galéria megtekintése

Csip-csup ügy

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 12. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A polgármesteri hivatalból egy nyakkendős úr lépdelt kifelé. A nyári hőségben is zakót viselt, arcán magabiztos mosollyal ment méregdrága dzsipjéhez. Zakóját vállfára akasztotta, elővett egy doboz cigit, rágyújtott, s az autó mellett állva eregette a füstöt.

Sokan ismerik városszerte, mindent elintézni képes, menő vállalkozó, a módos házak nagyvonalú tervezője, aki nem esik kétségbe, ha az építtető el szeretne térni a szabályoktól.

– Mi újság? – kérdezte a parkolóban harsányan az alpolgármestert, aki lebarnulva tért vissza a nyaralásból. – Rég láttalak.

– Pedig elég gyakran itt vagyok – mondta nevetve az alpolgármester. – Elintéztél mindent?

– Hogyne – felelte a tervező, csip-csup ügy, de lerendeztem, mondta jelentőségteljesen, és annyit tett hozzá: szóra sem érdemes.

Ezután a fociról kezdtek beszélgetni. Teátrálisan búcsúztak, még egy modoros kérlek szépen is kicsúszott a mérnök száján. Beült aztán a volán mögé, nyakkendőjét megigazította, majd halkan duruzsoló zenét kapcsolt be, és rövid várakozás után kigördült a parkolóból.

 

Végre valaki, akinek ennyire gördülékenyen alakulnak a dolgai, gondoltam magamban, s néztem a dzsip után, melyre oly sokan irigykednek. Ilyennel jár a kifinomult modorú mérnök-vállalkozó felesége is. Három szép gyermekükkel gyakran kilátogatnak a város határába, a tóparton sétálgatnak, a gyerekek bringáznak, nevetnek és vattacukrot esznek.

Igazi polgári család hamisítatlan polgári vonásokkal. A megnyerő külsejű férfit gondoskodó családapaként tartják számon, aki bonbont visz az ügyintézőknek, és kedélyesen elcseveg a kertésszel arról, hogy milyen szép a nyár. Amikor adakozni kell, mélyen a zsebébe nyúl, támogatja a mazsoretteket, ott a neve minden jótékonysági báli meghívón, önzetlen embernek tartják.

Erényei között említik, hogy nem hajbókol, nem cövekel le egyik politikai oldalon sem, őrzi függetlenségét.

Felveti a pénz, és pompás villában él, de nem hivalkodik, s főként nem tüntet a gazdagságával. Karácsonykor gondol a szegényekre, alkalmazottainak borítékot nyújt át, ha valaki kérni megy hozzá, nem fordít hátat senkinek. – Nagyszívű, jó ember – szokták róla mondani –, vannak ugyan hibái, de hát kinek nincsenek. Az a fontos, hogy példás családi életet éljen. A pletykák nem számítanak.

Snitt. Én is a csip-csup ügy miatt mentem az önkormányzat gyermekvédelmiséhez.

Hírlett ugyanis, hogy a nagyszívű ember pokollá tette a családja életét.

Agyba-főbe verte a gyerekeket, asszonyát a hajánál fogva vonszolta a folyosón, amikor pedig magánnyomozóval kideríttette, hogy a neje, akinek cégét is tönkretette, a terror miatt segítséget kért, különösen kegyetlen akcióra vetemedett.

Egy este elindult a három gyerekkel az Adriára, százhatvannal rohant végig az autópályán, a kicsikre pedig ráparancsolt, hogy ötpercenként hívják az anyjukat, mondják azt, hogy soha többé nem jönnek vissza hozzá. A gyerekek sírtak és féltek, a pszichopata férfi pedig, aki minden róla szóló mendemondát képes leállítani, elkerülte a felelősségre vonást. A csip-csup ügyek többször ismétlődtek.

Amikor elmúlt a vihar, újra normális életet kezdett élni, nejét új dzsippel, új lakással, új nyakékkel engesztelte ki.

A környezetében senki sem tett semmit azért, hogy felelősségre vonják. Egyesek egészen pontos részletekről tudtak, mégsem kereste senki a hatóságot. Mindenki abban reménykedett, hogy a szörnyű történetek tényleg csak pletykák.

– Tessék e-mailt küldeni a sajtóosztályra – javasolta riadtan a gyermekvédelmis hölgy.

– Nem mondhatok semmit. De nincs jelenleg ilyen ügyünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.