galéria megtekintése

Bagdadi térgörbítő a jövőből

0 komment


Csepelyi Adrienn

„Az építészet a jóllétért van – vallotta Zaha Hadid. – Tudást kell ­átadnia és jó érzéssel eltöltenie.” Az iraki születésű brit tervező halálával nem csupán egy korszakos jelentőségű építészt, de egy öntörvényű művészt és egy igazi úttörőt veszített a világ.

„Elképzelni sem tudja azt az ­óriási ellenállást, amellyel azért szembesültem, mert arab vagyok, ráadásul nő – mondta egy interjúban. – Ha nőként elfogadnak, akkor az a baj, hogy arab vagyok."

A Szervita téri parkolóház helyére tervezett épületét túl nagynak ítélték, s hiába álmodta újra, jött a válság
A Szervita téri parkolóház helyére tervezett épületét túl nagynak ítélték, s hiába álmodta újra, jött a válság

Zaha Hadid Bagdadban született 1950-ben. Hatéves volt, amikor nagynénje házának tervei és makettje láttán „bekattant" nála valami: 1977-ben már építészként diplomázott Londonban. Kezdetben főként tudományos munkát végzett: az urbanisztika, az építészet és a dizájn határterületeit vizsgálta. Tanított a Yale-en, a Harvardon, a Columbia Egyetemen, élete utolsó éveiben a bécsi iparművészeti egyetemen. II. Erzsébet 2012-ben lovaggá ütötte. Bár tudását a fél világ csodálta, megvalósult terve 1993-ig nem volt. Ikonikus épületei között ott van a 2012-es londoni olimpia futurisztikus vízisport-központja és az organikus, hullámzó Heydar Aliyev Center Bakuban.

 

Ő volt az ­első nő, aki elnyerte a legrangosabb építészeti elismerést, a Pritzker-díjat. Tervezett kiegészítőket, használati tárgyakat és bútorokat: kreativitása nem ismert korlátokat. Giba Ágnes formatervező mérnök szerint ez az egyik legfontosabb, amit a jövő tervezői tanulhatnak tőle. – Hadid azt vallotta: ha van egy meggyőződésünk, azt bármilyen kontextusban formába tudjuk önteni, a lényeg az arányrendszerben rejlik – mondja. – Izgalmas Hadid megalkuvást nem tűrő attitűdje: nem próbált meg belesimulni a társadalomba, az önmegvalósításról szólt az egész karrierje. Ugyanannyira volt művész, mint ­tudós.

– Víziók sugároztak belőle – idézi fel Hadid előadását Beleznay Éva, Budapest korábbi főépítésze, aki még azelőtt hallotta a szakembert, hogy elkészült volna első épülete.

Z. Halmágyi Judit, Budapest korábbi főépítésze nem titkolja: Hadid rajongója, emiatt barátai viccből ráragasztották a Z. Ha. Judid nevet. Személyesen ismerte a tervezőt. – Meggyászoltam – mondja. – Mai ésszel talán fel sem fogható Hadid jelentősége. Nem is XXI., de inkább XXII. századi aggyal gondolkodott, megkockáztatom: munkássága a kvantumfizika határait feszegette.

Zaha Hadid
Zaha Hadid

Hadid ­innovációi hatottak a technoló­giára is: hogy épületeit megvalósítsák, fejleszteni kellett a tervezőszoftvereket. A természettel összhangban dolgozott: a megújuló energiaforrások haszná­lata mellett gondot fordított ­arra, hogy épületei illeszkedjenek az adott kulturális és épített környezetbe. Hadid épületeiben járva a látogató különös, állandóan változó univerzumban érzi magát. Zoboki Gábor építész, a Müpa tervezője szerint jelentősége messze túlmutat az építészeten. – Igazi polihisztor volt, az életműve elképesztően széles spektrumot ölel fel és világít meg – magyarázza. – Az utóbbi évtizedekben az építészek kiszorultak a társadalmi élet bizonyos csatornáiból.

Korunkban Hadid tett a legtöbbet azért, hogy felhívja a figyelmet arra, milyen fontos, amit egy építész gondol a világról, az épített környezetünk jövőjéről, az ifjúságról. Jóval kevesebb az elkészült épülete, mint az, amit elméleti, filozófiai síkon tanultunk tőle – ez rávilágít arra, hogy az építészet nem csupán az elkészült ház, hanem minden, ami az építész fejéből kipattan.

A United Nude márkának tervezett cipő
A United Nude márkának tervezett cipő

Z. Halmágyi kiemeli: bár munkásságával, hozzáállásával bemutatott az egész hímsoviniszta építésztársadalomnak, Zaha Hadid ízig-vérig nő maradt, aki élvezte az életet. Imádta a különleges ékszereket, ­Issey Miyake ruháit, kifinomult gasztronómiai ízlése volt. Amikor egy interjúban magánéletéről kérdezték, elmondta: vágyott rá, hogy gyermeke szülessen, de úgy tűnik, az ő küldetése nem ez volt a földön. Z. Halmágyi szerint bizonyos értelemben nagyon is: „gyermekei", azaz diákjai, munkatársai sorra nyerik a díjakat, emberek millióit inspirálta. – E tekintetben igazi termékenység-istennő volt: az építészet willendorfi vénusza.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.