galéria megtekintése

Belenőnek a gyerekek

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

Bódi Margó énekessel és Totth Benedek íróval megvitattuk, hogy íróasztal mellől vagy a színpadi függöny mögött izgalmasabb gyereket nevelni, de kaptunk egy gyorstalpalót a lovári hagyományokról és a könyvkiadásról is.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

BÓDI MARGÓ: A Totth művésznév?

TOTTH BENEDEK: Nem, ez a igazi vezetéknevem. Mondhatnánk, hogy egy részeg anyakönyvvezető tehet róla, de igazából az egyik ősünk kisnemesi címet kapott. Még a Simaházy Totth címer is megvan. Szóval nem felvett név. Viszont mielőtt megjelent a Holtverseny, gondolkodtam, ne válasszak-e írói álnevet, végül úgy döntöttem, vállalom arccal és névvel.

 

MAGAZIN: A Bódi viszont művésznév.

BÓDI MARGÓ: Mi hivatalosan Varga Gusztáv vagyunk. A hagyományok szerint minden roma embernek van a hivataloson kívül egy második neve. A régi roma emberek kupeckodtak. Vásárokban a lovakat adták, cserélték. És általában úgy volt, mint a viccben is. „Cigány, ez a ló vak! – Nem vak, hanem vakmerő!”, mert nekiment a falnak. Hiába volt sánta a ló, azt mondták, nyomja a lábát a patkó. Így aztán nem a rendes néven szólították egymást: ha keresik őket a csendőrök, ne találjanak rájuk. Kálmánnak azt mondták: „Csirbu, hozd a hámot!”. Akit becsaptak, nem tudta, hogy Kálmánnak hívják, Csirbut meg hiába keresték. Guszti apja már nem járt vásározni, de neki is lett ilyen neve.

MAGAZIN: Margóéknál az egész család egy szakmában dolgozik, Benedeknek pedig most indul be a karrierje.

TOTTH BENEDEK: Nálunk mindenki nagyon örült a Holtverseny fogadtatásának, de azért nem fordult fel fenekestül az életünk. Mostanában tényleg sok jó dolog történik velünk, de nehezebb időkben is ugyanúgy segítettük egymást.

BÓDI MARGÓ: Nálunk mindenki ugyanazt csinálja, férj, feleség, két gyerek. Aki hátulról menedzseli az egészet, az a két menyecske, ők segítenek bennünket takarításban, fellépő ruhák készítésében. Ráadásul a fiúk mellé úgy odaállnak, hogy ha hazamegy valamelyik, és telefonszámot dugtak a zsebébe, nincs belőle balhé. Együtt élnek ezzel, tudják, ahogy én is tudom, hogy a rajongás nem az én uramnak, hanem a színpadi Bódi Gusztinak szól.

BÓDI MARGÓ

SZÜLETETT: 1962. május 23-án, Nagyecseden.

FOGLALKOZÁSA: énekes, szövegíró. Férjével, Varga (Bódi) Gusztival 16 évesen, lovári szokás szerint házasodtak össze, a lovári hagyományokat követve élnek. 1978-ban megalapították a kezdetben 22 tagú Nagyecsedi Fekete Szemek együttest, majd 1987-ben Budapestre költöztek. Időközben két fiuk, (kis) Guszti és Csaba is belenőtt a zenekarba. 1989–2012 között 30 lemezt adtak ki, az asszonynak megjelent két szakácskönyve, a TV Paprikán jelenleg is fut főzőműsora.

TOTTH BENEDEK: Természetesnek vetted, vagy eltartott egy ideig, mire el fogadtad?

BÓDI MARGÓ: Nehezen fogadtam el. Attól is sírva fakadtam, hogy Gusztinak volt egy fehér fellépő inge, és képzeljétek el, egyik este az ingnek hátán egy rúzsos női száj volt. Belecsókoltak a hátába! Ez a rúzsos ing kiborított. Milyen hülye voltam, nem?

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

TOTTH BENEDEK: Nem!

BÓDI MARGÓ: Hátul volt a rúzs. Szegény Guszti nem tehetett róla.

TOTTH BENEDEK: Hátba támadták!

BÓDI MARGÓ: Ilyenek voltak, aztán lassan-lassan megszoktuk. Vele élünk.

TOTTH BENEDEK: Ez teljesen más műfaj, közvetlen a visszacsatolás a közönség részéről. Én az iskolában is rettegtem, ha szavalnom kellett az ünnepségen. Biztosan jó érzés, hogy az a sok ember azért megy el a koncertetekre, mert szeret titeket.

