galéria megtekintése

Az utolsó kanyarban előzött Csemer Boglárka

8 komment


Rab László

Csemer Boglárka Boggie képviseli Magyarországot a 60. Eurovíziós Dalfesztiválon, amelyet május 19-én rendeznek Bécsben. A dzsessz- és a világzene műfajában is otthonosan mozgó énekesnő hallatlanul izgalmas versenyt követően lett A Dal győztese Wars For Nothing című számával.

A zsűri nem őt juttatta be a legjobb négy közé a legtöbb ponttal, a közönségnek azonban mégis a kék ruhás hölgy érzelmes dala tetszett a legjobban. Száznegyvenötezren adták le voksukat szombat este a Boggie művésznevű aspiránsra, aki meglepően higgadtan vitte végig a döntőt, de aztán a győzelem birtokában már meg kellett küzdenie a könnyeivel.

A diadal pillanatait és a sajtófotózást követően arról beszélt, hogy van otthon egy notesza, amelybe bele szokta írni az álmait, és a noteszben benne volt, hogy meg szerette volna nyerni a versenyt. Szerepel a noteszban Amerika és Párizs is. A jelek szerint eddig Csemer Boglárka Boggie minden bejegyzése bejött. A dalt, amelyet szombaton énekelt, esélyesnek tartja Bécsben is, szeretne a szokatlanságával hatni, noha tudja, hogy a döntő eredményébe "belejátszanak" az egymásnak átszavazó nemzetek is.  

 

„Nagyon boldog vagyok. A hathetes verseny során végig nagyon szépen, zökkenőmentesen lépkedtünk előre. Ez annak is köszönhető, hogy nagyon rendben érzem magam, egyben vagyok, készen álltam a feladatra" - mondta Csemer Boggie az MTI-nek, miután újra elénekelte a győztes dalt a verseny végén. Kitért arra, úgy adta be a jelentkezést A Dalba, hogy eltökélt volt abban, ő szeretné Magyarországot képviselni az Eurovíziós Dalfesztiválon.

„Azt is szeretném megnyerni" - tette hozzá.
A Wars For Nothing egy háborúellenes szám, "Amikor elkészült a dal, az ukrajnai helyzet is a fejemben volt. Sebestyén Áron globálisabban akart a háború ostobaságáról szólni a dalban, Bori Sára Heléne dalszövegírónak is tőlem valamelyest eltérő elképzelései voltak, végül ez lett belőle" - idézte fel a dal megszületésének történetét.

„Szerintem ez a téma nagyon fontos üzenet lehet az Eurovíziós Dalfesztivál színpadán, és jó, hogy Magyarország egy ilyen dallal képviselteti magát, büszke vagyok erre"

- hangsúlyozta az énekesnő. Valószínűleg változtatnak valamelyest a produkción a bécsi versenyig, például a bekötésen. „Minden attól is függ, milyenek a bécsi színpad körülményei, nyilván mások lesznek a ledfalak mögöttünk, nyilván oda más vizuált kell vinni" - mondta.

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A Dal döntőjében az izgalmak akkor hágtak a tetőfokára, amikor a zsűri tagjai lezárt borítékban átnyújtották egy közjegyzőnek szavazataikat. A szabály szerint itt a közönség még nem kapcsolódott be, minden egyes zsűritag négy javaslatot tehetett, 4-6-8-10 pontos erősorrendben. Csemer Boggie nem kapott pontot Csiszár Jenőtől, a másik három zsűritagnál viszont előkelő helyen végzett, Ruzsa Magditól például ő kapta a tízest. De a döntőbe mégsem ő, hanem Szabó Ádám jutott be a legmagasabb pontszámmal (28, Give Me Your Love). A tinikből álló meglepetéscsapat, a Spoon például Pierrot-tól és Rusza Magditól pontot se kapott, ellenben Csiszártól és Rákay Philiptől a maximális tíz pontot kapva bemasírozott a legjobb négybe (20 pont, Keep Marching On).

A sajtóközpontban ekkor többen elkönyvelték, hogy a Spoon teljesítette a legnehezebb feladatot. A stúdió előtti térségben egy zenész szülő azt mondta: bejutni nehezebb, mint nyerni. És többen elkönyvelték győztesnek a Spoont a vidám és ártatlan dalocska, no meg a szemtelenül ifjú kor miatt. A Tintin-hajú fickók nem állnak hadilábon a szerencsével, már többször előfordult velük, hogy a közönség juttatta őket tovább. 

