galéria megtekintése

Velencei Biennálé: beindultak a golyók

Nem a legmeghökkentőbb alkotás Cseke Szilárd műve, a Fenntartható identitások című installáció az 56. Velencei Képzőművészeti Biennálén. Az első látogatók azonban elégedetten távoztak a csütörtöki megnyitóról. Az identitások állandó elmozdulását szimbolizáló golyók a nemzeti pavilon légterébe függesztett fóliacsövekben pedig zavartalanul vándorolnak.

A Biennále szombaton nyílik majd, ekkor adják át az idei fődíjat is, de az egyes országok kiállítóhelyei már a nagy „aperto" előtt sorra tartják kiállításmegnyitóikat. A miénket Hoppál Péter államtitkár és Balatoni Monika magyar biennálebiztos tartotta csütörtökön, közvetlenül a szomszédos amerikai pavilonban rendezett ünnepség után.

Az idei rendezvény vezérmotívuma a világ jövőjéről, sőt jövőiről való gondolkodás, amelyet az afrikai főkurátor, Okwui Enwezor választott. Ennek megfelelően sok nemzeti pavilonban és a központi csarnokba meghívott számos alkotásban is feltűnik a jelenlegi világ fenntarthatatlanságáról, a katasztrófával fenyegető túliparosodásról, túlfogyasztásról, a világ növekvő szeméthegyeiről szóló világvége-látomás, másfelől pedig, talán éppen az afrikai kurátor miatt a természetközeli életformákat idéző jó néhány munka.

Ilyen a holland pavilonban Herman de Vries alkotása, melynek közepén egyebek mellett egy hatalmas körben kiterítve apró rózsafejek száradnak, mellette a hagyományos gazdálkodás eszközei jelennek meg immár múzeumi tárgyként – kicsit a mi Bukta Imrénk világát idézve. Meghökkentő a skandináv pavilonban a hatalmas, összetört üvegtáblák kompozíciója, Camille Norman Rapture című installációja.

 

Idén nyolcvankilenc ország állít ki a Giardini parkban és az Arzenaléban. A legrégebbi nemzeti kiállítóhelyek, köztük a spanyol, a belga, a holland, az amerikai, a skandináv, az orosz, a japán és a miénk is a Giardiniben találhatók. Jó társaságban vagyunk.

Cseke Szilárd munkájára sokan voltak kíváncsiak az első napon. Feltehetően nem jött át teljes egészében az a többrétegű üzenet, amit German Kinga kurátor és Cseke közvetíteni szeretett volna, de a primér jelentések igen. A tavaly decemberi, botránnyal fenyegető előzmények ellenére – amikor a Balatoni Monika biennálebiztosi kinevezése miatti bojkott visszafogta a művészek jelentkezését, s kevés pályamű közül kellett kiválasztani a magyar indulót – a magyar pavilonban a világ trendjeihez
illeszkedő, érdekes alkotás született.

Cseke Szilárd alkotása
Cseke Szilárd alkotása
Kovács Tamás / MTI

Koncepciója szerint a kiállítótér légterébe kifeszített hét fóliacsőben könnyű habszivacs golyókat vándoroltat az automatikával vezérelt légfúvó berendezés, jelképezvén a különböző pályákon elmozduló identitásainkat. Ugyanakkor a kiállítótér hátsó részében egy folyton fölfúvódó és leeresztő fóliapárna is kapcsolódik a kompozícióhoz, a növekvő és csökkenő gazdaságokat, felépülő-lebomló kultúrákat jelképezve. Cseke felhívja a figyelmet: sohasem ereszt le teljesen.

Hangeffektek, multimédiás lehetőségek és interaktív eszközök is tovább árnyalják az identitással és a fenntarthatósággal való viszonyulást – például saját hangunkkal digitálisan alkotott, térbeli hangtestet lehet létrehozni, s mailen hazaküldeni, vagy golyó alakú krétával lehet egy táblára felírni a számunkra fontos identitásjelző gondolatokat, szavakat, amivel a látogatók élnek is, így kétóránként törölni kell a táblát. A vándorló golyók sokakat játékra inspirálnak, követik őket, filmezik a mozgásukat. Jó ötlet volt, hogy az alkotók a golyók mozgását lelassították, így a mű meditatív, kiváró hozzáállást igényel a nézőtől.

A Biennálén számos olyan alkotót láthatunk, akik ismerősek lehetnek Budapestről: a román pavilonban a kolozsvári Plan B Galéria állít ki, amely tavaly ott volt az Art Marketen is, csakúgy mint a török Ahmet Günestekin. A biennáléhoz kapcsolódó külső programok között pedig a Palazzo Mora és a Palazzo Bembo palotában az European Cultural Centre szervezésében Gál András festőművész monokróm képei szerepelnek, teljesen függetlenül a magyar biennáleirodától.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.