BÓDI MARGÓ: Sokszor, amikor várjuk a fellépést, kilesek, látom azt az óriási tömeget, elkezd a szívem dobogni. „Te jó isten!” Guszti azt mondja „Mama, azért hívtak ide, mert a közönség minket akar. Ha kimegyünk, tapsolni fognak nekünk.” Különben igaza van, amikor látom a közönség reakcióját, rögtön elmúlik az idegeskedés. Olyan, mintha ezer éve ismerném őket. Mindenki mosolyog. Kell ennél több?

TOTTH BENEDEK

SZÜLETETT: 1977. szeptember 15-én, Kaposváron.

FOGLALKOZÁSA: író, műfordító, szerkesztő. A Pázmány Péter Egyetemen végzett. Regényeket, gyerekkönyvet, képregényeket fordított. Például Cormac McCarthyt, az Éhezők viadala-trilógiát, a Sandman-sorozatot és Aldous Huxleytől a Szép új világot. A Holtverseny az első regénye.

Jelenleg a könyv alapján készülő lm forgatókönyvén dolgozik. Budaörsön él feleségével és két fiával, a nyolcéves Bendegúzzal és a két és fél éves Sámuellel.

MAGAZIN: Évtizedek óta ebben élnek. Ebben nőttek fel a gyerekek is.

BÓDI MARGÓ: Az együttesünk 1978-ban alakult, két gyerekem a színpad mögött nőtt fel.

Volt, hogy kinyúltam a díszletfüggöny mögé, bedugtam a szájába a cumit, aztán énekeltünk tovább.

Ők is szeretik ezt az egészet.

TOTTH BENEDEK: A nagyobbik fiam mostanában író szeretne lenni. Már vannak saját művei, az illusztrációkat is ő készíti. Többnyire állatos meséket ír, de legutóbb például egy az inka birodalomban játszódó történetet talált ki. Jó látni, hogy minden megihleti.

MAGAZIN: Nem csak ebben nőttek fel, de maradtak is a gyerekek ezen a pályán.

BÓDI MARGÓ: A kisebbik, Csaba egy zenei csatornán saját műsort vezet, jár fellépni. Az idősebb, a kis Guszti visszahúzódóbb. Ő a hangszerelésben segít az apjának és gyönyörűen gitározik. A feleségek háztartást vezetnek és gyereket nevelnek – négy unokám van!

TOTTH BENEDEK: Amit te csinálsz, biztosan érdekesebbnek tűnik egy kisgyerek számára. Tíz évig dolgoztam műfordítóként, azért az nem látványos dolog.

Az ember napi 8-10 órát ül a számítógép előtt, és pötyög a billentyűzeten. Néha valaki benyit a szobába, hogy megnézze, él-e még egyáltalán.

Kevés a kapcsolat a külvilággal. De a gyerekek egy idő után azt is látják, hogy így születnek a mesék. Ezért szeretek mesekönyvet fordítani. Nem bánnám, ha ezen pályán kötnének ki a fiúk, de fontosabb, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

MAGAZIN: A ma ifjúságáról, a ma nyelvhasználatán írott Holtverseny sikeres könyvnek számít. Hány példányban kelt el?

TOTTH BENEDEK: Igen, a kategóriájában a Holtverseny nagyon jól teljesít, de nem kell hatalmas számokra gondolni. Egy első könyves szerzőnél pár ezer példányról beszélhetünk. Sok az új könyv, főleg karácsony táján, nagyon jó regények tűnnek el a süllyesztőben érthetetlen okokból. A Holtverseny életben maradt, már utána is kellett nyomni, ami viszonylag ritkán fordul elő. Szebb rajtról álmodni sem mertem.

Fotó: Veres Viktor / Népszabadság

MAGAZIN: Margó más műfajban, de szintén írt könyvet.

BÓDI MARGÓ:Két szakácskönyvem jelent meg. Az első, a lovári konyháról szóló Az én ízvilágom, huszonhatezer példányban fogyott. Guszti infarktusa után csináltam még egyet, Az egészséges is lehet finom címmel, az csak kilencezer példányban ment el. Az első egy hónapig második volt a havi eladási listába Jamie Oliver könyve mögött.

TOTTH BENEDEK: Szépirodalommal nehéz elérni ezt a szintet. Kortárs próza 1500 eladott példánnyal már sikernek számít.

TOTTH BENEDEK AJÁNLJA

KÖNYV: Michel Houellebecq - Elemi Részecskék

FILM: Alejandro González Inárritu - Korcs szerelmek

ZENE: Discantus énekegyüttes

BÓDI MARGÓ AJÁNLJA

KÖNYV: John Green - A Csillagainkban a hiba

FILM: Thomas Mccarthy - A cipőbűvölő

ZENE: Charlie - Nézz Az Ég Felé / Bódi Csabi - Szexi Lady

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.