galéria megtekintése

Államosított házába költözhet a Makovecz-hagyaték

0 komment


Sándor Tünde

Kitüntető módon gondoskodik az állam a híres építész alkotásairól: 400 millióért megveszi a családtól a budai műteremépületet.

Makovecz Imre 2011 őszén, néhány nappal azelőtt hunyt el, hogy átköltözhetett volna a maga tervezte műteremházba a Hegyvidéken. A XII. kerületi Városkúti út 2. szám alatt azóta is üresen álló 180 négyzetméteres épület megvásárlásáról a napokban született kormányhatározat, amelyben rendelkeznek arról, hogy az állam a Makovecz Imre Emlékközpont számára megvásárolja a családtól a házat, valamint a hagyatékból ingóságokat. Makovecz Pál, a Kossuth-díjas építész egyik fia, a Makovecz Imre Alapítvány Kuratóriumának elnöke kérdésünkre elmondta: édesapja teljes dolgozószobáját átköltöztetik majd a házba, annak minden darabjával, műtárgyakkal – például festményekkel, szobrokkal – és személyes tárgyaival, rajzaival együtt.

Makovecz saját műtermének tervezte, de elhunyt, mielőtt beköltözhetett volna
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Az emlékházban nemcsak emlékszoba lesz, egy kvázi múzeum, hanem kutatóközpont és archívum is. Könyvtárként és levéltárként szolgálnak majd a Makovecz-életmű iránt érdeklődőknek, miközben az épület konferenciák helyszíneként is működik majd, no meg az alapítvány is itt lel otthonra. (Az alapítvány kuratóriumában Makovecz Imre özvegye, három gyermeke, egyik legjobb barátja és két építésztanítványa foglal helyet.)

 
Makovecz Imrének élete során összesen 309 terve valósult meg

A kormánydöntésben szereplő 400 millió forintból az állam tulajdonába konkrétan a hegyvidéki ingatlan kerül, valamint a hagyaték olyan személyes és páratlan darabjai, mint például Makovecz Imre utolsó rajza, amely egy épület vázlata, és láthatóan kedvtelésből, saját örömére vetette pauszpapírra – tájékoztatott Makovecz Pál, hangsúlyozva, hogy az állam felbecsülhetetlen értékű hagyatékot vásárol. – Az összeget sokallják, de annak fejében a Makovecz-hagyaték jelentősebb része, amely a család tulajdonát képezi, ellentételezés nélkül válik az archívumon keresztül közkinccsé – mondta lapunknak. A digitalizálásról már a tavalyi kormányhatározat is döntött, a cél a meg nem valósult Makovecz-épületek láthatóvá tétele három dimenzióban. Szerepel ebben a határozatban egy komplex emlékkiállítás és katalógusa finanszírozása is, ezek költségét a 400 millió forint nem fedezi, a határidő sem mai, 2020-ra kell elkészülniük.

Makovecz Pál szerint az állam felbecsülhetetlen értékhez jut a 400 millió forint ellenében

Négy épülete már műemlék

Az első Makovecz Imre által tervezett épület 1959-ben készült el. A Városmajori park szabadtéri mozijának vetítőháza többszöri átépítés után ma már csak „nyomokban tartalmaz Makoveczet”. Élete során 309 tervrajza valósult meg, az utolsó saját műteremháza volt és a makói fürdő (avatását már nem érhette meg). Fiókjában 225 terv maradt, ezek között vannak, amelyek még megépülhetnek. Ez nem sok, hiszen nem típusterveket készített. Éppen a napokban ajánlotta fel fia egy meg nem épült kilátó tervét a ­Pilisi Parkerdőgazdaságnak. Az ­építészeti tervrajzok mindazonáltal fontosak lesznek a Makovecz-épületek majdani felújításakor is. Jellegzetes házai közül jelenleg már négy élvez műemléki védettséget: a paksi katolikus templom, a siófoki református templom, a szekszárdi Sió csárda és a sárospataki Művelődés Háza, és további kilenc védetté nyilvánítása van folyamatban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.