galéria megtekintése

Freddie nyerte A Dalt! – élő közvetítés a döntőről

Az énekes a Pioneer című dalával fogja képviselni Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztivál május 10-i stockholmi nemzetközi elődöntőjében. A Kállay Saunders Band egy technikai hiba miatt megismételhette a dalát. Percről percre!

A nyolc döntős Freddie, Petruska, Vásáry André, Oláh Gergő, a Parno Graszt, a Kállay Saunders Band, Berkes Olivér és Tóth Andi, és a Mushu lett.

Ő mehet stockholmba
Freddie. Ő mehet Stockholmba
Mohai Balázs / MTI

A verseny elvileg nyitott, de a két középdöntő összesítéséből látszik, hogy az Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti válogatójának Freddie a toronymagas esélyese. Kérdésünkre, miszerint nagyon el kellene rontania valamit, hogy ne győzzön, mosolyogva azt felelte, ez nem áll szándékában. Sokkal nyugodtabbnak látszott, mint az első elődöntő előtt. Faggattuk egy kicsit a középdöntős pontszámban második helyen áll Petruskát is, aki azt mondta, hogy annyi mindent nyert már a stílusával is kívül álló dalával, hogy ma este egy célja van, odatenni magát.

 
A zsűri – Freinreisz Károly, Pierrot, Zséda és Both Miklós – a stúdióban az MTVA óbudai gyártóbázisán
A zsűri – Freinreisz Károly, Pierrot, Zséda és Both Miklós – a stúdióban az MTVA óbudai gyártóbázisán
Mohai Balázs / MTI

Vásáry André eközben a svéd nagykövettel fotózkodott – az Eurovíziós dalfesztivál nemzetközi döntője Stockholmban lesz –, akit egyébként is jól ismer. Megjelent a zsűri minden tagja, a két műsorvezetőt, Tatár Csillát és Harsányi Leventét az utolsó pillanatig nem lehetett látni.

Feltűntek viszont a stúdióba lila karszalag híján kékkel bejutni igyekvő fiatalok - az egyik versenyző ismerősei - is, akiket a hivatalból zord biztonságiak azonnal kiszúrtak. Egyikük csalódottan meg is jegyezte, hogy korábban az X-Faktorba sikerült így bejutnia.

A még nyitott stúdió előtt munkájára büszke stylisttal, öltöztetővel, vidám hangulatfelelőssel és a versenyből kiesett ByTheWay három tagjából kettővel találkoztunk.

Percről percre

22:25 Ma este tartott dalválasztó nemzeti döntőt Finnország, Norvégia, Moldova és Szlovénia is. A norvég még tart, a másik háromban női előadó nyert, Sandhja Finnországban, Lidia Isaac Moldovában, ManuElla Szlovéniában lett az első.

21:52 Tatár és Harsányi búcsúzik. Magyarország kedvenc dala momentán a Pioneer. Freddie – polgári neve: Fehérvári Gábor Alfréd – előadja még egyszer.

21:51 Freddie győzött a Pioneer című dalával.

21:49 A szavazást lezárom – jelenti be Tatár.

21:40 Már több mint százezren szavaztak – jelenti be Harsányi. Ha most is 560-620 ezer közötti a nézőszám, akkor a nézők legalább felének kiesett a kedvence.

21:38 A szavazás jelentette hatásszünetben a dalversenyek ilyenkor szokásos legszörnyűbb öt perce következik, amikor a versenyzők a nézők kegyeiért folyamodnak. Kállay Saunders András mit is mondhatna, elrontotta – „ez életem legnagyobb hibája” –, de talán nem csak a mai produkciója miatt szavaznak rá. Freddie a közönségéhez szól szintén, majd jön az eddig kevéssé ismert Petruska, aki álmában sem gondolta volna, hogy ilyen messzire elrepíti a Dal. (Talán szeretné ezt már nem csak átvitt értelemben is mondani. Stockholm jeligére.) Oláh Gergő is köszön mindenkinek mindent. Ígéri, ezen a vonalon továbbmennek zeneileg. Petruska azt mondja, hogy az ő dala nemzetközi érvényű kérdéseket feszeget.

