galéria megtekintése

Budapestre jön a világzene

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 01. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Tavaly március óta tudjuk, hogy az idén ősszel néhány napra Budapest lesz a világzene központja: ekkor jelentették be Berlinben, hogy a 2015-ös World Music Expónak (WOMEX) a magyar főváros adhat otthont. Október 21-25 között tehát abszolút világszintű zenei esemény zajlik három budapesti helyszínen, a Müpában, a Bálnában és az A38 Hajón.

A WOMEX a világzenei szakmai évente megrendezett csúcseseménye: a házigazda városba érkezik ilyenkor mindenki, aki számít ebben a zsánerben, lesz vásár, kiállítás, számos filmbemutató, emellett konferenciák is színesítik a programot, nem beszélve a világszínvonalú koncertekről. A hivatalos hangversenyprogram nívóját a héttagú nemzetközi zsűri garantálja. A magyar főszervező, a Hangvető munkatársa, Weyer Balázs által csak „hét szamurájnak” nevezett testület rengeteg pályázati anyagot meghallgatva, az összes lehetséges szempontot mérlegelve alakította ki a végleges programot - ennek a grémiumnak az idén Lelkes András volt a magyar tagja.

Tcha Limberger, a Gipsy HeartBeats gála egyik résztvevője
Tcha Limberger, a Gipsy HeartBeats gála egyik résztvevője
Dave Kelbie

A budapesti lesz a 21. WOMEX a sorban – s ez igazi régiós black jacknek tűnik, amennyiben: először adhat otthont az expónak Közép-Kelet Európai helyszín. A hazai szervezőnek már csak ezért is kiemelt célkitűzése volt, hogy a régiós, illetve a magyar zenészek minél hangsúlyosabb szerepet kaphassanak az eseménysorozatban. A cél teljesülni látszik, hiszen először fordul elő a WOMEX történetében, hogy a régió nemcsak tematikus szerepet, de külön színpadot is kap a fesztivál fő helyszínén, a Művészetek Palotájában, ez lesz a Club Duna színpad, amelyen Boszniától Lettországig mutatják meg a zenészek, mit gondolnak ők világról, zenéről. A Club Duna fellépői között találjuk Herczku Ágit és zenekarát, a Cimbalomduót és a Buda Folk Bandet is. (Bár a hivatalos WOMEX-program három helyszínen, a Müpában, a Bálnában és az A38-on zajlik, október 20-án, még az ünnepélyes megnyitó előtt a Fonóban tíz magyar zenekar-együttes is lehetőséget kap, hogy a világzenei színtér legfontosabb szereplői előtt bemutatkozhasson.)

 
A kormányzat a főtámogató

Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkártól megtudtuk, a budapesti WOMEX-et a kormányzat a 230 millió forintot meghaladó állami támogatás mellett 90 millió visszatérítendő szubvencióval támogatja, emellett a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athéné Geopolitikai Alapítványa további 50 millió forinttal szállt be a költségekbe. „Ez összességében 1 millió euró feletti állami invesztációnak felel meg” – mondta az államtitkár.

A gyűjtőműfaj iránt érdeklődők emlékezhetnek még: 2011-ben a koppenhágai WOMEX megnyitón Hungarian HeartBeats címmel a magyar népzenéé volt a főszerep, ezt a „panorámakép” jellegű programot ugyancsak a Hangvető szervezte. Az idei megnyitó ennek amolyan folytatása: október 21-én a Müpában Gypsy HeartBeat címmel a Kárpát-medence cigányzenéjét mutatják be az erre leginkább hivatottak a legősibb, puritán vonulattól egészen a kortársi elágazásokig. Itt Oláh Attila, a Romengo és Lakatos Mónika, Tcha Limberger és Palya Bea mellett Pál István Szalonna és bandája lép majd fel. És ezután veszi majd kezdetét a hivatalos program, amely az október 25-én esedékes WOMEX díjátadókkal zárul majd.

A közbülső napokon a helyszíneken ötven ország hatvan fellépője zenél majd, még egyszer: a régió kiemelt főszereplésével. A Bálnában esedékes szakmai kiállítás és vásár több mint 91 ország hatszáz cégét mutatja be előadások, beszélgetések, prezentációk, na és kötetlen kapcsolatépítő találkozók formájában. A hajón pedig egyebek mellett filmvetítések és DJ-program várja az érdeklődőket. (A közönség számára is nyitott programokról a www.hangveto.hu/womex15/ oldalon, a szakmai programról pedig a www.womex.com-on tájékozódhatnak.)

Herczku Ágnes és zenekara
Herczku Ágnes és zenekara

És hogy miért jó nekünk a WOMEX? Weyer Balázs korábban lapunknak azt mondta, az expó közvetve annak a felismeréséhez is elvezethet, hogy igenis szükség van jó intézményi hátterű, tudatos zenei exportpolitikára. És gazdasági, idegenforgalmi szempontokból is jó lehet az expó: Weyer egy szerdai sajtótájékoztatón azt mondta, a körülbelül 3000 WOMEX vendég az expó ideje alatt, ha csak a legszükségesebb kiadásaikat tekintjük, körülbelül 900 millió forintot hagy Budapesten.

Meg azt is mondta még, hogy a 2015-ös, Budapesten rendezendő World Music Expo nem az út vége, inkább a kezdete. Ezzel sok egyéb mellett talán arra is utalt, hogy a WOMEX lehet az a szükséges „nagy lökés”, aminek a segítségével a hazai nép- és világzenei előadók visszakerülhetnek a nemzetközi vérkeringésbe, ahol néhány kivételtől eltekintve körülbelül úgy vannak jelen csak, mint az Aranycsapat: a jó emlékek szintjén. „Ja igen, vannak ezek a magyarok, régen egész jól fociztak.”

Ma is egész jól focizunk ugyanis.

Díj, díj, díj

Október 25-én a Müpában adják át a Womex díjait. Az Életműdíjat az idén a szenegáli Cheikh Lo kapja. A Szakmai Kiválóság Díját 2015-ben az iráni Hermes Records alapítója, Ramin Sadighi veheti át. Az Év lemezkiadójának járó elismerést pedig a Glitterbeat Records kapja.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.