galéria megtekintése

Eljött érte a gonosz

0 komment


Pető Péter

Ez irodalom.

Csak ennek az állításnak az igazságába vetett hit, egyúttal a dokumentarista karakter tagadása képes elviselhetővé tenni a könyv olvasását.

Annak a kötetnek a feldolgozását, amelyben Farida Khalaf, az iraki Kocso nevű faluban felnövő jazidi lány beszéli el szenvedéstörténetét. Ami úgy kezdődik, mintha egy életről szólna. A gyerek iskolába jár, tanul, testvéreivel játszik. Aztán hirtelen szembeállít egy ismeretlen valósággal: az apja megtanítja Kalasnyikovval lőni Faridát, hogy megvédhesse házukat, ha szükséges.

 

A szülők okkal készültek a legrosszabbra: eljött a mindennél rosszabb. Az Iszlám Állam foglalta el a területet. Elszakították az anyákat a gyerekektől. Eladták a fiatal szűz lányokat rabszolgának.

Erről, az emberi méltóság elrablásáról szól Farida borzongató története. Szól egy lányról, aki nem adta fel a hitét, pedig verték, megalázták. Egy lányról, aki öngyilkossági kísérletig jutott, hogy megelőzze megbecstelenítését. Egy lányról, aki újra és újra szökni próbált. Egy lányról, akit megerőszakoltak. Egy lányról, aki végül sorstársaival megtette a megtehetetlent, elszökött az embertelen gyilkosoktól. Egy lányról, aki egy menekülttáborban rálelt anyjára, testvéreire. Egy lányról, akinek elvették a múltját
és a jelenét.

Ezt a könyvet mindezért lehetetlen szövegként értékelni, mert annak semmi jelentősége. Aminek van: megint kinyomtatták az igazságot.

Például arról, miféle trauma éri a tönkretetteket. Hogy amikor szabadulnak, vallásos közösségük úgy tekint rájuk, mint akik nem őrizték a becsületüket. Hogy többen öngyilkosok lesznek, mert képtelenek feldolgozni a történeteket. Hogy a szociális munkás mennyit segít annak megértésében: a gonosz legyőzi őket, ha akkor is rabszolgái maradnak, ha már szabadultak tőle.

Andrea C. Hoffmann a kortárs újságírói munkák legfontosabbjainak egyikét végezte el, amikor lejegyezte Farida elbeszélését. Például mert ezután megint nem lehet nem gondolni újra a menekültválságra. Nem gondolni arra, hogy akadnak, akik gyorsan lemigráncsozzák például ezt a keresztény lányt is, aki életét minden pillanatban kockáztatva küzdött az Iszlám Állam ellen, apját, fivérét lelőtték, mint egy kutyát. Állítólag ő is veszélyes az életmódunkra. Ő, akinek a saját anyja mondta, hogy Kocsóban, a falujában, nincs jövője. Ő, aki most Németországban újrakezdheti, együtt élhet családjával, tanulhat, megpróbálhatja. Ő, akiről olvasnunk kell, hogy többet tudjunk a világunkról. Ő, akinek így lehet jövője, ha már jelene nincsen.

Ő, aki helyettünk is legyőzte a gonoszt.

Farida Khalaf: Az Iszlám Állam rabszolgája voltam

Libri kiadó 2016

272 oldal, 3499 forint

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.