21:30 Kódok: Freddie: 09, Oláh Gergő: 16, Petruska: 28, Kállay Saunders Band: 20

21:25 Szavaz a közönség a legjobbról. Az Akusztik versenyben a ByTheWay győzött

21:19 Az első Freddie 34 ponttal, a második Oláh Gergő 28, a Kállay Saunders Band 18, Petruska pedig 14 ponttal.

Both Miklós 4 pont – Parno Graszt, 6 pont – Freddie, 8 pont – Oláh Gergő, 10 pont – Petruska

Zséda 4 pont – Berkes 6 pont – Kállay Saunders Band, 8 pont – Oláh Gergő 10 pont – Freddie

Pierrot 4 pont – Kállay Saunders Band 6 pont – Oláh Gergő 8 pont – Freddie, 10 pont – Vásáry André

Freinreisz Károly 4 pont – Petruska, 6 pont – Oláh Gergő 8 pont – Kállay Saunders Band, 10 pont – Freddie

21:15 A zsűri most első körben pontoz.

Vásáryé igazi eurovíziós dal volt
Vásáryé igazi eurovíziós dal volt
Mohai Balázs / MTI

21:14 Utolsó versenyzőként Vásáry André lép színpadra. Why – ez dalának címe. Elegáns és finom minden hangja és mozdulata, a színpadkép is az. (Szubjektív: André a döntős énekesek közül az egyik legközvetlenebb, rendkívül kedves, szerény ember a színfalak mögött, pedig – ismeri el az egyik sajtós kolléga is – távolról merevnek, olyan nyársat nyeltnek tűnik. Tévesen.

Elsőként Pierrot értékel, nem kertel, az Eurovízóra való a dal, mert hatásos, élményt jelent majd a közönségnek. Lényegesen jobb a háttér – csak ennyit mond. Karesz gratulál, tanult kollégái elmondták, amit ő is elmondott volna. Kíváncsian várjuk, kiket juttat a zsűri a bűvös négyesbe, akikre a közönség is szavazhat.

21:09 Le a kalappal Kállay-Saunders előtt, hogy végigénekelte az előző 3 percet, nagyon hamisan, de mégis, és most újrakezdi. Hatalmas lendülettel lódul neki, de nem sikerült kiküszöbölni a hibát, most működött a technika, csak az énekes nem volt ott fejben, és ez most igazán ül, mert bevallja, arra figyelt, hogy ezútal ne történjen semmi baj. De Pierrot szerint a színpadi jelenléte nagyon erőteljes volt így is. Zséda reméli, hogy még sokat hallják a rádióban. Kállay-Saunders bocsánatot kérve távozik. Kár érte. 

Egy technikai malőr lett Kállay Saundersék dalának a főszereplője
Egy technikai malőr lett Kállay Saundersék dalának a főszereplője
Mohai Balázs / MTI

21:02 Hopp, baj van, először nem szólt a Kállay Saunders Band névadó énekesének a fülese, nem hallotta a zenét a fülében, ÚJRA ELÉNEKELHETI! Ilyen még nem volt A Dal történetében.

20:57  Freddie megnyerte. A stúdióba beférő szerencsés keveseket biztosan. Both Miklós profinak mondja, dicséri a zene és kép együttállását, meg a különleges kinézetét, amely ezt megkoronázza. Óriási hiba lenne, ha nem tennék be a négybe – jegyzi meg. Hogy miért bizonytalan, talán azért, mert azt mondja: ürességet érez a dal után.

Ugyanakkor Freinreisz örül, hogy Freddie belenéz a kamerába, a közönség szemébe, megfogadva a tanácsát – mondja ő sötét napszemüvegében, amin azért tükröződik, hogy kedveli Freddie-t, nem is kicsit.

Toronymagasan
Toronymagasan
Mohai Balázs / MTI

20:55  Persze értjük, hogy miért Freddie a toronymagas esélyes. Ő egyébként 2015 ősze óta énekel ezen a művésznéven, Fehérvári Gábor Alfrédként vágott bele a Rising Starba tavaly. Ma este sokkal kevésbé tűnik idegesnek, mint eddig bármikor, pedig óriási rajta a teher. Jóképű és jó testű énekesnél több lehet belőle, sokkal több. Olyan jó popfej ő (hogy az elődöntőről Freinreiszt idézzük), aki a magyar könnyűzenei iparnak finom falat.

