galéria megtekintése

Egy űr az űrben

0 komment


Fáy Miklós
NOL

Először a hetvenes évek végén hallottam Robin Williamsről, egy osztálytársam jött haza Amerikából, és olyan furcsa pólót viselt, amin két kéz volt ollószerűn szétnyitott két-két ujjal. A felirat alatta Na-Noo, Na-Noo. Ő mesélte, hogy ez most ott a legmenőbb sorozat, a címe az, hogy Mork and Mindy, és egy nagyon helyes ember játszik benne.

A nagyon helyes embert aztán fölfedezte a világ, mindenféle minőségében. Tulajdonképpen ez volt benne az egyik legfurcsább: meglehetősen kiszámíthatatlan volt. Nevettető, brutális komikus, aki leszólt a színpadról a walesi hercegnek is, minek megy oda, ha nem bírja (egyébként bírta), harsány és meggyőző a Good Morning Vietnamban, amiért nem kapott Oscar-díjat, finom és érzékeny a Holt költők társaságában, amiért szintén nem kapott Oscar-díjat, magabiztos és meggyőző a Good Will Huntingban, amiért Oscar-díjat kapott. De mindez nem egy fejlődési folyamat eredménye, hanem párhuzamosan futó pályák. Közben néha döbbenten néztem, amint egy amerikai show-ban kétségbeesetten nem bír megmaradni a fenekén, lihegve, vicsorogva röhögtetni akar, felpattan a székről, és a szinkronúszókat utánozza a szárazon. Oké, egy kocsmában is lecsapnának érte, maradj már békében. Öregedés, alkohol, drog, kisebb szerepek a szörnyű Éjszaka a múzeumban sorozatban.

 

Most meg hogy kell örülni legalább ennek: már leforgatták a harmadik részt, hamarosan elmehetünk megnézni szegény Robin Williamst.

Fred Prouser / Reuters

Az a furcsa, hogy sokféle humorban volt jó. Ennek mi csak töredékét ismerjük, a nőnek öltözőset a Mrs. Doubtfire-ben, meg a filmkomikusat, de éles esze volt, gyorsan riposztozott, és néha Woody Allen hangja szólt ki belőle. A szívműtétje után azt mondta, az ember megtanulja élvezni az élet apró örömeit. Egy séta a tengerparton, defibrillátorral...

Egyszer én is láttam őt az utcán, amikor Magyarországon forgatott. Vasárnap reggeli foci után sántikáltam hazafelé, amikor szembejött a Váci utcában. Igyekeztem nem nagyon bámulni, de nem is velem volt a baj. Közben jött egy amerikai házaspár is, nyilván még nem álltak át az európai időre, mert földbegyökerezett lábbal bámultak, mintha kísértetet láttak volna. Ami késik... (Bocsánat.)

Mint annyi komikus, ő se volt nagyon vidám ember. Magányos gyerekként játszott odahaza kétezer játék katonával. Talán erről szólt az élete: sok gyerek és sok felnőtt ma már nincs rákényszerítve, hogy játék katonákat tologasson az üres szobában. Van a tévében egy barátjuk, Robin Williams.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.