galéria megtekintése

Árnyalható multikulti

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 03. számában
jelent meg.

Ongjerth Hanna
Népszabadság

„A nyelv: az a legfontosabb. Ha jól beszéled, munkád is hamar lesz. Mert a németek mégiscsak elég befogadó emberek” – szokták mondani a Berlinben élő ázsiai menekültek. Aztán hallgatnak: érzik, hogy így sem teljes a kép. Reviczky Zsolt két hónapig járta a német főváros legszínesebb kerületeit, hogy megtudja, mi hiányzik.

– Ha egyszer eljössz, soha többé nem találsz haza. Onnantól fogva sehol nem vagy otthon igazán. Az új helyen esélyed sincs beilleszkedni, amíg nem beszéled tökéletesen a nyelvet, amikor pedig visszamész, mindenki azt kérdezi, meddig maradsz. Otthon is külföldi vagy – mondj Djibril. Huszonegy éves. Szenegálból érkezett Berlinbe. – Otthon vagy csak igazán szabad – kontrázik rá padtársa, a ghánai Rezah. Aztán, mint aki zavarba jött saját kijelentésétől, engedékeny fejbillentéssel hozzáteszi:

– No, jó. Igazából itt tényleg az lehetsz, aki lenni akarsz. De akkor is: Otthon van minden.

Berlinben mindenki az lehet, aki lenni akar. De a bevándorló ott is, otthon is külföldivé lesz
Berlinben mindenki az lehet, aki lenni akar. De a bevándorló ott is, otthon is külföldivé lesz
Reviczky Zsolt / Népszabadság

 

Mindketten állami és EU-s pénzből tanulnak németül. Djibril autószerelő szeretne lenni, Rezah még nem tudja.

És amikor a „második hazáról” kérdezik őket, hasonlókat mondanak,mint Reviczky Zsolt képei a berlini Collegium Hungaricum kiállítótermében. Sokszor érzik magukat úgy, mint az a fekete kamasz fiú, aki keresztbefont karjába zárva álldogál az európai menekültpolitika elleni tüntetésen. Vakítóan fehér ballonkabátjával egyszínű baseballsapkát visel. Tekintetét csészealjnyi lencséjű napszemüveg takarja. Hivalkodó, mégis szégyenlős. Érte demonstrálnak; mégis minden porcikájában kilóg a pirospozsgás arccal kiáltozó német aktivisták közül.

Jóval kevésbé emlékeztetnek arra a fekete nőre, aki dacos homloka alól fölfele nézve elszánt határozottsággal fúrja a tekintetét a nála fejnyivel magasabb fehér fiú arccsontjába. Elszántak ők is, de nem magabiztosak.

Reviczky Zsolt a Moholy-Nagy László fotóművészeti ösztöndíjjal, az NKA támogatásával jött nyáron két hónapra Berlinbe. Bevándorlókat és menekülteket fényképezett.

– Kiket másokat? – hangozhatna a fanyar válasz. Mert témája első hallásra roppant hálásnak tűnik egy olyan városban, melynek három és fél milliónyi lakója közül majdnem egymillióan első és második generációs bevándorlók.

Hálás? Mert kézenfekvő?

Dehogy. Hiszen épp ezért veszélyes. Mert túl tágas a kapu és széles az út a sarkított vélemények és közhelyes megoldások mezejére. És elég egyszer fekete vagy fehér állást foglalni, máris hamisan cseng az egész. A tárlat képeit nem fakítják ki sommás kinyilatkoztatások. Már csak azért sem, mert inkább kérdeznek, mint válaszolnak.

Arról, hogy hol kezdődik a „befogadó” kultúrához való alkalmazkodás, és hol az önfeladás.

Hogy mikor hervad el a szívélyes mosoly, amely a történelmi felelősségvállalás kísérője.

Hogy mikor halkul el a harsogó „herzlich willkommen” (Isten hozta).

Hogy miként dugja ki a fejét az új otthon szőnyege alatt kisöpörhetetlenül megbúvó magány.

Hasonlókat kérdez, mint Djibril és Joseph. Vagy Mohammad, a pakisztáni. Aki attól még, hogy az idei foci-vb felét átkoplalta, magánkívül üvöltve szurkolt Németországnak.

A KIÁLLÍTÁS MEGTEKINTHETŐ

Urbánus világok Collegium Hungaricum Berlin, látogatható: január 18-ig. A sorozat további képei: nol.hu

Fotóriporterek

Reviczky Zsolt Moholy-Nagy László-ösztöndíjjal Berlinben, míg Fazekas István André Kertész-ösztöndíjjal Párizsban tölthetett két-két hónapot idén. Ma 18 órától vetítik a két városban készült képeiket, majd tapasztalataikról beszélnek a Capa Központban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.