galéria megtekintése

Borbás Marcsi lesz ebédre

Sas Miklós figuratív festményeiből nyílik áttekintő kiállítás csütörtök este a Gellért téri Próféta Galériában. A szép emlékű Burzsoá Nyugdíjasok zenekar egyik alapítója legutóbb tavasszal világította be a netet, a jobbról hevesen támadott műmagyar pinceromantikus képsorozatával. Természetesen ezek a művek is láthatók a tárlaton.

Sas Miklós több szériával készült. Bemutatja kubai hangulatokat idéző munkáit, amelyek közül mi elsőként arra az ábrázolatra kaptuk fel a fejünket, amelyen a setét narancs mezőben mezítláb áthaladni készülő fekete trombitást valószínűleg mindjárt el fogja ütni a sárga amerikai szedánban közeledő Che Guevara, de megkapónak találtuk a hullámos nyakkal szerelt gitárt pöngető bennszülöttet is, akinek a zsebéből egy virsli kandikál kifele, amely valójában szivar.

Modell híján elcsípett pornófilm-jelenetek alapján születtek meg ezek a szép, meztelen nők
Modell híján elcsípett pornófilm-jelenetek alapján születtek meg ezek a szép, meztelen nők
A szerző felvétele

Kedvtelve nézegettük a Dalmát tömeg jelzetű sorozatot is, kiváltképp a városrészletekben minduntalan feltűnő csudaszép meztelen hölgyeket; mint a művésztől megtudtuk, e nőalakokhoz nem talált modellt, ezért pornófilmek megállított képei alapján alkotta meg őket.

 

Erdőszagú tájak címmel hozott egy 24 tételből álló, ugyancsak megkapó hangulatú képverset és két nagy vásznat, amelyek zenekari háttérként szolgáltak egykor. A művész a minarettel és dzsámival ékes pécsi Széchenyi teret és egy perzsa város, bizonyos Khonji egy szelvényét mossa össze az egyik festményen, jelezve, hogy nem érez nagy különbséget.

A mester sohasem járt Kubában, mégis magával ragadta a forró hangulat
A mester sohasem járt Kubában, mégis magával ragadta a forró hangulat
A szerző felvétele

Külön teresedést kapnak a Burzsoá Nyugdíjasok aktív korára emlékező munkái, az öreg tata, akinek a kalickába zárt kanáriját egy egér hágja meg hátulról és a kerti idill, amelyen a postás nyugdíjat hoz az idős házaspárnak, amelyiknek csúnyán meg van dögölve a kutyája. Megfigyelhettünk egy igen groteszk szárnyasoltárt is, amelyet – mint arra ugyancsak fény derült – Dino Buzzati Hajtóvadászat öregekre című regénye ihletett. A balszárnyon egy fára kötözött szépkorút fognak szétszedni láncfűrésszel, a jobbszárnyon egy másikat öregsöréttel készülnek lelőni, középen pedig egy műtőt látunk egy utolsókat rúgó bácsival, akinek az egészségügyi szakszemélyzet részint elzárja az infúzióját, részint elvágja a lélegeztető csövét, mindeközben pedig lelopja a karóráját. Sokkoló.

Orbán Viktor figuráját a nagyon magyar kártya piros királya ihlette
Orbán Viktor figuráját a nagyon magyar kártya piros királya ihlette
A szerző felvétele

Csekély a kétségünk, hogy a tárlaton a már hivatkozott műmagyar pinceromantikus ciklus veri fel majd a legsűrűbb port. A falvédők atmoszféráját is felidéző és (miként ugyancsak tudomásunkra jutott), az internet szemétdombjáról összegereblyézett fotók újraértelmezésével született konstruktivista művek eredetileg egy borospince kóstolóját díszítették, onnan kapta fel mindet a hírnév. Itt és most csak két címet idéznénk a hét tábláról, tehát: „Itt a szüret és az Orbán / Sírba visz a rossz pancholmány",és: „Kifolyik a disznó vére / Borbás Marcsi lesz ebédre". A látványt ne is próbálja elképzelni, aki még nem szembesült vele, inkább nézze meg enszemével. Lenyűgöző.

Névjegy

Sas Miklós 1976-ban született Pécsen. A JPTE művészeti karán tanult, Lantos Ferencnél. Képei eddig nagyjából 30 egyéni és ugyanennyi csoportos kiállításon voltak láthatók. Mint elmondta nekünk, a Műmagyar pinceromantika webes bemutatkozása után sokan kormányellenesnek bélyegezték, pedig nem az, pusztán csak: hülyeségellenes.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.