galéria megtekintése

Amerikai anarchista - amikor kísért a múlt

0 komment


Csákvári Géza

A velencei filmfesztivál egyik legizgalmasabb darabja volt az a film amiben a mára hírhedtté vált Anarchista szakácskönyv szerzője szólal meg. Willam Powell persze mára megtagadta a művét, és azzal védekezik, hogy nem a könyv öl embereket, hanem más, rossz emberek.

Az ünnepelt amerikai dokumentumfilmes, Charlie Siskel tuti témához nyúlt: felkutatta az Anarchista szakácskönyv média elől évtizedek óta bujdosó szerzőjét, Willam Powell-t és meginterjúvolta – American anarchist című filmje a velencei filmfesztivál egyik legizgalmasabb darabja volt. Sőt, egyszerű filmnél sokkal több lett ez. Siskel a kamerája előtt felelősségre vonta Powellt: mit képzelt magáról, amikor egy olyan könyvhöz adta a nevét, melyet, azóta tömegmészárlásokat magukra vállaló emberek forgattak előszeretettel, mielőtt elkövették volna a terrorcselekményeket.

 

Az Anarchista szakácskönyvet 1970-ben Powell, tiltakozásul a vietnami háborúban aktív szerepet játszó Egyesült Államok akkori kormányzata ellen, főleg abban a szellemben, hogyan kell megszervezni a polgári ellenállást. A könyv akkoriban hatalmas botrányt kavart, ugyanis több olyan receptet tartalmazott, hogy miként kell házilag robbanóanyagot illetve drogokat készíteni – elvégre a jó anarchista betépve robbantja fel magát vagy másokat.

 

A filmből kiderül, hogy ezeket a recepteket nyilvános könyvtárakban szedte össze a szerző, ennek ellenére manapság katonai szakértők már többször dilettánsnak minősítették a művet. A kötetben helyet kapott néhány tipp arra is, hogyan lehet betörni az azóta már rég elavult telekommunikációs rendszerekbe. Ennek ellenére a könyvnek a nimbusza a mai napig él, a becslések szerint mintegy kétmillió példány kering világszerte, az amazonról most is megrendelhető, de néhány perc alatt digitális formátumban is megszerezhető az eredeti verzió.

Ugyanakkor az is igaz: „szakácskönyv" sosem zárult le igazán, az interneten a mai napig rendszeresek a frissítései, napról napra újabb, „javított" információkkal. Sőt, a Youtube tele olyan videókkal, melyeken emberek a recepteket próbálgatják. Az író azzal tudott Siskel előtt védekezni, hogy ő nem a hibbantaknak írta a művét.

Nem mellékesen, Siskel első kérdése Powellhez az volt, hogy mikor olvasta a könyvét utoljára? „Semmikor" – hangzott a válasz, nincs is meg neki. Csak az anyukája őriz belőle egy darabot. Ekkor a filmes megajándékozta a szerzőt egy fóliás darabbal majd a kibontás után kérte, hogy olvasson fel belőle Powell. A történet iróniája, hogy Powellnek azóta benőtt a feje lágya és évtizedek óta fogyatékos gyermekeket oktat. A pedagógus szemei elkerekedtek, amikor a saját szélsőséges „hülyeségeivel" szembesült.

Azután következett a szembesítés: Powellnek állítólag fogalma sem volt, hogy a Colombine iskolában és utána több tömeggyilkos is az ő könyvét forgatta. „Nem a könyv ölt, hanem rossz emberek" – hangzott el a védekezés. Ha nem látnám, nem is hinném el, hogy létezik a világon ilyen felelőtlen ember. találó, ahogy Powell felesége, Ochan reagált: ő is csinált korábban hülyeségeket, de nem adta ki azokat könyvben.

Tény: később Powell maga próbálta saját könyvét némileg cenzúrázni. 2000-ben az Amazon.com-on kiadott hivatalos közleménye szerint a könyv „Félrevezető végterméke kamaszkori haragomnak, mely abból ered, hogy engem is kiküldtek Vietnámba harcolni egy olyan háborúba, amiben nem hittem." Powell-nek azonban nem sikerült betiltania a könyv további kinyomtatásait és kiadásait, mivel annak joga már nem az övé. Sőt, soha nem is volt; mert tizenkilenc évesen teljesen előnytelen szerződést kötött. Mások gazdagodtak meg a bulin. Bár, a szerény, neki csepegtetett jogdíjakat az évek során Powell is zsebre rakta – mintegy ötvenezer dollárt. Sok is, kevés is. De talán tényleg hinni lehetne a humánumban, ha legalább jótékonyságra fordította volna ezt az összeget.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.