galéria megtekintése

Divatszigetek

1 komment


Csepelyi Adrienn

Művirág, forrónadrág, egyediség, de hogyan vált például a turkálóban vett farmer óriási biznisszé?

Megfigyelték már, hogy az utóbbi évek fesztiválfotóin szinte ugyanúgy néz ki minden lány? Valaha ez épp ellenkezőleg működött: az effajta rendezvények a fotósok paradicsomai voltak, annyi őrült alakot lehetett lencsevégre kapni.

Idei divat: forrónadrág, fekete haspóló
Idei divat: forrónadrág, fekete haspóló
Földi D. Attila / Népszabadság

A fesztiváldömping hajnalán a praktikum volt az elsődleges szempont: a látogatók olyan ruhákat viseltek, amelyekért nem volt kár. Aki bulizott már végig egy hetet ottalvósan, az jól tudja, egy Sziget, egy pár cipő. A por és a rengeteg ugrálás, tánc akkor is tönkreteszi a lábbelit, ha nem esik az eső – akkor pedig fél nap alatt felismerhetetlenné koszolódik. A ruhák sem jártak jobban: fűben, porban üldögélés, sár, locsolás a hőségben – a fesztivál általában az utolsó állomás volt a kuka előtt a gyakran egyébként is használtruha-boltokban beszerzett darabok számára.

 

Csakhogy az utóbbi években mind nagyobb gondot fordítanak az infrastruktúrára. Műanyag járólapok, betonozott sétányok – hacsak nincsenek extrém körülmények, mint például az idei ­EFOTT-on. A rendezvényeket elözönlötték azok, akik nem a máshol nem hallható zenekarok, hanem a nagyszabású élmény miatt járnak, mégis szeretnének a fesztiváleszményhez idomulni.A divatcégek – különösen a fast fashion-márkák – ráraboltak a ­lehetőségre. Az évi öt kollekcióba bőven belefér, hogy kifejezetten a fesztiválozók számára is kihozzanak néhány darabot, így ma már garantáltan találunk néhány polcot a nyári kínálatban, amely a hippiromantikát vegyíti az ­ak­tuális trendekkel. Az idén a szaggatott farmer forrónadrág visz mindent: minél rövidebb, annál jobb. Lehet hagyományos kék vagy fekete, de szigorúan magas derekú, hogy ­jobban passzoljon hozzá a szezon másik kedvence, a fekete haspóló.

Ami nélkül nincs fesztivál


John Lennon napszemüvege
Lennon emblematikus kiegészítője manapság napszemüvegként hódít – nők és férfiak egyaránt beleszeretnek időről időre a jellegzetes kerek lencsékbe.

Woodstock hajpántjai
Lehet virágos, láncos, indiánmintájú: a középen elválasztott frizurára illesztett hajpánt minden nyáron virágkorát éli.

Jimi Hendrix rojtjai
A legendás gitáros woodsto­cki koncertjén egy rojtos felsőben lépett fel – a rojtokat azóta nem lehet száműzni a fesztiváltrendek dobogójáról.

Elmaradhatatlan kiegészítő a művirágkoszorú a fejre, a metálosan csillogó napszemüveg, a rojtos táska, szandál és az aranycsillámos műtetoválás, lehetőleg indiánmotívumokkal.

Komikus? Különösen az, ha ­tekintetbe vesszük: a fesztivál­látogatók korábban sportot űztek az egyediség hirdetéséből. Minél őrültebb volt az öltözékük, frizurájuk, ­annál jobb. Az utolsókat rúgó ruhákat bátran vagdosták, batikolták, tűzték tele felvarrókkal, szegecsekkel, biztosító­tűkkel, a mai napig ­inspirációul szolgálva a tervezőknek. Az igazi hippik még a pénzhiány és a környezettudatosság jegyében szerezték be má­sodkézből ruháikat – ma azonban sokan úgy akarnak hippinek tűnni évi ­néhány napra, hogy csak erre az alkalomra vesznek új ruhát ­méregdrágán. A divatcégek pedig elégedetten dörzsölik a tenyerüket.

Heti buli

A múlt héten Velencén az EFOTT-ot, Dunaújvárosban a Rockmaratont, illetve a Bánkitó Fesztivált tartották meg. E héten a Campus Fesztivált rendezik Debrecenben, és elkezdődik a Művészetek Völgye Kapolcson és környékén.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.