galéria megtekintése

Budapest felkerült a műkereskedelem világtérképére

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 08. számában
jelent meg.


Csordás Lajos
Népszabadság

A hazai kortárs képzőművészet és galériás világ legnagyobb idei szemléje, az Art Market csütörtöktől vasárnapig tart nyitva a Millenárison. A magyar művészek mellett világsztárok műveit is felfedezhetjük. A hatalmas építmények becsomagolásáról elhíresült Christo négy műve is látható.

Nancy Goodman Brinker műgyűjtő, az USA volt magyarországi nagykövete örömmel írja a ma nyíló budapesti Art Market katalógusának előszavában, hogy a magyar főváros kortárs képzőművészeti vására már látszik a világban is. Abból érzékelte ezt, hogy idén az ARTnews, a nemzetközi művészeti élet egyik legtekintélyesebb orgánuma a vezetőművészeti igazodási pontok közt említette a vásárt. Közép-Európában valóban meghatározó is. Bár kétségtelen, ezt a szerepet együtt tölti be Bécs két őszi kortárs szemléjével, amelyből az egyiket, a Vienna Fairt ugyanezen a hétvégén rendezik.

Az idei Art Market Európa három kiemelt területéről hívott a szokásosnál is több galériát, a Nyugat-Balkánról, a Baltikumból és Berlinből. Sőt jelen van a Közel-Kelet is. Első arab kiállítóként az Egyesült Arab Emirátusokból a Sharjah-i Egyetem művészeti fakultása mutatkozik be az egyik standon, mégpedig egy magyar vendégtanár, Somhegyi Zoltán bábáskodásával. De érkeztek galériák még messzebbről, Japánból és New Yorkból is.

Németországból és a Nyugat-Balkán országaiból tucatnyi, a Baltikumból hat kiállító érkezett a Millenárisba
Németországból és a Nyugat-Balkán országaiból tucatnyi, a Baltikumból hat kiállító érkezett a Millenárisba
A szerző felvétele

 

Mintegy ötszáz művész alkotásával találkozhatunk a standokon. Már a kiállítási csarnok előtt a szemünkbe ötlik Bernar Venet, a hetvennégy éves francia szobrászsztár hatalmas alkotása, egy bálnabordákra emlékeztető, rozsdás vasívekből álló kompozíció. Bent is valahogy a szobrok vonják először magukra a figyelmet, köztük a kecskeméti nyári acélművészeti szimpozion remekei. Mindjárt a bejárat mellett Szurcsik Józsefnek a festményeiről ismert hasábfeje fogad, acélból megformázva. De csillogásával magára vonja a figyelmet egy másik mű (műcsoport), amelyet Ledényi Attila, a Market főszervezője kiemelten figyelmünkbe ajánl: egy, a világhír küszöbén álló fiatal albán szobrász krómozott, tört hasábokat ábrázoló szobrai ezek. Ő HelidonXhixha, a velencei biennálén is szerepelt egy úszó jéghegyet ábrázoló, de valójában a kanálisokon lebegő acélszobrával. Budapestre egy tiranai galéria hozta el.

A dél-afrikai Kendell Geers töviskoszorús fotóönarcképén, ha jobban megnézzük a koszorúját, felismerhetjük, hogy az a pengés drótakadály acélszálaiból készült.

Kissé beljebb, az egyik standon, a magyar kurátor, Lukács Viola által vezetett svájci Violuk Galériánál is nagyon nagy nevek ötlenek a szemünkbe: Christo, Serra, Stella, Venet. Csupa világhírű szobrász, de itt mindegyiküktől csak képek. Christótól négy különböző projektjének látványrajzai mint önálló műalkotások. Az egyik már el is kelt négyszázötvenezer forintért, a többi három még eladó, darabja kilencszázötvenezerért. Vásáron vagyunk, ne szégyenlősködjünk az árakkal.

Kendell Geers: Önarckép
Kendell Geers: Önarckép
A szerző felvétele

A berlini Galerie Koppelmann két magyar művészt és egy olasz szobrásznőt állít ki, Klimo Károly festményeit, Botond szobrait és ragasztott ponyvaképeit, valamint Sara Berti háromdimenziós ceruzával rajzolt térgrafikáit. A Várfok Galériánál megállítanak az osztrák Martin C. Herbst fénylő acélgolyókra festett gömbarcai. A fiatal művészeket támogató We Love Artists nevű projekt standján pedig láthatjuk Borsi Flóra nemrég a Louvre-ban is kiállított fotósorozatát átfirkált önarcképeiből. Az acb Galériánál ránk köszön e heti tévémagazinunk címlapja, a dél-afrikai Kendell Geers töviskoszorús fotóönarcképe. A többféle műfajban alkotó világhírű művész e képe azért is válik érdekessé most, mert ha jobban megnézzük a koszorúját, felismerhetjük, hogy az bizony a pengés drótakadály acélszálaiból készült. És ez mostanában igen aktuális mifelénk.

Martin C. Herbst gömbportréi a Várfoknál
Martin C. Herbst gömbportréi a Várfoknál
A szerző felvétele

Ha tendenciákat is kell említenünk, elmondhatjuk, hogy a szokásosnál is erősebben van jelen a fotó (amely egyébként egy külön csarnokot is kapott), az üvegművészet (erre fokuszál például az Erdész és a Berg-man Galéria is), és hogy jó néhány nagyon erős festészeti kollekciót látunk (főleg a román galériáknál érdemes szétnézni, a Zorsininél és a kolozsvári IAGÁ-nál). Megfigyelhető az is, hogy van jó néhány követésre méltó új galéria is, például a Flux vagy a Horizont, amely alig egy éve alakult. Itt az alkalom felfedezni őket, figyelni a kínálatukat, a választásaikat.

Húszezernél több látogatót várnak

Az Art Marketre idén huszonöt országból érkeznek kiállítani a galériások. A vásár látogatottsága az elmúlt két évben már húszezer fölé nőtt. Míg 2011-ben 12 000 fő, 2012-ben 16 000 fő, addig tavalyelőtt már 22 000, tavaly pedig 24 000 érdeklődő látogatta a rendezvényt, köztük szép számmal akadnak műgyűjtők.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.