galéria megtekintése

Az utolsó coming out tabu: a foci

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 11. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Aligha mehetnének jobban Evan Davis, a BBC ötvenkét éves sztárjának dolgai. Az Oxfordon és Harvardon végzett közgazdász ezekben a napokban kezdett a közszolgálati óriás késő esti politikai magazinja, a Newsnight frontembereként, a legendás Jeremy Paxmant váltva.

Új munkakörének nyitányára esett, hogy a 2014-es Európai Diverzitás-díjak kiosztásakor őt választották meg az év újságírójának. A magát „határozottan nem alfa-hímként” definiáló médiaegyéniség számos friss és korábbi sajtónyilatkozatban foglalkozott homoszexualitásával. Többször is felidézte, milyen „kínkeserves” volt számára, amikor pubertáskorban felfedezte „másságát”.

Miközben maga „laza” megközelítést ajánl hasonló helyzetben lévő fiataloknak, saját szülei előtt csak az egyetem elvégzése után volt képes színt vallani. Nyilvános „előbújását” arra a pillanatra időzítette, amikor 1997–1998-ban első ízben csatlakozott a Newsnight teamhez, és vállalt ezzel rendszeres közszereplést.

 

Ahogy a Gay Times magazinnak kifejtette: „Minél tovább halogatja az ember a coming outot, annál nehezebbé válik. A végén egyszerre két »breaking news«-zal kell megküzdeni, az egyik maga a homoszexualitás, a másik, hogy hosszú ideig kettős, hazug életet éltél”. A bátor Davis az LMBT – Leszbikusok, Melegek, Biszexuálisok és Transzneműek – közösségéhez tartozó számos híresség hozzáállását fogalmazta meg: „Egyáltalán nem zavar, hogy meleg vagyok, de nem különösebben szeretném, ha az első és egyetlen dolog, amivel az emberek azonosítanának, a homoszexualitásom lenne”.

Az utóbbi évek legdrámaibb, de nagyon megkésett „nyilvános felvállalásainak” egyike a politikai arénában játszódott le, és a Liberális Demokraták egyik tündöklő csillaga, David Laws nevéhez fűződött. A befektetési bankárként meggazdagodott parlamenti képviselő a 2010. májusi választást követő patthelyzetben a koalíciós tárgyalások egyik oszlopa volt, melynek jutalma a költségvetésért felelős államminiszteri pozíció volt.

Laws negatív rekordot állított fel: tizenhét napig töltötte be ezt a felelős tisztséget. Helyzete a The Daily Telegraph leleplezése kapcsán vált tarthatatlanná. A konzervatív napilap kiderítette, hogy a honatya öt éven át illegálisan vett fel 40 ezer font lakástámogatást, miután a bérbeadó régi, de titkos férfi kedvese, a párt sajtóirodájának munkatársa volt. David Laws közvetlenül az újsághír megjelenése előtt „jött ki a farbával” és jelentette be a homoszexualitását, ami családja számára is újdonság volt. A közvéleménynek nem a nemi érdeklődésével, hanem a csalással volt problémája. Laws 2012 szeptemberében tért vissza a frontvonalba oktatási államtitkárként, de befolyása máig sem a régi.

Az a terület, ahol Nagy-Britanniában mindmáig nincs áttörés, az a labdarúgás. Annak ellenére, hogy a most húszéves műugró bajnok, Tom Daley múlt év decemberi coming outolását osztatlan rokonszenv fogadta, az első aktív professzionális futballista, aki ezt vállalta, Robbie Rogers volt 2013-ban.

Igaz, ez már az amerikai szélső angliai – másod-, illetve harmadosztálybeli, leedsi és stevenage-i – karrierjének lezárása után, az Egyesült Államokba való visszatérése és az LA Galaxybe szerződtetése előtt történt. Utoljára 1998-ban az addigra visszavonult és kicsapongó életet élő Justin Fashanu „bújt elő”, majd nem sokkal később tragikus körülmények között önkezével vetett véget életének.

Miközben rendszeresen felrebbennek hírek az angol elitben játszó melegekről, a nyilvánosság vállalásától komolyan visszatartó erő az a perspektíva, hogy több tízezres befogadóképességű stadionok közönsége gúnyolja, ugratja, végeredményben akadályozza őket. A futballpályák láthatólag nem tudnak megszabadulni attól a sztereotípiától, hogy csak heteroszexuális férfiak lehetnek igazi sportemberek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.