galéria megtekintése

Vérfagyasztó világszám a cirkuszban

0 komment

Trencsényi László


Négy ember araszol libasorban, azonos ritmusban a cirkusz légterébe feszített kötélen. Az első és a hátsó két-két embert vállukra akasztott rúd köti össze, a rudakon egy-egy újabb ember áll, az ő vállukon is rúd, melyen már majdnem a kupola magasságában egy hetedik artista egyensúlyoz. Hetes piramisnak hívják, a világ egyik legveszélyesebb cirkuszi mutatványa. Karl Wallenda amerikai kötéltáncos találmánya, és ne szépítsük:

ez a bizarr ötlet jó néhány áldozatot szedett már.

A vérfagyasztó mutatványt az 1950-es években a magyar Baldio csoport is bemutatta Budapesten; a Fővárosi Nagycirkuszban tehát nem először masíroznak hetes piramis tagjai a porond felett kifeszített drótkötélen. Izzad a tenyerünk, nézzük a magasban billegő emberkupacot, az élet törékenységéről, a cirkusz csodájáról gondolkozunk, kölcsönös bizalomról, az egymásrautaltságról, közös felelősségről.

 

Egyik pillanatban örülünk annak, hogy egy komoly gondolatokat is generáló, elképesztő világszámot látunk, a másik pillanatban a pokolba kívánjuk az egészet, aggódunk az artistákért. Dús cirkuszi élmény, talán párja sem volt az utóbbi időkben. Amúgy a hetes piramist ezúttal egy kolumbiai­ csoport, a Gerling Troupe mutatja be.

Hetes piramis, a világ egyik legveszélyesebb cirkuszi mutatványa
Hetes piramis, a világ egyik legveszélyesebb cirkuszi mutatványa
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A Fővárosi Nagycirkusz vezetői pedig bizonyára örülnek annak, hogy a mutatványokon mostanság egy kicsit szélesebben gondolkodunk el, éppen ez a céljuk: a cirkuszművészetet mélyebb összefüggéseket indukáló tartalmakkal megtöl­teni.

Ezúttal sem véletlenül az a műsor ­címe, hogy Balance. A harmónia, az egymás iránti felelősség és persze az egyensúly az alapja a magyar ­Teibler csoport deszkaszámának (végre ismét látható a hagyományosan magyar produkció a manézsban!), a román X-Treme Brothers kézegyensúlyozó mutatványának, az amerikai Flying Farfans nevű légtornászcsoport attrakciójának, amelyben nemcsak egymással szemben, hanem keresztirányban is repkednek a légtornászok.

Szép, figyelmes együttműködés tapasztalható a többi produkció előadói, a légtornászok, a zsonglőrök, a trükkös kosárlabdacsapat tagjai, valamint az állatidomárok és állataik között is. A műsor kissé tán didaktikusan, de azért nagyon helyesen arra figyelmeztet: nézzük meg, miképpen segíti életünket a harmónia és az egyensúly, közben nézzünk szét a világban, és kérdezzük meg, mitől olyan, amilyen.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.