galéria megtekintése

Dráma nélküli fejcserék

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 24. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Csendben zajlottak az elmúlt hónapokban a színház-igazgatói pályázatok. Szerdán dönthet arról a Fővárosi Közgyűlés, maradnak-e az eddigi igazgatók a Budapest Báb, a Kolibri, az Örkény és a Szabad Tér Színházban.

Nincsenek mostanában akkora botrányok a színház-igazgatói kinevezések körül, mint korábban, például a szolnoki, az egri, a József Attila Színház, a Trafó, a Víg, a Nemzeti és különösen az Új Színház esetében. Hang nélkül váltottak széket a Budapesti Operettszínházban.

Mácsai 2007-ben egy próbán. Egyedül
Mácsai 2007-ben egy próbán. Egyedül
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az új direktor, Lőrinczy György évek óta dolgozik az operett tanácsadójaként, szervezi a külföldi turnékat, bizonyos darabok jogainak kezelője, emellett a Pentaton művészügynökség ügyvezetője. Lőrinczy főigazgatói mandátuma miatt lemondott korábbi posztjairól, elődje, Kerényi Miklós Gábor művészeti vezetőként dolgozik tovább.

 

Január elsejétől Zalán János színész, kommunikációs szakember, az NKA Színház- és Táncművészet Kollégiumának elnöke vezeti a Magyar Színházat. Kinevezése után nem sokkal egy díszletmunkás balesete és a vezetői átadás-átvétel elhúzódása miatt technikai okokból két hétre bezárta a színházat.

Maradt a helyén Zalaegerszegen Besenczi Árpád, Veszprémben Oberfrank Pál és a Pécsi Harmadik Színházban Vincze János. A Griff Bábszínház új direktora a korábbi megbízott igazgató: Szűcs István.

Január 31-én lejárt négy fővárosi színház igazgatói mandátuma, de a pályázatnak nem volt eredményhirdetése. Vélhetőleg a szerdai fővárosi közgyűlésen döntenek majd. Egyedüli pályázó az Örkényre Mácsai Pál, a Szabad Térre Bán Teodóra. Konkurense a Budapest Bábot vezető Meczner Jánosnak akad: Sipos Imre színész, a Magyar Színház menedzserigazgatója. A Kolibrire csak Novák János pályázata érvényes.

Újra kiírták a pályázatot a Vígszínházra, de Eszenyi Enikőnek nem jött kihívója. A Vígre korábban „bazírozó” Balázs Péter újra megpályázza a szolnoki igazgatói posztot.

Hámori Gabriella és Bálint András 2004-ben a Radnóti Színház Lulujában. Bálint nem pályázik
Hámori Gabriella és Bálint András 2004-ben a Radnóti Színház Lulujában. Bálint már nem pályázik
Kovács Bence / Népszabadság

Nyíregyházán múlt héten döntöttek az új direktorról: a színész-rendező Schlanger András lesz, és búcsúzik Tasnádi Csaba, aki 1999-től igazgatta a színházat, és legutóbb őt is körülbelül másfél évre nevezték ki, akárcsak Eszenyit.

Egy év múlva szintén több vezetői mandátum lejár. Annyit tudni, nem pályázik többet Bálint András, aki harminc éve irányítja a Radnótit.

A Bárka új igazgatót keres. Seress Zoltán nem vállalta, hogy pályázat nélkül megint pár hónapra kinevezzék, mert évek óta bizonytalan a józsefvárosi színház sorsa. A Centrál Színházat privatizálják. Az első pályázatot érvénytelenítették, erre egyedül a jelenlegi igazgató jelentkezett. Puskás Tamás a következő kiírásra is megteszi ajánlatát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.