galéria megtekintése

Vujity Tvrtkónak talán fogalma sincs az egészről

25 komment


Fáy Miklós

Próbálom szeretni Vujity Tvrtkót, vagy legalábbis a műsorát, hogy végre valakinek eszébe jutott operatőrrel elmenni, és megmutatni, így néz ki a trianoni szerződés. Aláírások, pecsétek. Végre látni lehet, miről is van szó, térképmelléklet, fontos, hogy lássuk, hogy intézték az ügyet, hogy intézték el a magyarokat. De tényleg ilyennek kell lennie az erről szóló műsornak?

Fotó: mediaklikk.hu

Tényleg úgy kell kezdődnie, hogy a főhős lenéz a Dunára, és közli: szereti a hazáját? Normális dolog ezt az egész történetet valami beteges egotrippé silányítani, mert ez a tévé, hősöket keres, kamerahősöket, akik a világot úgy mutatják be, mint személyes játszóterüket. Nem tudom megállapítani, hogy ez valami tudatos dolog, vagy Tvrtko már észre sem veszi, mennyi fölösleges névmást használ a mondataiban: „Ő a barátom, azt kértem tőle, hogy segítsen nekem megtalálni a trianoni békeszerződést”. Drága riporter úr, ez a történet nem önről és a barátairól szól, kicsit nagyobb a téma és a tét.

 

Kicsit talán több szerénységet, ha szabad kérni. Ne üljenek már bambán a szerződés fölött, és ne mondják azt, hogy a könyvnek kifejezetten rossz az aurája, mert így nagyon nehéz komolyan venni a film többi részét.

Inkább képzeljék most egy pillanatra a román forgatócsoportnak magukat, hátha ők meg kifejezetten vidám indigókék aurát vizionálnak. Ehelyett eláll a lélegzetük, Suha Györgynek (ő Tvrtko barátja) sejtelme sem volt, hogy volt kínai gyarmatunk „különösen Tiencsinben”, bár hogy ez miért annyira különös neki, arra sajnos nem térnek ki. Amúgy sem érteni, hogy mi a történetben a szenzáció, volt egy közös osztrák–magyar egy négyzetkilométeres terület, amit a Monarchia felbomlása miatt vissza kellett adni az utódállamnak. Ma meg van nagykövetségünk Pekingben, mégsem érzem, hogy Kína bizonyos fokig a miénk volna.

Persze, tudom, ha nem cirkuszolunk, nincs tévéműsor sem. Ha viszont van tévéműsor, akkor kár arra fordítani, hogy nem tudok pálcikával enni, és madzsongban is utolsó lettem, mert ez már megint olyan végtelenül érdektelen, hogy még a főhős is azt mondja: na mindegy, nem ezért jöttem.

Már csak az a kérdés, hogy miért. Mert az olyan megállapítások Tiencsinről, hogy „hát, van egy mérete”, megint mellékesnek tűnnek. Mindenesetre én itt szálltam ki, elfogadom, hogy sejtelmem sincs, mire való a televíziózás. Mert Tvrtko nyilván túl sok időt töltött el a kamerák előtt, hogy arra gyanakodjak: talán neki nincs sejtelme róla.

A könyv titka - Duna TV

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.