galéria megtekintése

Rovásírásos öngyújtó és indiáncsapat a civilek kincsei között

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 08. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Virágtartó alól előkerült szovjetmintájú aminoplaszt dísztálca, irtó tapadós felfújható fotel, villanykörte fejű Mikulás, megannyi vágtázó indián és sok más, műtárggyá nemesült remek hétköznapi holmi várja a nagyérdeműt a NYITVA! Kiadó üzletek fesztiválja keretében a Néprajzi Múzeum MaDok programja és persze a tárgyak beszolgáltatóinak jóvoltából.

Lélekben indiánok voltunk és maradtunk mindannyian
Lélekben indiánok voltunk és maradtunk mindannyian
Kurucz Árpád

Itt a nagyszerű alkalom: most élőben és egy térben is meg lehet nézni a Néprajzi Múzeum internetes sorozatában, A hónap kortárs műtárgya című szériában bemutatott kincseket.

A helyet adó pop-up múzeum és kiállítás (tárgyak, szövegek, emberek és mindennapok a városi térben alcímmel) a NYITVA! Kiadó üzletek fesztiválja keretében nyílt meg a minap, a 12 éve elindított MaDok (a Ma Dokumentációja) program, azaz a kortárs tárgyi világ megőrzésére és a jelenkor múzeumi dokumentációjára szolgáló projekt jegyében. Tetszetős instantkávés-doboz köszönti a látogatót, amely 2011-ben került be a múzeum korábbi felkérésére reagáló civilek által behurcolt műtárgyak közé.

 

Izraelben készült, héber felirata szerint Elit volt a neve. 2001 körül vették és természetesen nagyon megvan a maga története, tudniillik: valóságos fogalom volt a kilencvenes években hosszabb-rövidebb időre Izraelbe látogató fiatalok körében, ugyanis íze állítólag a mi pompás Maci kávénkra emlékeztetett, így kitűnően fel tudta idézni a honi menzák és napközik páratlan atmoszféráját. Roppant praktikus kis fémdoboz, amely identitáskellékké nemesült.

Arrébb viszont két rettentően magyar obzsé díszlik. Az egyik egy öngyújtó, amelynek egyik oldalán a nemzeti trikolór és a Szent Korona, másikán árpádsávokba szerkesztett rovásírás látható, amely az eredeti szándék szerint azt volt hivatott jelenteni, hogy „Haza”, de valahogy „Hazsa” lett belőle, sőt, mivel a rovásírás jobbról balra olvasandó, végső soron azt kell látnunk, hogy „Azsah”.

Kurucz Árpád

Hát ez nem jött össze egészen, nem úgy, mint a néhány vitrinnel arrébb megcsodálható, szépen csengő nevű Grossblock-Baumeister Typ 3 című NDK építőjáték (1963) amellyel álmaik panelházát modellezhették az arra fogékony béketábori gyermekkorúak. Fischer Gitta, az ajándékozó a dobozon látható kép és tartozékok kapcsán bevallotta, még ma sem érti, hol volt a mi blokkunkban egy hatvanas években épülő lakótelepen tetőterasz (pláne napernyővel) azt meg különösen nem, hogy mit keres egy modern lakótelepen egy (pláne kettő) pótkocsis traktor.

Remek választás a felfújható fotel is, a hatvanas évekbeli olasz divatbútorok 2000-es években Kínában gyártott utóképe. Egykori boldog tulajdonosa, Szíjártó Dorottya eképp vallott róla: (...) „Használni nem könnyű, de nagyon jól lehet vele villantani, s ha már belekászálódtam, irtó kényelmes. Kivéve egy apróságot: az izzadó pucér hát rettenetesen rátapad a plasztikra, nagyon kellemetlen a leszállásnál”.

Az élet tehát a bícsen sem mindig habostorta, még ha elsőre úgy is fest. Arrébb egy pár női PVC-szandál ringatja nosztalgikus hangulatba a sokat látott nézőt, habár annyira nem. Ez is igen bensőséges kapcsolatban állt gazdájával, Katarina Sevic képzőművésszel, aki szerint „nagyon jól néz ki piros csillogós körömlakkal”. Megérte tehát a 900 forintot. Elragadó az 1950-ben hazánkba származott, préselt aminoplasztból formázott szovjet doboz és tálca is, amelyek mindegyike a Kremlt hivatott ábrázolni, kerek évfordulók apropóján (1147–1947, 1917–1947).

Mint megtudhattuk, birtoklójuk egy moszkvai sporteseményen tett látogatása alkalmával vetett szemet rájuk, nyilván komoly becsben tartotta őket a nappali valamely kiemelt pontján, ehhez képest azonban utóbb részint a kamrából, részint a virágtartó láda alól kerültek elő a hálás utódok jóvoltából.

Nagyon tetszett a Sarnyai Krisztinának köszönhető kinderfigura-gyűjtemény, öröm volt viszontlátni a fluoreszkáló női kísértetet, a focizó kukoricát és főleg a villanykörte fejű Mikulást, de a legnagyobb hatást mégiscsak egy szenvedélyes gyűjtő műanyag indiánokból és cowboyokból álló hatalmas kollekciójának bemutatott része tette reám, tekintve, hogy hányatott gyermekkoromban semmire nem vágytam jobban, mint ezekre, de csak igen-igen módjával jutottam hozzájuk, viszont az iskola felé vezető úton két trafikban is a pofámba röhögtek, minden áldatlan nap.

A csatákban mindig az indiánoknak drukkoltam, és a győztesek is természetesen mindig az indiánok voltak. De azért nem csaltam – tudatta a nyilvánossággal birtokosuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.