galéria megtekintése

Bambi a zúzókerék alatt

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 20. számában
jelent meg.


Bárkay Tamás
Népszabadság

Üldözött írókra, betiltott lapokra, kirabolt könyvraktárakra, megsemmisített könyvekre emlékezik a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár kiállítása. A tárlat történelmünk egyik legszégyenteljesebb epizódját idézi fel.

A kiállítás auftaktjaként az 1920-as évek atmoszférájával szembesülhet a néző, mindenekelőtt egy olyan zsidó skríblert ábrázoló karikatúra révén, amely még a leggusztustalanabb nyilaslapok hasonló ábrázolatait is simán überolja, nem is mennék bele jobban.

A köteteket „A kiveszett zsidó faj központi múzeumába” szánták
A köteteket „A kiveszett zsidó faj központi múzeumába” szánták
Veres Viktor / Népszabadság

Úgy tűnik, komoly igény volt az ilyesmire, általános volt a nézet, hogy a háború elvesztéséért és a forradalmakért nem kis részben a zsidókhoz kötött újságvállalatok voltak a felelősek.

 

A támadás a 20 százalékos küszöböt bevezető 1938-as első zsidótörvénnyel folytatódott, melynek egyik fő célja az volt, hogy a sajtó, a színházak és a mozik tisztuljanak már meg végre az úgynevezett zsidó szellemiségtől.

Félmiliónál is több kötetet semmisíthettek meg
Félmilliónál is több kötetet semmisíthettek meg
Veres Viktor / Népszabadság

Nem volt megállás: még 1938-ban laprevíziót indítottak, amelynek folyományaként 1939. január 1-jéig 411 újságot szüntettek meg, ezek közül a Sajtókamara hírhedett elnöke, Kolozsváry-Borcsa Mihály 230-at jelölt meg zsidó lapként.

De nem tapsolt mindenki: 1938 májusában sok nem zsidó értelmiségi tiltakozott a törvény ellen az utóbb szintén gajra vágott Pesti Naplóban. A lajstromban más kiválóságok mellett Bartók Béla, Kodály Zoltán, Féja Géza, Schöpflin Aladár, Kernstok Károly és Vaszary János neve is olvasható.

Könyvek holokausztja
Könyvek holokausztja
Veres Viktor / Népszabadság

A tárlat második részében a budapesti német könyvharácsolás története elevenedik meg. Miután a magyar hatóságok bezáratták az összes zsidó tulajdonú antikváriumot, a németek a magyar belügyminisztérium háttértámogatásával szisztematikusan kifosztották a kereskedéseket.

Durván 60 ezer kötetet vittek el. Adolf Eichmann már 1941-ben elkezdte gyűjtögetni a lerohant területekről a zsidó kultúrkincseket, amelyeket a reménybeli „A kiveszett zsidó faj központi múzeumában” óhajtott bemutatni; ezt a kontingenst is odaszánták.

Fogságban olvasott könyvek
Fogságban olvasott könyvek
Veres Viktor / Népszabadság

1944 áprilisában a kormány rendelettel tiltotta meg a zsidónak minősülő szerzők műveinek újabb kiadását és azt, hogy a meglévő könyveket tovább terjesszék, továbbá előírta, hogy a kiadóknál, könyvkereskedőknél lévő példányokat mindenki köteles bevinni a zúzdába. A rendelet melléklete 120 honi és 35 külföldi író nevét tartalmazta.

Betiltották a zsidónak nyilvánított szerzők könyveit, félmilliót megsemmisítettek
Betiltották a zsidónak nyilvánított szerzők könyveit
Veres Viktor

A totális őrület 1944. június 15-én szabadult el: a budafoki Első Magyar Carton lemezgyárban, Kolozsváry-Borcsa nagy ívű beszéde után ünnepélyesen megkezdték a zúzást.

Félmilliónál is több kötetet semmisíthettek meg.

A kormánybiztos elsőként Kiss József verseskötetét, másodikként Werfel A Musza Dag negyven napja című remekét hajította be a zúzókerék alá, rengeteg egyéb mellett még Felix Salten Bambi-meséjét is péppé őrölték.

Bűnös származású szerző meséje
Bűnös származású szerző meséje
Veres Viktor

A Budapest Gyűjteményt vezető Sándor Tibor ennek kapcsán az 1946-ban kivégzett Kolozsváry-Borcsa börtönnaplójára hívta föl a figyelmünket, amelyet egy lomtalanításkor guberáltak ki.

A Fővárosi Levéltár által őrzött notesz egyik oldalán, a börtönolvasmányok listáján milyen cím áll? Ez: Franz Werfel A Musza Dag negyven napja.

Könyvek holokausztja. Kiállítás a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában. Megtekinthető január 24-ig.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.