galéria megtekintése

Anagrammák sörben oldva

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 20. számában
jelent meg.


Borbély Zsuzsa
Népszabadság

A VII. kerületben a szokásos hétfő esti pangásban meglepő szigetet alkot néhány kocsma, ahol ezen az estén egy gombostűt sem lehet leejteni. A söröskorsók és fröccsök bástyái mögött érvelés és fejvakargatás közepette zajlik a hatodik Quiz-Night bárkvízbajnokság.

Bartha Álmos, Veres Dániel és Darvas Gábor a főszervező. Az alapító Bartha öt és fél éve kínaiul tanult Sanghajban, és ott egy amerikai bárjában találkozott a műfajjal. Hazatérve Szentendrén saját barátainak szervezett kvízt a Kedves kávézóban, de hamar híre ment, és a harmadik alkalommal már minden széket elfoglaltak a játékosok.

A Fogasházban minden asztal foglalt: a tudáspróba összefér a mérsékelt ivással
A Fogasházban minden asztal foglalt: a tudáspróba összefér a mérsékelt ivással
Kurucz Árpád/ Népszabadság

 

A játék menetét és a kivitelezést folyamatosan fejlesztették, mire kialakult a már három éve használt formula. Eleinte telefonról olvasták a kérdéseket, ma projektorral vetítik ki a feladványokat, van rendes hangosítás, logóval ellátott válaszlapok is.

A második évtől már Budapesten is lehet játszani, majd csatlakozott Pécs és Szeged. Az idén tíz városban 26 helyszínen gyűjtik a pontokat a csapatok. Innen magától jött a bajnokság ötlete. Ugyanazok a kérdések futnak egyszerre mindenütt, az eredményeket országos toplistán vezetik. Ezzel a legnagyobb kvízt működtetik a világon: a legtöbben játszanak szimultán.

Negyed nyolctól érkeznek a kvízmesterek a Fogasházba, a pendrive-ot a kérdésekkel felmarkolva indulnak a saját helyszínükre. Az alapítók baráti köréből vagy korábbi játékosok közül kerülnek ki. Mindegyikük stílusa más, a csapatok a játékot vezető személye alapján választják ki, hol játszanak. A Fogasházban maga Bartha Álmos vezényli az estét, egy ismerős csapatánál kibicelve mi is itt maradunk.

– Pécsett és Szolnokon harminc év fölött van az átlag, Szegeden egyetemisták jönnek, Pesten tizennyolctól hetvenhárom éves korig vannak játékosaink. Egy este nagyjából 1400-1500 az egész országban – meséli a szervező. – Van tűzvédelmi szakértő, politológus, idegenvezető és sok-sok diák.

Rebesgetik, hogy Vágó István műsorának kérdésírója is köztünk ül. Kiderül, éppen a mi asztalunknál. Akadnak tehát profik, akik évtizedek óta kvízeznek hetente háromszor, és olyanok is, akik éppen csak letévednek kipróbálni. Utóbbiaknak a játékvezető segít csapatot találni, így kerül a bizonytalan, szemüveges úriember egy huszonéves lánycsapatba, mert az egyik versenyző nem tudott eljönni.

Időnként több megoldást is el kell fogadni. Az egyik legtöbb vitát kiváltó feladvány az volt, hogy melyik európai királyságból voltak legtöbb ideig kitiltva a zsidó vallású emberek. Ők Angliát adták meg megfejtésnek, de kiderült: a Spanyol Királyságból 1492-ben kitiltották őket, és elfelejtették visszavonni a rendeletet, ami 1992-ig hatályban maradt.

A kvíz hazájában, a visszafogott angoloknál gyakran eldurvulnak az események, és a kvízest egy rendőrautó hátsó ülésén ér véget. Ugyanitt a bíróság 2005-ben 17 500 fontot ítélt egy kvízmesternek, aki beperelte az őt csalónak nevező játékost.

Ehhez mérten igen békés esténk volt, bár az egyik stratégiailag hangosan mondogatott rossz válaszunkról kiderült, hogy az volt a helyes, így a szomszéd csapatoknak szereztünk pontot. Gyorsan meglett, hogy „eres, hogy ugor” a Dr. House-ban (Gregory House), „soros dug” pedig a Vészhelyzetben (Doug Ross) szerepelt. Viszont hogy szegény Benedek Elek levélírás közben hunyt el, és utolsó leírt szavai: „Fő, hogy dolgozzanak” voltak, egyikünknek sem derengett. Végül a csapatom így is a legmagasabb pontszámmal zárta az estét, mint megtudtam, zsinórban harmadjára.

Extra pont a szülőkért

A kocsmakvíz/bárkvíz a hetvenes években terjedt el Angliából az Egyesült Államokban és Ausztráliában. 2009-es adat szerint 22 445 angol bárban játsszák rendszeresen. Nálunk a Quiz-Nighton negyven kérdésből álló, hatrészes kérdéssorral játszanak: 45 pont szerezhető, plusz a villámkérdéskörrel még tíz. Az első részben a játékosok által beküldött kérdések szerepelnek. A következő a kapcsolatkör, ahol a válaszok között összefüggés van, ezt az összekötő kapcsot is meg kell fejteni. A képrejtvény és az anagrammák után általános műveltségi teszt jön, majd a +10-es blokk, ahol egy rossz válasszal elbukható az összes itt nyert pont. A két forduló között vannak a villámkérdések. Végül a szomszédos csapatok kicserélik lapjukat, egymásnak javítják a feladatsort a kvízmester által mutatott helyes megfejtések szerint. A játékban ötfős csapatok vehetnek rész. A nyeremény a helyszínen felajánlott néhány üveg ital. Extra pontok szerezhetők, ha valaki a szüleivel érkezik vagy újoncként vesz részt. Részletes információ: www.quiznight.hu.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.