Csemer Boglárka (Boggie)
Csemer Boglárka (Boggie)
Koszticsák Szilárd / MTI

A zsűritagok számszerű döntése a következő volt. Pierrot-nál Mujahid Zoltán kapta a 10-est (Beside you című dalával), Csemer Boglárka Boggie a 8-ast, Szabó Ádám (Give Me Your Love) a 6-ost, és Iv (Fire) a 4-est kapta. Ruzsa Magdi favoritjai voltak: Csemer Boggie (10), Wolf Kati (Ne engedj el!, 8), Szabó Ádám (6), Mujahid Z. (4). Csiszár Jenőnél a Spoon kapta a 10-et, őket követte Szabó Ádám (8), Mujahid Zoli (6), és Wolf Kati (4). Rákay Philipnél is a Spoon győzött (10), Szabó Ádám lett a második (8 ponttal), Csemer Boggie a harmadik (6), és Wolf Kati a negyedik (4). A zsűri voltaképpen azzal zárta le a maga részéről a versenyt, hogy "felkínálta" a közönségnek Szabó Ádámot 28, Csemer Boglárka Boggiet 24, Mujahid Zoltánt és a Spoont 20-20 ponttal. 

Reviczky Zsolt / Népszabadság

Amíg a közönség szavazataira várni kellett, a stúdió előtti térségben cirkáltunk, és több résztvevő szüleivel találkoztunk. Az X Faktorban feltűnt ördöngös harmonikás, a 22 éves Szabó Ádám édesapja, Szabó István Érdről érkezett, az édesanya és a két kisebb fiútestvér otthon maradt, nagyon izgultak Ádámért. Szabó István buszvezető, amikor nem a fia ügyeit "intézi", akkor Érd és Budapest közötti Volánbusz-járatokon dolgozik, Ádámra, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem harmadéves hallgatója, rettentően büszke. Szabó Ádám előéletének fontos része, hogy a Csillag születikben is bejutott a legjobb négybe, az X faktorban pedig 5. helyezést ért el. 

Itt voltak a Gájer-szülők Marcaliból. Gájer Tamás és felesége pedagógusok, az érett szvinget előadó Gájer Bálint szép szereplésében reménykedtek, ami végül nem maradt el, a 34 éves, kellemes hangú énekest a közönség vitte "magával" a döntőbe. A zsűri is tisztában lehetett a súlyos szving mindent elröprő erejével, nem merték végül bevinni a legjobb négybe, mert ott minden bizonnyal tarolt volna. Csiszár különben is azt mondta az egyik előadás végén:

"Las Vegasba menj, ne Bécsbe!"

Ez egyben értékítélet is volt, Gájer Bálint az egyik legbiztosabb pontnak bizonyult a szombati döntőben is, noha nem ment tovább. 

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A szülőktől megtudtuk, hogy fiuk nemcsak jó énekes, de egy ideig ütős is volt egy fúvós zenekarban, de a Fotex Veszprém kézilabdacsapata is kinézte magának. Győzött aztán a zene, és Pély Barnánál tanult Székesfehérváron, majd vendéglátózott Németországban (innen lehet a szokatlan rutin, amit a színpadon tanúsított). - Örülünk neki, hogy a dal, amit énekel, pozitív gondolkodásra készteti az embereket - mondta a döntő előtt az óvónő édesanya. 

Teremy László és neje a Spoon sikerében volt "érdekelt", a pár hét alatt országos ismertségre szert tett tinibanda dobosa, Teremy Kristóf (19) édesapja, az Alternatív Közgazdasági Gimnázium tanára azt mondta: óriási dolog, hogy bejutottak a srácok a döntőbe, nagy jövő előtt állnak. A "gyerek" sokat játszott vele, aki balkáni, s főleg bolgár népzenét játszik, Kristóf ügyesen kezeli a kongaszerű darbukát, amúgy öttusázott, vízilabdázott (mint a nagyapja), van egynégyéves kishuga, Zsófi, és A Dal egy kicsit összekeverte a műegyetemi terveket, mert az érettségire való felkészülés helyett a Spoon-nal a sikerdalt kellett gyakorolni. 

Reviczky Zsolt / Népszabadság

A "vesztesek", bár nagyon közel jutottak a boldogság kapujához, végül nem szomorkodtak, örömmel gratuláltak a 28 éves Csemer Boglárkának, aki outsidernek egyáltalán nem nevezhető, dzsesszlemeze az amerikai Billboard-listán is előkelő helyen szerepelt, Párizsban is fellépett kvartettjével, "parfümös" klipjét pedig eddig 7 millió ember látta. Nem mondható, hogy az ismeretlenségből robbant volna be, arra lehet számítani, hogy a céltudatos művész végigviszi aktuális kérdésekkel foglalkozó dalával azt, ami benne van az emlegetett csodanoteszben. 

A legeredményesebb magyar az eddigi Eurovíziós Dalfesztiválok történetében Bayer Friderika volt, aki 1994-ben negyedik lett Dublinban (Kinek mondjam el vétkeimet?), tavaly pedig Kállay-Saunders András 5. lett Koppenhágában (Running).

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.