galéria megtekintése

Csúnyán kiszúrt a tömeghalál Dunaújvárossal

5 komment


Hargitai Miklós

A 2016. júliusi Megadeth-koncert a dunaújvárosi Rockmaratonon máris bevonult a rekordok közé: ez volt a legrövidebb, a legmegmagyarázhatatlanabb, és eddig az egyetlen, amelyről csalódottan távoztunk.

Elöljáróban el kell mondanom, hogy a svéd Amon Amarth várakozáson felül jó volt (és nem csak azért, mert elvárások nélkül érkeztem - mivel a 90-es évek óta nem sokat hallottam róluk –, hanem abszolút értelemben is). Egy jól összerakott, alig több mint egy órás koncert, amiért persze nem feltétlenül utazna az ember Dunaújvárosba – és ugyanez igaz az ausztrál Airbourne-ra: ők távolról tehetséges AC/DC-epigonnak tűnnek, közelről viszont meglepően energikusak és elszántak.

Johan Hegg, az Amon Amarth énekese, Jól összerakva
Johan Hegg, az Amon Amarth énekese. Jól összerakva
Rockmaraton Fesztivál / Facebook

Eredetileg csak azért indultunk a kelleténél korábban, hogy ismerkedjünk kicsit az egyedi fesztiválhelyszín légkörével: egy kis Svédország az egykorvolt szocialista iparváros szélén, félsziget a Dunán, fák, vízpart, béke. Az előfeltételezés az volt, hogy – mivel ez a leghosszabb nyári fesztivál, és a pénteki nap már a hetedik a sorban – mindenki koszos lesz és büdös, ami mondjuk nem áll feltétlenül távol a rockzenétől, de végső soron kellemesen csalódtunk. A Szalki-sziget ideális hely egy ilyen elhúzódó zenei programhoz: ha süt a nap, árnyékból is lehet zenét hallgatni, ha pedig esik az eső, szintén be lehet húzódni a fák, vagy sörrel a kézben a gyorsan nyíló napernyők alá; nincs por, ellenben a Duna és csatolmányai kézenfekvő fürdési lehetőséget kínálnak, és még szúnyogból is sokkal kevesebb van az indokoltnál.

 

Amikor lefelé tartottunk, a weather.com éjjel 1 óra 15-re ígérte az esőt; mire megérkeztünk, a prognózis 0 óra 30-ra módosult, végül az Amon Amarth alatt végig esett. Utána viszont átmenetileg kitisztult az idő, is minden adott volt egy tökéletes Megadeth-koncerthez – merthogy végső soron az amerikai zenekar, Dave Mustaine aktuális formációja kedvéért tettük meg az utat (azért jogos ez a megfogalmazás, mert a Megadeth-ben Mustaine az egyetlen állandó pont; azt például – némi túlzással - legfeljebb a turnémenedzser tudhatta előre, hogy péntek éjjel ki ül majd a dobok mögött).

Nagyon várták
Nagyon várták
Rockmaraton Fesztivál / Facebook

A Megadeth az idén megjelent Dystopia albummal turnézik, ami azt jelenti, hogy nagyjából 4-6 új számra lehetett számítani az örökzöld régiek mellett, és ez éppen elég volt arra, hogy 10-12 ezer embert összerántson az ország minden tájáról. Végül is a thrash egyik pilléréről, a Metallicával azonos fészekaljból származó zenekarról van szó, több mint 50 millió eladott lemezzel, és egy – Mustaine előéletéhez és személyiségjegyeihez, az évente átlagosan egy tagcseréhez viszonyítva – meghökkentően egyenletes színvonalú életművel. Mustaine – akinek indulását meghatározta, hogy különféle alkoholproblémák miatt kirakták a Metallicából, és így pályafutásának (legalább) az első évtizede a bizonyítás és a visszavágás jegyében telt – sosem volt egyszerű figura: a zsenik körében eleve ritka a a simulékony, könnyen alkalmazkodó típus, az alapítás óta eltelt 23 év pedig igazolta, hogy a Megadeth-nek egyértelműen ő a zsenije, mint ahogyan a Metallicáé szerintem az 1986-ban meghalt Cliff Burton volt. (A megadeath kifejezés – amelyből a zenekar neve származik – amúgy egy nukleáris hadviselési terminus technicus, tömeghalált, milliónyi ember egyszerre történő halálát jelölik vele. A szónak saját Wikipédia-oldala is van. A gigadeathnek – milliárdok halálának – még nincs. Egyelőre, persze.)

