galéria megtekintése

Világhírű karmesterek köszöntik a menekülteket

Egyedülálló koncerttel köszöntik kedden a Berlinben élő menekülteket a főváros állami együttesei: egy este lép fel Fischer Iván, Da­niel Barenboim és Sir Simon ­Rattle. Jelmondat: „Isten hozott közöttünk” (Willkommen in unserer Mitte). Fővédnök a szövetségi kancellár.

Az általános etikett jól bejáratott szabályai akkor sem hagyják cserben a házigazdát, amikor ismeretlen vendégeket akar üdvözölni. Valamivel bonyolultabb a helyzet, ha az ember nem ismeri az illetők nyelvét.

Fischer Iván, a Konzerthausorchester vezető karmestere Fotó: Berliner-Philharmoniker.de
Fischer Iván, a Konzerthausorchester vezető karmestere
Fotó: Berliner-Philharmoniker.de

A Berlini Filharmonikusok, a Konzerthaus Berlin zenekara és a Berlini Állami Zenekar megtalálta a kézenfekvő megoldást: már­cius 1-jén exkluzív koncerttel köszöntik a fővárosban letelepedő menekülteket és segítőiket. Sir Simon ­Rattle Beethoven hetedik szimfóniáját, Daniel Barenboim Mozart d-moll zongoraversenyét, Fischer Iván Prokofjev első szimfóniáját vezényli.

 
Daniel Barenboim Fotó: Berliner-Philharmoniker.de
Daniel Barenboim
Fotó: Berliner-Philharmoniker.de

A három zenei intézmény vezetői nem azon gondolkodtak, hogy tényleg belekeveredjenek-e egy olyan kényes kérdésbe, mint amilyen a menekültügy, hanem hogy mit tehetnének. – Mindenkinek keresnie kell a módját, hogy miként segíthet kezelni a mostani helyzetet. Beszélni nem elég, ideje cselekedni – tartja Martin Hoffmann, a Berlini Filharmonikus Zenekar Alapítvány igazgatója. Térölelő mozdulatokkal gesztikulál. – A mi eszközünk a zene. Mindenki érti, nem kell lefordítani. A márciusi koncerttel szeretnénk elmondani, hogy törődünk az ideérkezőkkel: szolidaritunk és együtt érzünk velük. A célközönséget a segélyszervezeteken és a szociális munkásokon keresztül érték el. A koncertterem 2200 helyére majdnem hatezren jelentkeztek.

A zenészek korán kezdenek, hogy a vendégek családostul jöhessenek. – Lehet, hogy teljesen új mentalitással találkozunk. Nem baj. Nem baj, ha fényképeznek, és az sem, ha nem néma csöndben hallgatják a zenét – mondja Hoffmann.

Simon Rattle Fotó: Berliner-Philharmoniker.de
Simon Rattle
Fotó: Berliner-Philharmoniker.de

Nem csaphatja fel csak úgy a naptárát az a merész koncertszervező, aki három világhírű karmestert akar három zenekarral ugyanazon az estén színpadra állítani. Efféle társadalmi-politikai kiállást pedig pláne jól kell időzíteni. Hiszen az egyre fanyarodó közhangulatban tárt karokkal üdvözölni a menekülteket nem ugyanaz, mint amilyen fél éve volt a müncheni pályaudvaron. – Ha heteken keresztül száz bűnözőt látunk a sajtóban, megváltozik a felfogásunk: deformáltan látjuk, ami valójában történik körülöttünk. A hírközlés és a politika hisztériát gerjeszt, mely vitatja a vitakultúrát. A koncert felhívás arra, hogy gondolkodjunk, és csináljunk valamit – magyarázza a filharmóniaigazgató, és mindezt komolyan is gondolja.

A nyitott szülők lelkes gyerekeit „zenei keresztszülők” veszik a szárnyuk alá: megmutatják nekik a filharmónia épületét, és koncertekre járnak velük. A még lelkesebbek szintén a tettek mezejére léphetnek, ha eljárnak a város különböző pontjain heti rendszerességgel próbáló iskoláskórusok egyikébe, ahol vállat vetve énekelnek. Velük: a többi berlini gyerekkel.

Wilkommen in unserer Mitte
március 1., Berlin
Közvetítés: Digitalconcerthall.com

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.