galéria megtekintése

Az MTVA már nem tudja levakarni magáról a gyanút

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 16. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

Körbejárta az online sajtót a hír, hogy a közmédia – előzetes ígérete ellenére – nem kíván Péterfy Gergely író Kitömött barbár című tavaly megjelent, nagy sikerű, Aegon-díjjal elismert regényéből hangjátékot készíteni. Sokakban felmerült cenzúragyanú, de hogy ezúttal is valóban erről van-e szó, aligha lehet biztosan megtudni.

Péterfy Gergely, lapunk rendszeres tárcaírója elmondta, hogy még a nyár közepén kereste meg Rusznyák Gábor rendező azzal az ötletével, hogy hangjátékká alakítaná Kitömött barbár című regényét a közrádió számára. A megrendelő, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) október elején jelentkezett az írónál, hogy engedélyt kérjenek a könyv felhasználására, kérésüket Péterfy boldogan jóváhagyta. Már a szerződés előkészítésének részleteiről, valamint a jogdíjszámla befogadásáról levelezett az illetékesekkel, amikor – nem egészen két héttel a hivatalos megkeresés után – rövid levelében azt

tudatták vele, hogy az MTVA nem kívánja felvenni a hangjátékot. A levélben sem indoklás, sem semmilyen egyéb megjegyzés a puszta tényközlésen kívül nem szerepelt. Ugyanerről tájékoztatták kicsit később Rusznyák Gábort is.

Mivel a döntés hirtelen volt és megokolatlan, a regény osztatlan elismerésnek örvend, Péterfy pedig éles hangú, kormánykritikus politikai publicisztikákat tesz közzé mostanában több felületen, nem utolsósorban a Népszabadság hasábjain, maga is cenzúrát sejtett a döntés hátterében, amikor az esetről beszámolt Facebook-oldalán. A posztnak komoly sajtóvisszhangja támadt.

 

A közmédia ugyanakkor nem szólalt meg, ezért próbáltuk megtudni tőlük is, mi történt pontosan, milyen szempontok alapján döntenek arról, mely szépirodalmi munkákból szülessenek rádiójátékok és milyen megfontolások vezették arra a döntéshozókat, hogy meggondolják magukat a Kitömött barbár ügyében. A sajtóosztály lapzártánkig nem adott választ kérdéseinkre.

Meg nem erősített információink szerint a döntést jórészt egy belső átalakítás és komoly, modortalansággal súlyosbított kommunikációs hibák magyarázzák. Úgy tudni, hogy a Rádiószínház hangjátékgyártással is foglalkozó szerkesztőségét, amelynél már csak igen kevés belső alkalmazott dolgozik, a közeli jövőben meg fogja szüntetni a közmédia vezetése.

Ennek oka, hogy a munkálatok jelentős részét már külső gyártásba szervezték ki, ezért a szerkesztőséget megítélésük szerint nem gazdaságos fenntartani. Az általuk megbeszélt vagy megkezdett munkák is szünetelnek, sorsuk bizonytalanná válhat, és ennek az átszervezésnek eshetett áldozatává a Kitömött barbár is.

Csak éppen erről nem sikerült érthetően tájékoztatnia az MTVA-nak az érintetteket, sem elnézésüket kérni az okozott kellemetlenségekért, amint a Péterfynek küldött levél is jól példázza. Ugyanígy járt és szóról szóra azonos tartalmú levelet kapott, alighanem ugyanezen okból Podmaniczky Szilárd is,

akinek A fütyülő disznó című művéből Máté Gábor rendezett volna hangjátékot, amin már el is kezdtek dolgozni.

Péterfy Gergely regényének sikere egyelőre nem a Rádióban folytatódik
Péterfy Gergely regényének sikere egyelőre nem a Rádióban folytatódik
Korponai Tamás / Népszabadság

Bármi legyen is a helyzet, az ügy világosan megmutatja, hogy a sokszor észrevett és szóvátett manipulatív tájékoztatási gyakorlat minden döntést – különösen az előkészítetlennek tűnő és indokolatlan lépéseket – gyanússá tesz, és mivel a döntéshozók fejébe újságírói eszközökkel nem lehet bevilágítani,

az MTVA minden ügyetlensége, szakmai tévedése, kommunikációs bakija politikai tiltásnak fog tűnni

a közönség szemében.

A rendszer miatt

Cikkünk megjelenése után az MTVA hivatalosan is megerősítette információinkat, hogy az átszervezés magyarázza a Péterfy Gergely és Podmaniczky Szilárd műveiből készíteni tervezett hangjátékok elkészítésének lemondását. Tájékoztatásuk szerint a gyártási rendszerünk átszervezése jelen pillanatban is zajlik, emiatt állítottuk le azokat a folyamatokat, amelyek az átalakítás miatt érintettek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.