galéria megtekintése

Egy zsák bolha

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 04. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

Hungarikum lett a 100 Tagú Cigányzenekar. A Budapest Gypsy Symphony Orchestra, amelynek neve kiváló imázsképző elem Magyarország számára a világ bármely táján, „világhírű művészi és hagyományőrző gyakorlata” miatt kapta az elismerő címet, amellyel élni akar. Ismerve a karakteres zenekar akarati tényezőit, élni is fog.

Erről beszélt az erzsébetvárosi, Wesselényi utcai próbán a zenekar új elnöke, az 56 éves Beke Farkas Nándor, akit a nemrég elhunyt Buffó Rigó Sándor után választottak meg. Farkas új ars poetica meghonosítását hangsúlyozta, és mint mondta, erőteljes fiatalításra törekszik.Munkáját azzal kezdte, hogy 12 poszton nevezett ki új muzsikusokat, négy új prímást állított hadrendbe, egy új szólamvezető is érkezett.

Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A hadrend nem elszólás. A próbán úgy szólt a zenekar, mint az ágyú. Feszes és kemény volt a hangulat, fotós kollégámmal olykor egymásra sandítottunk, és borsódzott a hátunk a gyönyörűségtől. Pompásan sírtak a hegedűk, a bőgősök, brácsások és csellisták alkotta kontra atomtámadáshoz hasonlított, elöl a hat cimbalom hangja megejtően szép volt. Ökrös Oszkár játéka mondjuk önmagában is hungarikum, a harmadik generációs cimbalmos úgy használja ezt a hangszert, mint senki más a világon.

 

Ez az ember úgy játszik, annyira invenciózus, kreatív és modern, hogy pár hang leütésével képes elvarázsolni a hallgatóságot. A próbán sorra szólították a fiatal prímásokat. Amikor a sokfelé turnézó trupp klasszikus számait (Strauss, Hubay, Brahms, Liszt) játszotta, rá lehetett ismerni azokra az egyéni és kedves ízekre, amelyekkel meg szokták lepni a koncerttermek közönségét. A próba végén balkáni ráadás következett, előrearaszoltak a „klarnétosok”, és Puporka András vezérletével úgy fújták, mint a szerb vagy macedón cigányzenészek.

Szaggatva, rángatva, ütve és jajgatva, majd szétesett a próbaterem. Gyakran cseréltek a darabok elhangzása között, a korosabb és a fiatal művészek között nagy volt az összhang. Lendvai Csócsi József főprímás és művészeti vezető arra figyelmeztette a kezdőket, ne nagyon önállóskodjanak, menjenek csak szépen és fegyelmezetten az öregek után, ne az járjon a fejükben, hogy mindjárt Párizsban kezdjék világhódító karrierjüket.

Móricz-Sabján Simon

– Az idősek rutinját megőrizzük, az a feladatuk, hogy átadják a szakmai tudásukat az utódaiknak – fogalmazott Beke Farkas Nándor. Az a célja, hogy a zenekart évtizedeken át fenntartsa, pár évre nem lehet tervezni. Jövőre lesz harmincéves a társaság, az új évadban jubileumi programra készülnek. A nyári francia turné után munkálják ki az új repertoárt. Magyar zeneszerzőktől szeretnének többet játszani. A Galántai táncok és a Kállai kettős (Kodály), a Román táncok (Bartók) mellett számos meglepetést készítenek elő.

Húsvét után lesz 2015-ben az a megakoncert, amelyen a három évtizedet megünneplik a Papp László arénában. A zenakar kórussal egészül ki, igazi monstre parádéra lehet számítani. Beke Farkas Nándor azok közé tartozik, aki már a megalakulás előtt a zenekarral próbált. Mindent tud a 100 Tagúról, a menedzselésmellett gyakran beugrik játszani, mert muzsikusnak vallja magát, ő is szeret elcsenni valamit abból a tapsból, amellyel a közönség megajándékozza őket.

A 100 Tagú Cigányzenekart kulturális egyesületként hozták létre 1985. november 2-án, a legenda szerint az ötlet idősebb Járóka Sándor áprilisi temetésén született, amikor egy több száz fős alkalmi zenekar állt össze az elhunyt prímáskirály tiszteletére. A zenekar első vezetői Berki László, Boros Lajos és Mészáros Tivadar voltak. A próbákat a később tiszteletbeli elnöknek választott Cziffra György zongoraművész is többször meglátogatta. A nyitókoncertet 1986. március 22-én tartották a Budapest Kongresszusi Központban, elképesztő sikerrel.

