galéria megtekintése

„Azért az íz az úr!” – így zajlott a szakácsverseny Budapesten

1 komment


Szemere Katalin

Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje nyerte a Bocuse d'Or szakácsverseny magyarországi döntőjét.

A hat poszton Sándor Rodrigo, Szabó László, Győrffy Árpád, Pohner Ádám, Volenter István, valamint a korábbi lyoni döntős Széll Tamás és segítői főznek. Mindegyikük előtt olyan tiszta az asztal, mintha most kezdenének. Erősödnek az illatok, idegesítően hangos a zene.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Az egyik műsorvezető, Bíró Lajos, aki zsűritag is, megjegyzi: látta, Széll Tamás tartói között volt két centi eltérés, és azonnal rendezgette, a rend a folyamatos munka alapja.

 

Kecsegét kaptak első alapanyagnak a versenyzők (gímszarvast másodiknak). A hal húsa – amelynek szerkezete a pulykára hasonlít – jól grillezhető, mondta Nyíri Szása séf. Hozzátette: a nagyobbak nem túl gazdaságosak, a fiatal példányok, ezt használják itt is, teljes egészében használhatóak a bőrük nélkül.

A versenyzők nem tűnnek túl idegesnek, majd a tálaláskor ez jobban kijön – állítják a tapasztaltak. Mint Jókuti András, a harmadik műsorvezető elmondta: nem nemzetközi ételt kell készíteniük a versenyzőknek, hanem a magyar ízeket kell megmutatniuk az ételekben. 

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A pontozólapokat letették már a zsűri asztalára, amelynek egyik tagja a két Michelin-csillagos koppenhágai Rasmus Kofoed. Ő már a Bocuse d'Or versenyeken elnyerte az összes érmet, az aranyat például 2011-ben.

A pontozólap szempontjai: íz (0-60 pont között), prezentáció (0-20 pont között), ehhez jöhet a konyhai zsűri és bármelyik zsűritag pluszészrevétele. Ahogy Kovács Lázár műsorvezető megjegyzi: Azért az íz az úr!J

Jókuti a maga részéről egyébként a „magas éttermi színvonal” fordulattal kóstolt bele az ételekbe, de a 14 tagú nemzetközi zsűri természetesen nem minősíthette kóstolás közben a fogásokat. A legtöbben fotózták az eléjük kerülő kecsege- és húsételeket. Tízpercenként szállították a zsűri elé a tányérokat, volt külön hal- és húsgrémium, a zsűrielnökség, Bíró Lajos és Hamvas Zoltán mindkettőt kóstolta. Minden versenyző delegálhatott séfet a zsűribe a kiegyensúlyozottság kedvéért, és meghívtak nemzetközileg elismert séfeket is, mindegyikük vagy Michelin-inspektor volt, vagy díjazott korábbi Bocuse d'Oron.

Fotó: Koncz György / Népszabadság

Hogy ki melyik zsűribe került, azt sorsolás döntötte el, a konyhai grémiumban pedig olyan neves séfek vállaltak szerepet, mint például Segal Viktor, Sárközi Ákos, Nyíri Szása vagy Varju Viktor. A Konyhafőnök című tévéműsorból is ismert séf, Bernáth József a tálalást és a konyhai zsűri munkáját hangolta össze.

Két percet büntetlenül csúszhattak a versenyzők, 2–4 perc késésnél büntetőpont járt, aki ekkor sem készült el, a verseny végén mutathatta be ételét. (Ez utóbbi nem fordult elő.)

Fotó: Koncz György / Népszabadság

A döntősöknek úgy kellett elkészíteniük az ételt, hogy az megfelelő hőfokon jusson a zsűri elé. A tálalás után ugyanis még bemutatták az egész zsűrinek, a nézőknek, és elvitték fotózni is. A hatalmas hústálakat csak ezek után szedték tányérokba. Ami a látványt illeti, mindenképpen említésre méltó: az Olympia étteremből érkezett Pohner Ádám fém szarvasaganccsal díszített, erdőre hajazó tála és a korábbi, Lyonban is versenyző Széll Tamás (a Michelin-csillagos Onyx étteremből) ugyancsak agancsos kompozíciója. Széll az egész ételt egy rozmaringos füstfelhővel tetézte.

A Bocuse d'Or magyarországi döntőjét végül Széll Tamás nyerte, a második helyen Pohner Ádám végzett, Volenter István lett a harmadik.

A nyertes részt vehet a Bocuse d'Or európai döntőjében, amelyet májusban Budapesten rendeznek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.