Tényleg
Tényleg nagyon
Rockmaraton Fesztivál / Facebook

A különleges képességű embereknek sokat elnéz a világ, ám a pénteken történteket így is emésztgetni fogjuk egy darabig. A koncertet 23 őra 30-ra hirdették meg, ami szokatlanul késői időpont, de egy szabadtéri fesztiválon, távol(abb) a lakott területektől végül is belefér: a Rockmaraton az ottalvósokra épít főleg, nekik pedig valószínűleg pont jó így. A telefonom tanúsága szerint 23 óra 29-kor – amikor a színpadon már minden a helyén volt, beleértve a turnén használt Megadeth-díszletet is – a következő sms-t küldtem a még a másik pódium előtt, az Airbourne-on mulatozó kollégáknak: „Na, indul a buli". Majd 23 óra 32-kor a következőt: „Na, vége is". A kettő között eltelt alig három percben Mustaine megjelent a reflektorfényben – méghozzá kardigánban, ami az ő extremitásokban bővelkedő portfóliója ismeretében sem ígért semmi jót –, és röviden bejelentette, hogy a másik Dave-t, azaz David Ellefson basszusgitárost baleset érte, ezért a koncert elmarad. -Ismeritek Dave-t, ha tudna játszani, akkor játszana – mondta Mustaine, majd meghajolt, és elment.

A közönség eleinte nem vette komolyan a dolgot, sokan valószínűleg azt gondolták, hogy ez is a show része, hiszen az utolsó pillanatig a szemünk előtt zajlott a szerelés, nem úgy tűnt, mintha a buli lefújására készülnének. A következő percekben azonban még két embertől, kétféle verzióban is hallhattuk a történetet: egy rendező azt a szikár változatot adta elő, hogy lábtörés történt, és bár Ellefson vállalta volna a fellépést, Dave Mustaine lefújta a koncertet, a fesztivál főrendezője pedig egy sokkal részletesebb és színesebb, indulati elemekkel és pénzügyi részletekkel is tarkított beszámolót tartott, minden felelősséget a zenekarra hárítva a történtekért (a tények vázlatos ismeretében valószínűleg jogosan, bár a két fél közötti szerződés nyilván az érintettek belügye marad).

Dave Mustaine kicsiben a jobbszélen
Aztán jött, de... Dave Mustaine kicsiben a jobbszélen
Rockmaraton Fesztivál / Facebook

A lényeg, hogy eltört egy lábujj vagy lábfejcsont valahol a színpad mögött/a backstage-ben/a cateringben, a sérültet mentő vitte a dunaújvárosi kórházba, a sérülést ellátták, Mustaine viszont – akit meglehetősen bonyolult emberi és üzleti viszony fűz a munkatársaihoz, így az egyik relatív alapembernek számító, korábban lelépett, majd visszatért Dave Ellefsonhoz is – jobbnak látta, ha inkább otthoni orvosok végzik el a végszerelést. (Az igazsághoz tartozik, hogy a zenekarvezető 2002-ben feloszlatta az együttes, mert úgy tűnt, hogy egy baleset miatt nem fogja tudni használni az egyik kezét. Az alapító-társ Ellefson is akkor szállt ki, és csak 2010-ben tért vissza – talán ez is szerepet játszott a mostani döntésben.)

A show
A show
Rockmaraton Fesztivál / Facebook

A rajongókkal mindenesetre csúnyán kiszúrtak, és a fesztivállal is, hiszen – ahogy a főszervező elmondta – az idei program a Megadeth-re lett felhúzva, és a még épülőben lévő Rockmaraton-brandnek biztosan nem tesz jót egy ilyen eset, bárhogyan alakul is a visszalépés jogi utóélete. A fesztivál-jelleg általában segít a frusztráció levezetésében – mindig akad egy másik program, ahol megkaphatja a kedves vendég a szükséges dübörgés-adagját –, de így is sok mérges ember állt a bezárt pénztárnál, amikor valamivel éjfél után elhagytuk az idilli vidéket.

A 2016. júliusi Megadeth-koncert mindenesetre máris bevonult a rekordok közé: ez volt a legrövidebb, a legmegmagyarázhatatlanabb, és eddig az egyetlen, amelyről csalódottan távoztunk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.