galéria megtekintése

Pofátlanul magas összeget kért a zenészektől a PeCsa

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 17. számában
jelent meg.


Csider István Zoltán
Népszabadság

Október 26-án végleg bezár a lebontásra ítélt Petőfi Csarnok. Holnaptól számos zenekar koncerttel búcsúztatja el az épület melletti Napozóréten, mert az intézmény vezetői túl sokat kértek bérleti díjként. Állítólag nyolcmillió forintról lett volna szó, ennyi az egyik fellépő, Nagy Feró szerint is túlzott összeg.

Túl sokat kért a Petőfi Csarnokot üzemeltető cég bérleti díjként – akkorát, hogy azt elfogadva már nem lett volna rentábilis a program –, ezzel indokolta lapunknak Köves Gábor, a PeCsát a Napozóréten búcsúztató fesztivált szervező NMT Produkciós Iroda vezetője, hogy miért nem az intézmény falain belül rendezik az eseményt. Az összeg nagyságát üzleti titokra hivatkozva nem árulta el.

A tegnap megjelent Bors a csarnokot üzemeltető cég vezetőjét, Nagy Károlyt idézve,

 
nyolcmillió forintról írt.

Nagyot egyelőre nem sikerült elérnünk, így azt sem tudtuk megkérdezni, hogy mire utalt a bulvárlapnak nyilatkozva, amikor azt mondta: a tárgyalások a külső szervezővel akkor szakadtak meg, amikor kiderült,

a PeCsa a szerződésben kikötötte volna, hogy az eseménynek nem lehet politikai színezete.

Köves Gábor állítja, semmiféle politikai színezetet nem akartak adni a fesztiválnak, a produkciós cég egyik nagy oldalhoz sem kötődik, azzal pedig nem foglalkoznak, hogy a zenészek hová teszik az ikszet négyévenként, vagy melyik politikai csoportosulással rokonszenveznek. – Nézze csak meg a fellépők listáját, egyértelműen politikamentes az egész rendezvény – így Köves, aki annyit azért elárult: hiába próbálták ők a csarnok üzemeltetőivel történt tárgyalásokon lejjebb tornászni a bérleti díjat, falakba ütköztek.

Nagy Feró a Beatrice 35 éves jubileumi koncertjén a PeCsában, 2013. március 16-án
Nagy Feró a Beatrice 35 éves jubileumi koncertjén a PeCsában, 2013. március 16-án
M. Schmidt János

Ezért döntöttek úgy, hogy inkább a csarnok mellett, a városligeti Napozóréten rendezik meg a négynapos fesztivált. A fővárossal, illetve a Városligetet kezelő Városliget Zrt.-vel lényegesen kedvezőbb szerződést sikerült kötniük: a bérleti díj – Köves elmondása szerint – a szükséges kerítéssel, illetve az egyéb infrastrukturális költségekkel együtt is alatta marad a PeCsa által kérteknek, ahol egy puszta színpadnál nem sokkal többet kaptak volna a pénzükért. Az eseményhez közeledve egyébként még egy hónappal ezelőtt is próbáltak megállapodni a csarnokkal, ám ez sem sikerült. Pedig nyilvánvalóan az lett volna a legszebb, ha az intézmény történetének fontos zenekarai a csarnok falain belül (illetve a szabadtéri színpadon) búcsúztathatják el a PeCsát.

Ezt mondja Nagy Feró is, aki zenekarával, a Beatricével számos alkalommal lépett föl az emblematikus helyszínen. – A PeCsa azoknak volt igazán jó lehetőség, akik egy-egy koncertre egy-két ezer embert tudtak megmozgatni – így a Beatrice frontembere, aki szerint az is jó volt a csarnokban, hogy kialakítása messzemenőkig rocker-, illetve punkbarátnak mutatkozott. Amikor rákérdeztünk, mit ért ez alatt pontosabban, az énekes azt mondta: azt, hogy a srácok nemigen tudtak kárt tenni a helyben. Megkérdeztük Nagy Ferót arról is, hogy – mint a helyhez sok szálon kötődő előadóművészt – nem keresték-e meg őt, őket a „hivatalos” búcsú szervezői is. A frontember elmondása szerint először a „napozórétesek” jelentkeztek a menedzsmentnél. Egyébként úgy véli, jobb lenne valamiféle egyezség a két szervező között, mert „a PeCsa nélkül búcsúztatni a PeCsát nem túl jó ötlet”, ám végül lett, ami lett. Konkrét bérleti összegről nem tud Nagy Feró, de a nyolcmilliót ő is túlzónak nevezte: – Talán arról van szó, hogy a PeCsa az ő haláltusája közben még szeretne egy jó utolsó vacsorát – mondta.

Akárhogy is: a ma startoló, vasárnapig tartó „nem hivatalos fesztiválon” elég nagy lesz a nyüzsgés. Feróék mellett föllép a Takáts Tamás Blues Band, az Auróra, Vörös István, Deák Bill Gyula, Török Ádám és a Mini, a Skorpió, sőt a búcsú kedvéért újra összeáll az Exotic, és ott lesz a csarnok egyik első koncertjét adó Karthago is.

Hivatalos búcsú is lesz

„Minden híresztelés ellenére még több mint egy hónapig üzemel a Petőfi Csarnok, lesznek rendezvények, bolhapiac és várja vendégeit a Café is” – olvasható az intézmény honlapján. Itt az is kiderül, hogyan tervezi búcsúztatni az üzemeltetés a csarnokot: hivatalos záró hétvége keretében, amelyet október 24-én és 25-én rendeznek. Tunyogi Péterre emlékeznek zenésztársai és barátai, így mások mellett Vikidál Gyula, Zeffer András, Závodi János, Donászy Tibor, Kékesi Bajnok László, Som Lajos, Tunyogi Bernadett.

„Nagy meglepetést” is ígérnek a szervezők. A háromórás koncert után aztán „Az utolsó éjszaka a PeCsában” című rendezvényen a közönség a zenészekkel együtt mulathat és emlékezhet a csarnok 30 évére. Ekkor lesz utoljára nyitva a kultikus bolhapiac, odabenn pedig lemezbörze várja a bakelitgyűjtőket, és „a kultikus Pokolgép-záróblokk után a függöny bezárul, és már csak a PeCsa szép emléke marad meg mindannyiunk számára”.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.