galéria megtekintése

Atyai szeretet

9 komment


Bárkay Tamás

Folyó havi műtárgyunk elsősorban a kommunizmus bűneit soroló filmekben megfigyelhető, vértől iszamos belbiztonsági kínvallató szobák hangulatát idézi, ilyenekkel szoktak rácsörögni az ingujjra vetkőzött pribékekre, hogy tévedés van, mégse ezt az ember kell verni, hanem egy másikat, habár baj nincs, pár pofon úgyis mindenkinek kijár.

Ez a telefon persze nem az a telefon, de ami azt illeti, ugyancsak sok szép nagy pofont láthatott volna, ha lenne neki szeme, amely a látványt a megfelelő idegpályákon át az agy vonatkozó részébe továbbítja.

Különleges készülékhez van szerencsénk. Mint látható, a tárcsa és a villa között van egy kis piros gombja, amelynek megnyomásával használója úgynevezett rendkívüli esemény bekövetkeztekor azonnali összeköttetést létesíthetett a legközelebbi rendőrkapitánysággal.

Úgy tudjuk, hogy a Belügyminisztérium 1956 után, a szovjet praxist követve ötezer ilyen sürgősségi gombbal ellátott ügyeleti távbeszélőt rendelt a Beloiannisz Híradástechnikai Gyártól. Kincsünk ebből a kontingensből való és sorozatunk szempontjából különösen fontos helyen szolgált egykoron: a Budai Ifjúsági Park igazgatói szobájában, a hírhedett despota, Rajnák László­ asztalán. Rá emlékezünk az alábbiakban.

 

Az intézményt legjobb korszakában, tehát 1961-től 1974-ig vezérlő Rajnák László 1927-ben született Óbudán. Említésre méltó tanulmányokat nem folytatott, viszont birkózóként már kilencéves korában kitűnt a helyi mezőnyből. Később tréner lett az Óbudai Hajógyár DISZ-edzőtermében – egy ízben az élsportos dalnok, Németh Lehel is felkereste, hogy merítene a tudományából, de mint évtizedekkel később a róla szóló könyvben elmesélte, Rajnák annyira brutális volt, hogy konkrétan megijedt tőle. Hősünk 1952-ben a vállalat Mókus utcai ifjúsági klubjának vezetője lett, később kerületi KISZ-bizottsági elnökhelyettes, majd 1959-ben elérte az általa befutható karrier csúcsát: megtették az Ifjúsági Művelődési Park (utóbb Budai Ifjúsági Park) vezetőjévé, amelyet főleg ingyenmunkára vezényelt kertészeti dolgozókkal és ifjú gárdistákkal javíttatott fel elhanyagolt állapotából.

Rajnák nemigen használta segélyhívó telefonját.  A rendőrségi beavatkozásnál jobban bízott saját  brutalitásában...
Rajnák nemigen használta segélyhívó telefonját. A rendőrségi beavatkozásnál jobban bízott saját brutalitásában...
Földi Imre / Népszabadság

Mint a műtárgy gazdájától, a rockzenei szakírótól, Zoltán Jánostól tudjuk, Rajnák semmit sem bízott másra. Ő állította össze a programokat, a fellépésre jelentkezőket (sok más kiválóság mellett a már érintett Németh Lehelt és a fiatal Bodrogi Gyulát) külön levizsgáztatta a szobájában, habár mit sem konyított a zenéhez, és különösen a beat-pop-rockhoz. Ő szabta meg zsíros kenyér és sör árát, s noha népes őrző-védő erőket, főleg levitézlett óbudai birkózókat mozgatott a park minden rendezvényén, a népnevelésről is személyesen óhajtott gondoskodni: parancsba volt adva, hogy csak ő tángálhat el bárkit. Legszívesebben a hosszú hajú, farmernadrágos fiatal felnőtteket verte bucira, állítólag nagyon terjedelmes lenne a névsor, ha volna. Koltay Gábor 1981-es, A koncert című filmjében így vallott:  „Sok pofont kiosztottam, de mindet atyai szeretetből.” Így persze mindjárt más.

De túltolta a talicskát. 1970 táján kiadta, hogy a pénztárosok ne bélyegezzék le a jegyeket, így többször is eladhatták ugyanazokat a belépőket. Közben egyre többen kezdtek panaszkodni, hogy még annál is satnyábbak a már hivatkozott zsíros kenyerek, mint voltak, és hogy már csak nyomokban található sör a korsó vízben. Az Ifjúsági Magazin leplezte le 1972-ben, a vizsgálat szerint pályafutása alatt 2, 6 millió forintot síbolt el a munkás-paraszt államtól: hat évet kapott. Rajnák László 1983-ban halt meg.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.