galéria megtekintése

Blink 182: Régi ruhában....

Kérünk tanácsot a rabbitól? És mit kérdezzünk? Hogy hogyan kerüljük el a Sziget-sorsát az idén, és végre ne legyünk veszteségesek? Ezért mondjuk nem kell rabbihoz fordulni, magunktól is tudhatjuk a választ: maradjunk otthon, és akkor garantáltan nem verünk el egy fél fizetést néhány nap alatt; de hát ez nem játszik, itt vagyunk megint, a közműszámlák, törlesztőrészletek pedig szép lassan megvárják, amíg elmúlik a nyár. Juhé, meg minden, itt a Sziget.

Azért nem ilyen idilli a helyzet: mintha nemcsak a HÉV-ben, de bennünk is egyre kevesebb volna a lendület, tompábban csillanna a szem, mint régen, hogy újra itt A Magyar Fesztivál. Az elmúlt években mindannyian telesírtuk, amit tele lehet, hogy a Sziget nem elég friss, a szervezők szinte kizárólag az üzembiztos(nak) vélt zenekarokat hívják, melyeknek meg már szinte állandó albérletük van a Rottenbiller utcában. Jó, hát az idén is lesz Prodigy meg még tán Skrillex is, ezekkel nem lehet mellélőni (más vélemények szerint mindkét projekt maga a megtestesült félreértés), de lesz legalább Outkast is, meg Madness, meg egy csomó, viszonylag aktuálisnak mondható banda, ezeket jó eséllyel megnézzük. Meg még egy csomó mást is talán. Majd.

De most még csak a mínusz egyedik napon vagyunk, a beköltözős vasárnap utáni hétfőn.

Még mielőtt a rabbis kérdés fölütötte volna szöszi fejét, a bejáratnál azt regisztráltuk, hogy itthon minden rendben: ezúttal is az ingyenélőknek fönntartott, vagyis a VIP, Press, miegyéb karszalagok átvételére rendszeresített egység előtti sor a leghosszabb, amit, jó ingyenélők lévén, ugyancsak próbáltunk megúszni, úgyhogy hátulról, a parkoló felől közelítettünk.

 

Mint kiderült, elég jó ütemérzékkel: rakás francia mellé ültünk a kisbuszba, és mint kés a vajon, úgy hatoltunk át a Sziget a fesztiválhoz vezető területen.

Teknős Miklós / Népszabadság

Ahol még készül néhány dolog. Színpad, például. Nem a nagy-, ott délután már elindította a fesztivált az Ivan & The Parazol, majd a Leningrad és az 1975 következett, később a Tankcsapda, közben a Petőfi Rádió - VOLT Színpadon mások mellett az Óriás, a Road meg a Fish lépett fel. Minket leginkább az est headlinere érdekelt. Illetve hát ez így túlzás, a Blink 182-ről nem gondolunk sokat, arra voltunk kíváncsiak inkább, hogyan telik az első (mínusz egyedik) este legfontosabbnak vélt koncertje. A hangulat jó volt, a közönség imádta.

Mindazonáltal.

Az amerikai indie-punk hangzás a kilencvenes években a fiatalok játéka volt. Számos iskolai csapat áll ekkor össze a garázsokban, hogy muzsikáljanak kicsit. Aztán a legtöbben néhány sláger után vagy feloszlottak, vagy pedig továbbléptek a másféle hangzás és mondanivaló felé – mint mondjuk a Popular című sláger után inkább a minőségi pophoz nyúló Nada Surf. A 2005-ben megszűnt, majd nemrég változatlan felállással újraalapított Blink 182 a kivétel: ma is ugyanúgy „szólnak”, mintha csak a kilencvenes évek elején csörgetnék a csavarkulcsokat, és olyan, magvas üzenetekkel operáló slágereik vannak, mint a First Date, az I Miss You, az Always és a Stay Together For The Kids. Egyszóval: klasszikus első-világbeli dilemmák állnak a középpontban náluk. Csakhogy a cool sráckor már véget ért, most úgy tűnik, középkorú suttyók ugrabugrálnak a repedt fazék hatás mellé. Pedig a zenekar mindent bevet a bulihangulat érdekében. Pucsítanak három akkordra, terpesztenek a kifutón, a ráadás után meg törölközőket osztogatnak az első sorok népének.

Rendben, minket is ért már az  a  vád, hogy túlságosan öregek vagyunk ehhez meg ahhoz – na de mégiscsak úgy fest ez az egész, mintha a Green Day sosem tanult meg volna normálisan zenélni és leragadt volna a skate-punknál. A pozőrködés nekünk, bocs, de maximum fél percig érdekes: fel lehet minket csigázni egy fülbemászó dallam-ütem együttállással, de amikor rendesen beindul ez a mágikus trió, ugyanaz az unalmas slágerrock szól, ami maximum a kilencvenes évek tinivígjátékainak házibuli-jeleneteit képes illőképpen lekísérni. Reméljük, hogy a fiúk korán érkeztek a Szigetre és megnézték délután az Ivan & The Parazol nagyszínpad-nyitását – ha már haladunk a korral, és mai ruhába akarjuk öltöztetni a múltat. Ha meg nem, akkor legközelebb jöjjön inkább a Bad Religion.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.