galéria megtekintése

Balatont álmodik az Alföldre

0 komment


Csordás Lajos

Csertő Lajos nem tartozik a nagyon ismert művészek közé, ha viszont azt mondjuk, hogy ő kivitelezte a nyolcvanas évek végétől a Makovecz-épületek toronyszerkezeteit és szobordíszítményeit Pakstól Sevillán át Makóig, akkor mindenkinek ismerős lehet a keze munkája.

Azelőtt pedig mestere, Gádor István munkatársaként dolgozott vagy húsz évig Pécsen, a Zsolnay-gyárban, ahol a szigetelőporcelán-masszából készítette Gádor nagyméretű térplasztikáit. Orosházán, az üveggyárban kemencéket épített, az Ikarus buszok hajlított szélvédő üvegével munkálkodott és a rogyasztottüveg-gyártással is kísérletezett.

Eredetileg gépészmérnöknek tanult, acélszerkezeteket tanulmányozott, metallográfiával, azaz a fémek ötvözésének tudományával foglalkozott. Alkotóerejének termékei rég megtöltötték hatalmas műtermét, a kilencszáz négyzetméteres üzemcsarnokot, melyet 1990 óta bérel Dunaújvárosban.

A Műcsarnok most ezt a műhelyt idézi meg a Csertő Lajos műtermében című kiállítással, mi itt találkoztunk vele, kissé rendhagyó műteremriporton.

 

A polcokon először is a piros babaszerű kerámiaszobrok vonják magukra a figyelmet. Nőtestekre emlékeztető, lágy, lekerekített figurák. Elképzelt köztéri szobrok makettjei ezek. Térformák – adja meg pontos mibenlétüket a mester. Aztán észrevesszük a víz koptatta kövekre emlékeztető, erősen lapított formájú vázákat meg a kioperált szívre hasonlító virágedényeket, melyekből mint a csonkolt artériák állnak ki a csőszerű szájnyílások.

Majd karvastagságú hajóköteleken akad meg a tekintetünk, aztán meg a szilikátkísérleteinek eredményeként született színes üveg- és kerámiatálakon. És egy ecetfa kimosott gyökerén, amely némi megmunkálással olyanná vált, mint egy hétpúpú sárkány.

Lakomázik a szemünk a mesés összevisszaságon, az elütő karakterű tárgyak fura egymásmellettiségén. A sokaságban egyszerre karakterjegyként kezdenek feltűnni Csertő Lajos szobrainak a lekerekített idomai és a formák bátor áttörésének, átlyukasztásának, vagyis belsejébe való hatolásnak a kedvelése. Némely onixszobra bravúros kivájtságával szinte már fitogtatja az anyaggal való bánni tudását. Láthatóan szereti a csavart alakzatokat, talán ezt kedveli kötelekben is. Gyakran farag például, főleg fából, Möbius-formát.

Csertő Lajos a műhelyében – ezúttal a Műcsarnok falai között
Csertő Lajos a műhelyében – ezúttal a Műcsarnok falai között
Földi Imre / Népszabadság

A kiállítótér falára hatalmas térképet festettek a Duna–Tisza közéről egy elképzelt csatorna- és tórendszerrel. Ez a legnagyobb álma:

a Szigetszentmiklóstól Kecskemétig, szülővárosáig tartó, 78 kilométer hosszú land art alkotás,

egy tórendszer, amelynek a megvalósíthatóságában őszintén hisz. Sőt szükségszerűnek tartja az Alföld kiszáradásának megakadályozására. Ennek turisztikai és gazdasági haszna is lehetne. De azért ez műalkotás is, ahogy elnézem a tavak ismerős, lekerekített vagy amőbaszerű rajzolatát. Mégis, jobban meghökkenek egy másik tervén, az árvíznaszádon, amellyel árvizek idején a folyó gyorsabb áramlását lehet elősegíteni a hajótestbe épített turbina segítségével. Néhány centimétert ez is csökkenthet a vízmagasságon, és néha ennyi elég. És ez művészet? – kérdezem. – Az mindegy – válaszolja.

– Alkotás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.