galéria megtekintése

Az elmaradottság ellen

0 komment

Fáy Miklós

Valaha minden háztartásban ott csücsült Ráth-Végh István valamelyik könyve polcon, mint elmaradhatatlan berendezési tárgy. Szórakoztató írások az emberi butaságról, babonákról, a cenzúráról és a kínzókamrákról. Talán ennyi a magyarázat, ezért jutott a Fekete krónika Pajer Róbert eszébe, amikor valamit forgatni akart.

Hogy miért pont Pajer Róbert akar forgatni valamit – na, ez már sokkal nehezebb kérdés. Megy a késő éjszakai rémtörténet az M1-en, ezer sebből vérzik, de az ezerből a legnagyobb a rendező. Az egész videós képalkotás, ostoba, kifejezéstelen fények, felső kameraállások, és valami fölfoghatatlan szappanoperás hangulat.

Nyilván nem tömték ki a stábot pénzzel, de azért kirepültek Loudunba, hogy Mécs Károly ott mondja föl a narrátor szövegét a híres ördögűzési történethez. Meglepő módon napszemüveg van a neves színészen, illetve utóbb kiderül, hogy csak fényre sötétedő lencse, mindenesetre különös a kezdet, valaki beszél hozzánk, akinek nem látjuk a szemét.

 

Nem mintha ez volna az egyetlen baj.  Mécs Károly ugyan nagy színész-öreggé és jó karban lévő, szép úriemberré vált az idők során, de az intellektualizálás nem az erőssége, nem ő az az ember, akinek elhiszem, hogy nagyon otthon volna az ördögűzés vagy a méregkeverés világában.

A további szereplők egy része a Jóban, rosszban sorozat sztárja, nyilván nagy öröm volt, hogy végre kibújhatnak az ütődött ponyvaszerző vagy az aggódó testvér szerepéből, csak éppen csöbörből jeges vödörbe hajították őket, agyalágyult, a fejüktől centikre elálló parókákban kell jellemeket ábrázolni. Tényleg együttérzek velük.

Száraz Dénes egy újabb szexi papot alakít, neki egyébként jól is áll ez a szerepkör, bár gyaníthatóan az ebben rejlő lehetőségek nem kimeríthetetlenek. A louduni történetben például  csúf véget ér, a máglya előtt még nagyon kiabál a kínpadon.

Ámbár lehet, hogy a kínpadra vonás a rendező egyik mániája, a másik történetben Timkó Esztert gyötrik hóhérai, neki is folyton a fogsorát kell bámulni a pince mélyén, ő is nagyon kiabál, csak ő azzal lép túl a szituációteremtésben a kollégákon, hogy dühösen kancsalít is közben.

A két epizód alapján mégis Lux Ádámnak adnám a tévés Oscart, amikor egy beszélgetés során azt kapja feladatul, hogy a két számmal nagyobb allonzs paróka alatt arckifejezésekkel próbálja megmutatni a tüzes bíróság vezetője természetének ellentmondásait, az maga tökély, Benny Hill a kanyarban sincs hozzá képest.

A költségvetés nyilván nem engedélyezett további kutatásokat, többé-kevésbé fölmondják Ráth-Végh fejezeteit, ami ma elég különösen hat, hiszen az 1958-ban megjelent kötet erősen egyházellenes éle nem éppen trendkövető, de ez a legkisebb baj. Alkalmatlan emberek alkalmatlan alapanyagból próbálnak tévéműsort készíteni. Ha előbb végiggondolják, hogy ebből mi lesz, talán megtakaríthattak volna egy kis pénzt. 

Fekete krónika -  M1

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.