20:49 Freddie az előadása előtti bejátszásban arról beszél, hogy a dala, a Pioneer már az ereiben folyik, változtatni nem is akar rajta nagyon. Freddie hangja nagyon jó, de a dal amúgy semmi különös, ami a szövegét illeti, tizenkettő egy tucat szeressük egymást, gyerekek – igaz, tavaly is ilyennel nyerték a nemzetközi döntőt. A svéd Måns Zelmerlöw a Heroes című dalával lett az első.

20:43 Három erős dal jön, előtte lélegzetvételnyi szünet.

20:41 Harsányi a fogadalmakra tér vissza: Tóth Andiék a Heim Pál gyerekkórházba készültek, végül inkább repülni mentek. Andinak tériszonya van, André fogadalma viszont héliumos lufival elénekelni versenydalát. Harsányi Alvin és a Mókusok 5. részét ajánlja. André tapasztalata, hogy a magas hangoknál nem szól a hélium. Petruska egy borbélyszalonba ment énekelni. Mushuékmeg oviba mentek zenélgetni, a Bújj bújj zöld ágat. Gyerekes poén, de ül ez is - a stúdióban.

Oláh Gergő a színpadon. Egybeforrva
Oláh Gergő a színpadon. Egybeforrva
Mohai Balázs / MTI

20:35 – Hát megjött az a refrén, az íve a dalnak, most már el tudom képzelni, hogy megtáncoltattok egy arénányi embert – mondja Pierrot. Tetszik neki, látja a csapatban a tehetséget. Hopp! Az első versenyző, akit elképzel a Stockholmba tartó repülőn a szigorú zsűritag imidzsébe bújt producer.

Both Miklós szerint nem találták meg a hegedűt, nagyon erősnek tartja a produkciót, támogatni fogja továbbra is. A Kárpát-medencében olyan népzenei kincsek vannak, akkor fog ez az üzenet olyan önazonos lenni, ha tényleg meg fogják találni azt a közösségükben, aki bele tudja ezt vinni – itt picit elveszítettük a fonalat, visszanézve a műsort majd kibogozzuk Both Miklós szavait.

20:32  Egybeforrt a következő versenyző és dala – így konferálják fel a ledfal mögött várakozó énekest. Oláh Gergő jön, ki más. Nagyon-nagyon megdolgoztatta a zsűri fantáziáját, vacillálnak is rajta rendesen, hogy merjék, vagy ne kiküldeni Gergőt, azaz a dalát Stockholmba.

Csónakból nem lesz űrhajó, bárhogy lesz, tudom, mindig győz a jó – énekli a népmesei figura, akiért még most is megdobban a közönség szíve, Oláh Gergő nem lett botrányhős, csak énekel, méghozzá olyan erővel és huncut mosollyal, ahogy együtt csak keveseknek megy.

20:22 A Parno Graszt az AC/DC Thunderstruck című dalának átiratával 

Petrushka. Nem mindig az elsők zsebelik be az igazi győzelmet
Petrushka. Nem mindig az elsők zsebelik be az igazi győzelmet
Mohai Balázs / MTI

20:21  Petruska már nyert, a Dal felfedezettje címet biztosan. Meg nem kevés új rajongót. Saját zene, saját szöveg, örömzene ez is, fülbemászó a dal. Rádiókompatibilis, de hogy Stockholmig repíti-e a zsűri és a közönség, hogy kiderüljön, arra még várni kell egy kicsit. Petruska hozta a formáját. Szerette a versenyt – derül ki a szavaiból. Pierrot annyira utálja a fránya zenehallgatási szokásokat, ritkán találkozik a közönség markáns különleges dalokkal. Egy lapra, egy dalba feltenni mindent nehéz. Ő a Petruska-jelenséget mutatná meg a világnak legszívesebben – nagyon nehéz a döntés, mert ezt 3 percben nem lehet, teszi hozzá, sejtetve, hogy hányadán áll a szakállassal.

Zséda szerint is Petruska a verseny nagy győztese. Ez igaz lehet. Majka óta tudja az ország, hogy az igazi nyereményt nem mindig az elsők zsebelik be.

