galéria megtekintése

Bravúros aránytévesztések a Ligetben

1 komment


Csordás Lajos

Minden elemében látható immár, hogy milyen lesz az új Városliget. A héten kihirdették az utolsó két, eddig még kérdéses részletekre kiírt pályázat győztesét, már látjuk az új Néprajzi Múzeum tervét és az újjászülető park elképzelését is. Az összképről kérdeztünk neves építészeket.

„Jó ház, kvalitásos épület, de minek” – foglalta össze véleményét Zoboki Gábor építész, a Liget projektben felépítendő új Néprajzi Múzeum leendő épületéről. Szerinte a tervezett múzeumok bárhol lehetnének a világon és épp ez velük a baj, nincs közük a parkhoz és egymáshoz. Nem a minőséggel van a probléma, hanem az aránytévesztéssel. Egyszerűen nem igazodnak ahhoz a XIX. századi léptékhez, amely a világ első tudatosan tervezett közparkjának arányait jellemzi.

MTI – Napur Architect Kft.

Bardóczi Sándor tájépítész, a Liget projekt egyik legaktívabb kritikusa pozitívan fogadta a Néprajzi Múzeum győztes koncepció­ját, sőt kimagasló tervnek tartja azt, főleg ahogy a liget egykori főbejáratánál lévő körsétányra reagál, itt ugyanis az épület a föld alá bújik, szabad belépést engedve a parkba. Az arányokkal viszont neki is gondja van, az épület ugyanis hosszabb lenne, mint a Parlament, amit túlzásnak tart.

 

Blogjában az épület lehetséges előképét is bemutatja: ez a BIG Architects terve, amely a washingtoni Smithsonian oktatási és múzeumegyüttes mögötti park alá épülő campust képzeli el „sarkainál felhajtott szőnyegként". Bardóczi Sándor szerint a Napur Kft tervezői nyilvánvalóan ismerhették ezt az ötletet. A dán BIG Architects egyébként az új Néprajzi Múzeum tervpályázatának is meghívottja volt, de itt egy egész más koncepciót mutatott be és harmadik helyet szerzett.

 MTI – Napur Architect Kft.

A parképítészeti pályázat nyertes koncepciójáról, a Garten Studio Kft. tervéről is megkérdeztük a tájépítész Bardóczi Sándort, aki először azt tartotta fontosnak kiemelni, hogy a pályázók legtöbbje – maga a nyertes is – beadott egy alternatív pályaművet, amelyet úgy alkotott meg, hogy az új épületek helyén is parkot képzelt el. Ez jelzi a szakma ellenérzését a liget új múzeu­mi létesítményeivel szemben. Az említett „ellenterveket” nem értékelte a zsűri.

A győztes elképzelésé­ben azt tartja jónak, hogy igyekszik visszaidézni a Városliget eredetileg a XIX. század elején Heinrich Nebbien tervei szerint kialakított sétányszerkezetét, a körüljárhatóságát, vagy a városligeti tó mára eltűnt Páva-szigetének rekonstrukcióját, a vízszint megemelését, valamint a szintén eltűnt kis Nebbien-tó visszaállítását. Jó gegnek tartja a léghajó-felszállóhelyet, amely a hajdani Mimóza-domb helyén létesül a Hermina út és a Kós Károly sétány találkozásánál. Jónak tartja a belső utak szűkítését is, amellyel zöld terület nyerhető, bár kételkedik abban, hogy a Kós Károly sétány átmenő erős autóforgalmának csökkentésébe a főváros belemegy.

 MTI – Napur Architect Kft.

Dévényi Tamás építész az új múzeumépületek tervein leginkább azt kéri számon, hogy nem kommunikálnak egymással. Szerinte fontosabb lenne az esztétikánál a kapcsolat, vagyis az egymással együttműködő új múzeumépületek rendszere, amely szerinte itt nem valósult meg.

 

Janesch Péter, aki főként a Gyurcsány-kormány által preferált, de meg nem valósult új kormányzati negyed társtervezőjeként ismert széles körben, jónak tartja a Liget projekt kirajzolódó épületegyüttesét és rendszerét. „Én foglalkoztam már hasonló léptékű tervekkel – válaszolja érdeklődésünkre –, és kívülálló építészként azt mondom erről a programról, hogy rendben van. Például, hogy jó a dramaturgiája. Jó arányban követi egymást – most már a liget délkeleti felében is – park és épület. Olyan átfogó, átgondolt rehabilitációnak tartom, amihez hasonlót a város több, működési problémákkal küszködő területén is jó lenne látni.”

false MTI – Napur Architect Kft.
 

Bachman Gábor építész, dizájner szerint a projekt minőségének garanciája, hogy nagyon komoly magyar és nemzetközi szakemberek ültek a zsűriben, köztük az építészeti Nobel-díjként is emlegetett Pritzker Díj Bizottság ügyvezető igazgatója. A pályázati kiírásában megfogalmazott követelményekre a tervek korszerűen válaszolnak, az épületek transzparensek és környezetbarátak. Bachman úgy véli: a Zene Háza, a Nemzeti Galéria, a Néprajzi Múzeum, ahogy azt a nemzetközi zsűri döntése is tartalmazza, megfelelően ad választ az építészeti össz­hangot illetően is. Mind megjelenésükben, mind formájukban és tartalmukban hozzáadott értéket képviselnek Budapest építészetének jövőjében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.