galéria megtekintése

Bourbon a bálvánnyal

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 22. számában
jelent meg.


Dési András
Népszabadság

Gonoszszerepekre skatulyázták be, valójában romantikus alkat Robert Davi. Az amerikai filmszínész képzett bariton, s új oldalról mutatkozik be: kedvence, Frank Sinatra dalait énekli Budapesten.

Queens-i srácként az ő hangján nőtt fel, huszonnégy évesen vele itta meg élete első bourbon whiskyjét. - Egy olasz amerikai családban, az 1950-1960-as években két szentség volt. A pápa és Frank Sinatra, nem feltétlenül ebben a sorrendben – meséli Robert Davi. A hollywoodi akciófilmekből – főleg „rossz fiúként" - ismert 63 éves színész most új oldaláról mutatkozik be.

Április 27-én Budapesten lép fel a múlt század egyik legnagyobb szórakoztatóját megidéző „Davi Sings Sinatra" show-jával. James Bond 1989-es ellenfele, Franz Sanchez drogbáró alakítójáról kevesen tudják, hogy képzett énekes. Klasszikus zenét tanult, gimnazistaként énekversenyt nyert, a New York-i Metropolitan Operába is hívták próbaéneklésre.

A Hofstra Egyetem drámaszakán végzett Davit azonban az 1970-es években jobban érdekelte a színészet. Járt Stella Adler híres iskolájába, ahol az alapító-névadó azt mondta neki: fizikai adottságai miatt alapvetően „rossz fiú" szerepeket fognak ráosztani, de cseppet se bánja. Olyan hollywoodi nagyságok, mint Lee Marvin vagy Robert Mitchum is így kezdte, idővel majd jönnek a „jó" karakterek.

 

Pályafutása alatt Davi ugyan többször alakított „jó rendőrt", a négy évadon át tartó NBC-sorozatban, a Pszichozsaruban FBI-ügynököt játszott, bevallása szerint mégis valamiféle befejezetlenséget, frusztrációt érzett. Amikor 2007-ben rendezőként debütált az Ütött-kopott hírnévvel, a doo-wop stílusban éneklő duó (Davi és Chazz Palmentieri) kalandos sorsáról szóló film forgatásán rájött, hogy az újrakezdés iránti szenvedély benne is munkál. - Elemi erővel tört ki belőlem a vágy, hogy énekeljek. Méghozzá színpadon, mert abban van az igazi énem. A filmjeim miatt beskatulyáznak, valójában végtelenül romantikus alkat vagyok – mondta a Népszabadságnak Los Angelesből adott interjúban.

Robert Davi. „Amerika Shakespeare”-jét hozza
Robert Davi. „Amerika Shakespeare”-jét hozza
Orlando Jones

A bariton Davi számára nem volt kérdéses, hogy Sinatrát eleveníti meg. Azért is, mert első kisebb filmszerepét 1977-ben egy olyan krimiben (Contract on Cherry Street) alakította, amelynek detektív-főhőse a bálványa volt. Az egyik forgatási nap végén Sinatra meghívta egy-két bourbon whiskyre, a kapcsolat a sztár 1998-ban bekövetkezett haláláig fennmaradt.

– Számomra ő testesíti meg az igazi férfit. Kemény fickó, akiben rengeteg érzelem, érzékenység és sebezhetőség is van. Ha úgy alakul, eltöri a karodat, de megadja a tiszteletet. Ez a karakteres férfitípus ma kifutó modell – jellemezte Sinatrát, akinek nimbuszát szerinte nőügyei és maffiakapcsolatai sem árnyékolják be. A The Voice-nak, azaz „A hangnak" is hívott, Oscar és Grammy-díjakkal elhalmozott színész-énekes honosította meg a jazz műfajban a belcanto technikát.

Davi azzal folytatta, hogy Sinatrát az Egyesült Államok Shakespeare-jének tekinti, nem utolsósorban a legnépszerűbb tengerentúli számokat felvonultató daloskönyv (The Great American Songbook) előadása miatt. – Sinatra volt az, aki elsőként szót emelt a faji bigottság ellen. Kiállt az afroamerikaiak jogai mellett, elítélte az antiszemitizmust. Hitt az erős Amerikában, az Egyesült Államok globális vezető szerepében. Csupa olyan dologban, ami szerintem ma roppant aktuális – hangoztatta a magát független választónak valló, a legutóbbi elnökválasztási kampányban a republikánus Mitt Romney-t támogató Davi, akinek első albuma 2011-ben jelent meg On The Road to Romance címmel.

A kérdésre, hogy kalapot bálványa iránti tiszteletből visel-e, az olaszul perfekt Davi nevetve azzal válaszolt, hogy a fejfedő anyai nagyapja „hagyatéka”. Kisgyerekként a Nápoly környékéről származó egykori szénbányász kalapjában játszott. Aki az 1920-as években némileg megmerítkezett az illegális alkoholkereskedelemben, mégpedig a politikus-dinasztiát alapító Joe Kennedy társaságában.

Az interjúban szóba került, hogy Davi 1995-ben Magyarországon forgatta számos B-kategóriás filmje egyikét: a Veszélyes zónában CIA-ügynökként egy Lothar Krasna nevű terroristát és annak nukleáris üzemét kellett likvidálnia. Emlékei szerint húsz éve remek lángost evett Budapesten. Most repetázni készül, de szigorúan a koncert után. A romantikának nem tesz jót a zsíros-olajos finomság.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.