galéria megtekintése

Atomvillanás jobbról

3 komment


Rab László
NOL

Valaki kimenőn nézheti a lányokat, másnak a küszöbön álló atomtámadás ellen védekezve kell ásnia a gödröt – ugrott be Rab László kollégánknak az élet igazságtalansága Képmentő sorozatunk legújabb fotóját nézegetve.

Kimenőn
Kimenőn
Balogh P. László / Népszabadság/archív

Maguk az ifjúság krémje! - üvöltött Varga főtörzs az alakulótéren, miközben nem találtuk a nótát, azaz nem voltunk hajlandók teljes odaadással énekelni a "Határra indul már a sok járőrlegény"-kezdetű örökbecsűt.

Futottunk egy újabb kört, a gyalásó vidáman verte a térdünket, olykor bekeveredett középre, hogy ott minden sorkatona "ékességét" verdesse. Szép idők voltak, így védtem én a Magyar Népköztársaság határát, miközben a kedves nyúl "kollégák" Vácott önfeledten bámulták a szőrt növesztő Bisecurin utáni első nemzedék fokhagymagerezdjeit. De ezzel máris a kollektivizmus erotikus hagyományainak felidézésébe kezdtünk. Nem lehet mit tenni, az AIDS előtt voltunk, akkoriban nem fülke-, hanem szexuális forradalom zajlott.

 

Sétálgattak, hát sétálgattak. Minden bizonnyal a Sztáron - később Madách - gimi nőnemű reprezentánsait bámulták. Na jó, annyi idejük nem volt a rövid kimenő alatt, hogy átkenuzzanak a Pokol-szigetre, és ott önfeledt szamócatolvajlásra vegyék rá a kollégista leányokat, de azért lehetett idejük egy kis hódításra.

Nem szondáztatták a kimenőről visszatérő honvédeket, elég volt, ha valaki meg tudott állni két másodpercig a saját lábán

Elballaghattak a stand mögötti 104-es kocsmába, ahol leguríthattak nehány sört, megehették hozzá az egykori búfelejtő - mi lehet most a helyén? bevásárlóközpont, jósda, fogorvosi rendelő? - egyetlen ehető ételét, a kókuszrudat, melynek fogyasztása rányomta bélyegét az egész kommunista évtizedre, hozzá az absztinensek Jaffát nyakalhattak, mondjuk ez valamire való katonaembernél ritkán fordult elő.

Elugorhattak Verőcére is, ahol egyik katonatársuk apjának kicsiny pincében kukoricás pohárból ihatták a barackpálinkát, aztán spuri vissza a laktanyába, ahol nem szondáztatták a kimenőről visszatérő honvédeket, elég volt, ha valaki meg tudott állni két másodpercig a saját lábán.

Mit csinálhattak még?

Elmehettek a Földváry térre, ahol búcsú volt éppen, felülhettek a sergőre, lőhettek a céllövöldében kakasos nyalókát vagy macilacis matricát, alkalom és kricsmi bőséggel volt arrafelé is, hogy kisváci hippitörmelékekkel összeakadjanak, s ökölre menjenek a be nem hívott vagy kiszuperált "hajasbabákkal".

Elméreteztem a gödröt, mert a lábam sehogy se fért bele, azt sajnos az atom lekaszabolta

Azokkal a protekciós legényekkel, akiknek anyukája/apukája/nagybácsija/nagynénje/körösztanyja elintézte, hogy ne kapjanak behívót, s ne kelljen puskával meg gyalásóval megvédeni a Magyar Népköztársaságot az "imperialista" behatolástól. Melynek középpontjában az atomtámadás állott, ki ne emlékezne rá, a kapitalisták ezzel fenyegették a derék szocialista országokat, köztük a legvidámabb barakkot, az édes kis gulyás-Magyarországot is. Melynek szabadsága keletről jött, miként a Nap, idézhetném a kor ismert versét, de nem teszem.

- Atomvillanás jobbról! - üvöltötte Varga főtörzs '83 januárjában Csornán a kiképzésen, én pedig belevetettem magam a harminc centi mély fagyos agyagba vájt lyukba, amelyet ezért az egy vetődésért kapartam egy álló napon át. De elméreteztem a gödröt, mert a lábam sehogy se fért bele, azt sajnos az atom lekaszabolta.

A főtörzs röhögőgörcsöt kapott, amikor fölém hajolt, és jutalmul még egy napig ásatta velem a gödröt - az, hogy fölidézem az esetet, jelzi, hogy sikerült végül a támadást elhárítanom. És miközben én az atomtámadástól védtem gyalogsági ásóval az országot, ezek a kedves "bokorugró nyulak" javában kimenőzgettek Vácott (a határőrök csúfolták így a Honvédség sorkatonáit).

Nem is bírom tovább nyugodtan nézegetni ezt a békés fotót!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.