galéria megtekintése

Dróton az angyal

1 komment


Bárkay Tamás

A nagy dolgok a jászolnál történnek – ezt a címet kapta a Néprajzi Múzeum tárlata, amely kínos elnevezése ellenére az intézmény történetének legpazarabb betlehemkiállítása. A művek között egy muszlim hitű kirgiz mester nemezből szabott betleheme is helyet kapott.

A kiállítás egy XX. század eleji kompozícióval köszönti a közönséget. A léptékében is lenyűgöző, bő méter magasságú, ún. templom alakú betlehem a műfaj csúcsa; mint a kiállítás egyik kurátorától, Foster Hannah muzeológustól megtudtuk, származási helyét hosszas kutatás nyomán sikerült feltárni: a stilizált épület Igló vagy Kassa templomának vonalait követi. Eggyel beljebb egész szobát szenteltek annak, hogy a mű belvilágáról is képet kapjunk: felnagyították a fa- és papírmunka falait ékesítő színes csomagolópapírokat, szentképeket, és a padozatra ragasztott papírfigurákat.

A műfaj csúcsa: templom alakú betlehem belseje
A műfaj csúcsa: templom alakú betlehem belseje
Bárkay Tamás / Népszabadság

 

A betlehemkészítők kreatívan kezelték az anyagféleségeket, van olyan jelenet, amelyhez egy hatvani cukorszállító láda adta a fizikai kereteket, és olyan is, amelyhez egy adag kávé vákuumképes ­sztaniolzacskóját alkalmazták díszítőelemként.

Arrébb a téli ünnepkör más, párhuzamos népszokásaival szembesülhetünk, képet kapunk a regölésről és a turkajárásról, kecskealakoskodásról. Később egy istálló alakú betlehemet figyelhetünk meg, amelynek belsejét a Lourdes-ot is megjárt Szent Szűz képével díszítette az ismeretlen alkotó 1890 táján. Kiváló papírcsákók, könnyített kínzóeszközök, egy kukoricaszemekből kialakított fogsorral szerelt maszk megtekintése után ismét tanúi lehetünk, hogy a betlehemkészítők mennyire tágan értelmezték az alkotói szabadságot.

Fotó: Bárkay Tamás / Népszabadság

A következő betlehemfelépítményben a dróton függő angyalka társaságában elfért egy kis színes nyomat, amely egy bikaviadort ábrázol. Foster Hannah szerint a bikaviador indoka az, hogy a betlehemek alkotói a szentség iránti tiszteletből sok olyan ábrázolatot, tárgyat is beillesztettek, aminek a szentestéhez ugyan kevés köze volt, viszont ők szépnek találták.

Láttunk perui és guatemalai betlehemet is, színes és elegáns polgárokat mintázó agyagfejű francia bábukat, megfigyelhettünk egy részlethű installációt, amelyet egy hazánkban szolgált olasz kapucinus szerzetesnek köszönhetünk, aki a Corvin téri budai Vigadó kicsinyített másának fedett bejárata elé helyezte el a szent családot, nem utolsósorban pedig egy muszlim hitű kirgiz kézműves csudaszép, jurtás-turbános-csadoros kompozícióját, amelyet a mesterségek ünnepén vásárolt a múzeum munkatársa.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.