galéria megtekintése

Az MMA-pénzcsapok igazi sámánjai

0 komment


Kelen Károly

Az MMA április 4-e óta versenyeztette a művészeket, most végre kiderült, kinek jutott a kétharmados állam kulturális ízlése felett őrködő akadémia 160 millió forintos keretösszegéből. Gyorselemzésünk alapján Kelemen László neve volt az adu ász. Az ítészeknek a jelek szerint hitelesebb volt, aki nem kerek számban jelölte meg igényeit.

Az akadémia ízlésére is utal, kik kaptak most pénzt
Az akadémia ízlésére is utal, kik kaptak most pénzt
Koszticsák Szilárd / MTI

A Magyar Művészeti Akadémia április 4-én írt ki 160 millió forint keretösszegű pályázatot művészeti szakmai programok megvalósítására. A pályázatokat a szervezet nyolc – népművészeti, néprajzi; irodalmi; iparművészeti és tervezőművészeti; film- és fotóművészeti; színházművészeti; építőművészeti; képzőművészeti; zeneművészeti – tagozatához lehetett benyújtani.

Az elnyerhető legnagyobb összeg hárommillió, a legkisebb 300 ezer forint volt. A pályázók névsora legalább olyan érdekes, mint a nyerteseké: hiába kell a pénz, nem könnyű olyan összegre pályázni, amelyet egy nyilvánvalóan politikai megfontolásokból helyzetbe hozott szervezet oszt szét.

 

A kedden kihirdetett eredmények szerint a legnagyobb összeget a budapesti Horatio Kft. nyerte Játszó Társaság – zenés játék Kelemen László emlékére című projektjére. A cég megkapta az általa igényelt kétmillió 950 ezer forintot. (Általában a kért összeg töredékét ítélte oda a zsűri.)

A magyar színjátszás atyjának tekintett Kelemen László éppen kétszáz éve halt meg. Érdemes volt vele pályázni, mert a nevére minden pályázó megkapta a kért teljes összeget (a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. Kelemen László Szegeden című tudományos konferenciára kétmillió 507 ezer forintot, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Kelemen László színháza nyomán című projektjére egymillió 959 ezer forintot, a csanádpalotai Kelemen László Emlékéért Kulturális Alapítvány nemzetközi diákszínjátszó táborra másfél millió forintot).

Sajtótájékoztató az MMA tulajdonába átadott Vigadóban
Sajtótájékoztató az MMA tulajdonába átadott Vigadóban
Bruzák Noémi / MTI

Az eredmények gyors áttekintése során nem sikerült megállapítani a rendezőelvet, de mintha a nem kerek összeget igénylő pályázóknak több esélyük lett volna. Lehet, hogy a bírálók úgy gondolták, ők pontosabb számításokat végezhettek a felvetődő költségtényezők figyelembevételével.

Nem könnyű eligazodni a tételek között. Megpróbáltuk például a könyvtámogatásokat felmérni, de résen kellett lenni, mert könyv, kötet és kiadvány néven is szerepelhettek (ha másként is, az elkerülhette a figyelmünket).

Különösebb tendenciát nem lehet felfedezni, talán csak az tűnik föl, hogy a Magyar Belsőépítész Egyesület A Magyar Belsőépítészet 1945–2012 című képes lexikonjának támogatására adták a legtöbb pénzt, kétmillió forintot (hárommilliós igényre).

A magánszemélyként pályázók közül kiemelkedik az a másfél millió, amit Olasz Ferenc kapott a Passió-Kálváriák a Kárpát-medencében című könyv kiadására.

A Mindenkép Bt. Dr. Hoppál Mihály–Nádorfi Lajos: Sámánok-képek-szertartások című könyvére magunk is megítéltünk volna egymilliót, de azon csodálkozunk, miért nem kapott egy fillért sem a 775 ezer forintra pályázó Éghajlat kiadó a jövőre 80 éves Melocco Miklósról készült kötetre. Ráadásul a szobrászművész a pályázatot kiíró akadémia ugyanolyan jeles tagja, mint a már 93. életévét taposó nagyszerű folklorista, Erdélyi Zsuzsanna, akinek Múltunk íratlan lírája című, a Pesti Kalligram Kiadónál megjelenő kötetére – a kért kétmillió helyett – 400 ezer forintot ítélt a zsűri.

Nem lepett meg minket, hogy a Magyar Famíves Céh Egyesület a Szép famíves szerszámok című szakkönyvre 800 ezer forintot kapott, Balogh Kálmán Sándor a Cimbalomiskola című oktató kiadvány megírására szintén 800 ezret. Meglepett viszont, hogy 846 ezer forintot kért, és 600 ezret meg is kapott a Tarjáni Művészetpártoló Kör Botos Zoltán: Beszélgetéseim Balázs Jánossal című könyvének megjelentetésére.

Végül Dr. Szepes Lászlóné (Szepes Hédi) kétmillió 530 ezer forintos pályázatára egymillió 200 ezret kapott A Papp-csoport című kötetre. Ezt különben nagyon várjuk, régóta megérdemelt volna az 1963–1983 között minden évben szenzációs tárlatokat rendező grafikuscsoport egy összefoglaló munkát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.