Móricz-Sabján Simon

A zenekar fennállása óta több mint ezer koncertet adott a világban. A zenészek nem szorultak be a cigányzenei közhelyekbe, számos fúziós projektben is részt vállaltak. Felléptek például Zámbó Jimmyvel, a Budapest Klezmer Banddel, a Bartók Vonósnégyessel, több közös koncertjük volt az orosz Alekszandrov együttessel, emlékezetesek számukra a Ferenczi György-féle Herfli Davidsonnal vagy a magyar nótát éneklő Pataki Attilával, illetve a dzsesszistákkal, Szakcsi Lakatos Bélával, Babos Gyulával tartott közös koncertek.

– Nem vagyunk betokosodott zenekar – mondta Beke Farkas Nándor –, igyekszünk megfelelni az igényeknek. A hangversenyek persze a magyaros és cigányos felvezető részre, illetve az azt követő könnyű klasszikusokra épülnek. A koreográfiát Berki László, az alapító művészeti igazgató találta ki, nem akarunk eltérni tőle a jövőben sem. Hogy mit hoz a 100 Tagúnak, hogy hungarikumnak ismerik el? Reméljük, hogy sokat – felelte a próba szünetében Beke Farkas Nándor, a magyar kultúra lovagja. – Hatalmas elismerés, noha az emberek szívében már régóta hungarikum vagyunk.

A zenekar 138 taggal működik, egy-egy posztra több muzsikust is be tudnak vetni, egyszerre „kétfelé” is játszhatnak. Ami azt jelenti, hogy több turnét is tudnak vállalni. Ha nincsenek százan egy-egy fellépésen, attól még nem dől össze a világ. – Ha valaki azért jön a koncertre, hogy megszámoljon bennünket, azzal nem tudunk mit kezdeni – mondta Beke Farkas Nándor. A legidősebb tag Jónás Mátyás (78), aki az első Rajkó Zenekar prímása volt 1952-ben. Több hetven fölötti zenész játszik a zenekarban, olyanok, akiknek sok a fiatal követőjük.

Móricz-Sabján Simon

Farkas Nándor fia Szenthelyi Miklósnál végzett a Zeneakadémián, ő is, a felesége is játszik a 100 Tagúban. Mindössze hét hölgytagjuk van, de annál több az olyan házasság, amelyet a zenekari próbákon szövődött szerelmek alapoztak meg. Többen vendéglátóznak nyaranta, mások óceánjárókon róják a föld körüli köröket. Akadnak visszatérők, mint a 100 Tagú legfiatalabb prímása, a 24 éves Salasovits Norbert, a házi prímásverseny nyertese, aki most éppen Mexikóból jött haza.

– Mindenevő vagyok – mondta az ifjúsági 100 Tagú vezető prímása –, amikor külföldön vagyok, mindent játszanom kell. Ha Rolling Stonest kérnek, abba is bátran beleállok. Nagy a fegyelem, vezetői elv, hogy a gyeplőt keményen kell tartani. Ennek fő eleme, hogy minden hatalom a prímásoké. Ha egy ötéves gyerek a prímás, akkor őt kell „lekísérni”. Méghozzá úgy, ahogyan azt a szólista megkívánja. – Egy zsák bolhát könnyebb összetartani – mondta a vezetői kihívásról Beke Farkas Nándor, aki azt tartja szem előtt, hogy az általa vezetett muzsikusok elégedettek legyenek.

– Szeretem, ha jól érzi magát a zenész – fogalmazott az elnök –, és ezt vissza is hallom. A muzsikus a hangulatától függően tud jól vagy rosszul előadni. Hangulatemberek vagyunk. Pusztán abból, hogy valaki a 100 Tagú Cigányzenekar tagja, megélni nem lehet, de az, hogy valaki itt játszhat, rang, nem lehet a munkát félvállról venni. Miután nagykorú lett a zenekar, a cél, hogy még professzionálisabbak legyünk. Az új, modern repertoárhoz ezért fiatalos lendületet kapcsolunk.

A 100 Tagú menetrendje

A 100 Tagú Cigányzenekar júniusban 12 előadáson vett részt Franciaországban, Párizsban a Theater Chance Elysée-ben hat alkalommal lépett fel. Augusztus 2-án Győrben, 7-én Budapesten, a Vajdahunyad várában koncertezik, szeptember 7-én a Zeneakadémián a 100 Tagú barátaival – Roby Lakatossal, Lendvai Józseffel, a Sabbath Song Klezmer Banddel – lép fel. December 23-tól ünnepi országjáró turnén vesz részt az együttes: Székesfehérvár, Szombathely, Győr, Debrecen, Szeged, Pécs mellett december 30-án a Budapest Kongresszusi Központban óévbúcsúsztatóval zárja az esztendőt. Tavaly októbertől folyamatosan játszik a Ram Colosseumban az Experidance Táncegyüttessel a nagy sikerű Fergeteges című zenés-táncos darabban. A 2015-ös jubileumi évben a Zsidó Nyári Fesztivál kiemelt fellépője lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.