ez a pici pompa, amellyel az ember megtiszteli az ünnepet, az italt, saját magát. Másképp esik a léleknek, ha az ünnepi korty előtt szépen csendül össze a pohár a kezünkben. Márpedig a kristály csengésénél alig hallható szebb. Öregszem, úgy látszik.

Tokodon három nap alatt készült el egy ilyen üvegtárgy
Tokodon három nap alatt készült el egy ilyen üvegtárgy
Bánhalmi János / Népszabadság/archív

Ez abból is kiszámolható, hogy amikor ez a kép készült a tokodi üveggyárban, 1972 januárjában, már majdnem ötéves voltam. Dübörgött a szocialista ipar. Vagy éppen ekkor kezdődött a megtorpanás? Mindenesetre az országban működött tizenhat üveggyár.

Tokodon ez az időszak éppen profilváltással járt együtt, a csiszolt üveg mellett ekkor kezdték az úgynevezett csomagolóüvegek gyártását, vagyis gyógyszeresfiolákat termeltek szériában, majd a Helia-D fekete üvegtégelyeit, valamint különféle üvegcsöveket és fehér opálüveg burákat. A csiszolt üveget pedig ugyanekkor gyártani kezdték Ajkán és Parádsasváron is.

De ezen a képen még Tokodon csiszolják. Éppen a szakítási műveletet végzik, mint Szilágyi Andrástól, a hajdani Üvegipari Művek művészeti vezetőjétől megtudtam. Vagyis afféle előcsiszolás történik épp, a motívumok durva felvitele, amit követett a finomcsiszolás és a savazás, fényezés. A díszítmény, amely éppen készül, az úgynevezett szudéta típus, a fejlett cseh-szudéta üvegipar találmánya.

Három nap is kellett, mire egy ilyen váza a megmunkáláson átesett. Erre az igénybevételre nem volt minden üveg alkalmas. Leginkább a „puha” ólomüveg, amely 16-34 százalékban tartalmazott ólomoxidot. Nemcsak a csiszolhatósága volt jobb az ólomtól, de a fénye és a csengése is szebb lett. Azóta persze betiltották az Európai Unióban. Ólomüveget nem szabad gyártani. Nem a termék mérgező – nehogy valaki emiatt kidobja –, hanem a gyártási folyamat. Mással lágyítják ma már az üveget.

Részben ez a környezetbarát technológiaváltás okozta a XIX. század vége óta működő, 112 éves gyár vesztét is a rendszerváltás után. Bár kicsin múlott. A korabeli sajtóhírek szerint a megújulásra kidolgozott program azért bukott el, mert a környezetvédelmi hatóság adminisztrációja 2004-ben minden határidőt túllépve adta ki a környezetvédelmi engedélyt, s közben a projekt indításához szükséges hitelszerződések lejártak, a cég csődbe került.

A gyár több mint háromszáz dolgozójának, köztük nagy múltú, többgenerációs üvegműves családok tagjainak még abban az évben felmondtak. A felszámolás 2008-ig tartott. Az utolsó pillanatban még sikerült kimenteni egy kiállításra valót a felhalmozott raktárkészletből, amit azóta a helyi művelődési házban lehet megtekinteni. Ennyi maradt.

Ma a hajdani tizenhatból három üveggyár működik még az országban. Ez is ott visszhangzik a régi ólomkristály poharak csengésében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.