20:15 A pihenőben a decemberi versenyzői fogadalmakról van szó, amelyeket mindenki akkor tett, amikor bekerült a műsorba. Gergő szerint ha bejutunk a döntőbe, a Lánchíd tetején fognak táncolni. Intézik, meglesz, csak nem olyan egyszerű az. Újabb fogadalmat tettek, miután kapták a kedves kritikát, hogy jó lenne a dalba egy kis csárdás. Oszvald Marika csatlakozott hozzájuk. És tényleg. Persze csak versenyen kívül, a közös tánc a stúdióban lett felvéve, be is játsszák.

A Parno Graszt. Fehér ruha, Fehér Ló
A Parno Graszt. Fehér ruha, Fehér Ló
Mohai Balázs / MTI

A Parno Graszt azt mondja, hogy ők csövezni mennek. Petruska dalát dolgozták fel. 300 forintot összekalapoztak vele közösen az aluljáróban.

Aztán Freddie-t kérdezik a fogadalmairól. Harsányinak a fog szóra építő poénja nagyon gyenge, de az énekes fogszabályozóban is elénekli a dalát. Szerencsére gyorsan vége.

Borzas, de énekelni tud
Borzas, de énekelni tud
Mohai Balázs / MTI

20:12  Harmadikként Berkes Olivér&Tóth Andi- Seven Seas jön. Ők az abszolút közönségkedvencek, az elődöntőből és a középdöntőből is vigaszágon jutottak tovább. Tóth Andi olyan borzas, mint akit sebtében szólítottak színpadra, de énekelni azt így is tud.

Both Miklós szerint legyenek nagyon büszkék rá, hogy a közönség juttatta őket tovább. Vattacukor viszont neki ez a produkció, a kvalitásait nem vitatja ugyanakkor. Megköszönte, hogy itt voltak – ezzel ő úgy tűnik, el is köszönt a középdöntők összesítésében sereghajtó duótól. Freinreisz szerint tévedtek, mert nagyon kevés hölgy került a döntőbe – vallotta be.

20:07 A második fellépő a Parno Graszt, vagyis a Fehér Ló, fehér ruhában. Szép előadás, ezentúl az énekeső könnyei nélkül már. A produkcióra elsőként reflektáló Zsédánál „több szinten működik” a dal, bulizni lehet rá, de fájdalom is van benne. Egy végtelen történetté állt össze az egész, mindenki a koncertjüket kérdezi, hogy mikor lesz. Életérzést elvinne a térségünkből Stockholmba ez a dal, de a csúcspontot hiányolja. Freinreiszé az első poén, Harsányi Leventét ajánlja pincérnek a bulijukra, merthogy az készül a városban a zenekar tiszteletére. Örömteli szín ők a versenyben – gratulál Freinreisz. Both Miklós – aki korábban 10 pontot adott – neki nagyon fontos, hogy a döntőig eljutottak, ez a világzene üzenete is.

A Mushu előadás közben. A külcsín már megvan
A Mushu előadás közben. A külcsín már megvan
Mohai Balázs / MTI

19:53 Az első fellépő Mushu - Uncle Tom című számával. Örömzene, a csapaton nincs nagy teher, győzelmet nemigen várnak tőlük, zenélhetnek önfeledten. Ez történik. Pierrot-nak is tetszik, lát bennük jövőt, ha jelent még nem is. Mint mondja: a vezéregyéniség köré gyűlik néhány tehetséges muzsikus, ahogy muzsikálnak, jönnek a dalok, közben rájönnek, milyen emberi karakterek ők, ez hozza el a zenei, és a zenekari arculatot is. A Mushuban ott van minden, a szende, a különc és a csajmágnes is. A külsőségekben előrébb vannak, mint a zenei arculat kialakításában, de az ígéret ott van. Zséda: dupla vagy semmit játszanak szerinte, de lekötik a közönséget. Jó értékelés, jó kezdés, a hangulat meg van alapozva.

Fontos változás az eddigiekhez képest, hogy a versenyszámok közben nem szavazhat a közönség, a zsűri is csak a végén, a nyolc dal elhangzása után. 4, 6, 8 vagy 10 pontot oszthat ki egy-egy kiválasztott produkcióra. Az így továbbjutó, a zsűri által megszűrt négyes élbolyból választhatnak a nézők győztest.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.