galéria megtekintése

L. Simon László bizalmi embere ül a székébe

Az írás a Népszabadság
2015. 05. 30. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

Kevesebb mint egy év után távozik a Forster Központ éléről Sághi Attila. Ezúttal nincs botrány, nincs magyarázat sem. Hacsak az nem, hogy L. Simon László államtitkár bizalmi embere kerül a székébe.

Távozik a Forster Központ éléről a tavaly szeptemberben elnökké kinevezett Sághi Attila. Most olyan hirtelenséggel megy, ahogy tavaly jött, felváltva akkor Cselovszki Zoltánt, akinek elnökségi ideje alatt késedelmet szenvedett néhány fontos, uniós támogatású műemléki beruházás. Ezeket kellett sürgősen tető alá hoznia. Többnyire sikerült is: elindult a munka a somogyvári kolostor romterületén, folyik a korábban bebukott ozorai beruházás is. Sághi vezetése alatt a Forster 11 közbeszerzést írt ki, ezek korrekt eredménnyel zárultak, mindegyiket más-más cég nyerte. Botrányok az intézmény körül a tíz hónapban nem voltak.

Rövid elnöksége idején a Forster Központot a Miniszterelnökség új feladatokkal és jogokkal ruházta fel, erős intézménnyé vált, bár kétségtelenül a műemléki területet maga alá rendelő miniszterelnökségi államtitkár, L. Simon László szoros felügyelete alatt működött. A Forsterhez került vissza a Lechner Lajos Tudásközponttól a műemléki tudományos kutatás egy része, megkapta a Nemzeti Múzeumtól a volt állami régészcég maradékát, a Nemzeti Örökségvédelmi Központot is, annak a nagyberuházások előtti előzetes feltárásokhoz fűződő előjogaival együtt.

Sághi Attila szó nélkül megy
Sághi Attila szó nélkül megy
Teknős Miklós

 

A most lemondott elnök munkájára számított a kormány a nemzeti kastély- és várprogram kidolgozásában, továbbá a budai Vár rekonstrukciós tervének kidolgozásában. Tudomásunk szerint ezeknek is megfelelt. A kastélyprogramban a kezelésében álló kastélyokon kívül további 22 helyszínen összesen 35 kastély szerepelt. Megújításukra átfogó koncepcióterv született. Néhány hete nyilatkozta az elnök egy konferencián, hogy a program 33 milliárd forint uniós és tízmilliárdos hazai forrást igényel. Ezt a kormány elfogadta.

A várprogram – 28 vár fejlesztésének tervével – még előkészítési szakaszban van, 19 milliárd forintos uniós, hatmilliárdos hazai forrás kell hozzá Sághi szerint. Rövid regnálása alatt elkészült Budapest világörökségi veszélytérképe is. Az Andrássy úton és környezetében 300 épületet mértek fel, 26-nál komoly problémákat találtak. A Forster építtette a Kodály köröndön leégett társasház ideiglenes védőtetejét is. Távozására szakmai magyarázatot nehéz találni, ő pedig nem kívánt nyilatkozni az okokról a lemondását hírül adó Indexnek, ahogy lapunknak sem.

Feltehetően a Miniszterelnökség szoros felügyeletéből és az alulfinanszírozottságból lett elege. Vagy feletteseinek állt útjában. Facebook-oldalán többször jellemezte úgy az örökségvédelem anyagi helyzetét, hogy az a béka feneke alatt van. „Tetszik, hogy gyakran lenézel a dolgok valós szintjére is” – írták neki egy bejegyzéséhez, mire azt válaszolta: „Nem nagy ügy, csak meg kell emelni a békát.” Feltehetően azzal sem volt kibékülve, hogy az intézményt az utóbbi időben kezdték Fidesz-káderlerakónak használni.

Utódjául információnk szerint L. Simon László abszolút bizalmi emberét, Sárváry Istvánt teszik meg. A negyvenéves, korábban az ingatlanszakmában dolgozó szakember 2012 óta számos megbízatást teljesített a miniszterelnökségi államtitkár körül. Volt az L. Simon idején létrehozott Magyar Alkotóművészeti Nonprofit Kft. igazgatója, s mint ilyen, vezette a szentendrei régi művésztelep felújítását, majd részt vett a Vigadó tulajdonátruházásában is. Főtanácsadója volt L. Simon László kormánybiztosi irodájának, amely a Várkert Bazárt és a fertődi Esterházy-kastély felújítását felügyelte, tavaly óta pedig a Miniszterelnökségen a kiemelt kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár tisztét tölti be.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.