galéria megtekintése

Van, aki a tb-t sem tudja befizetni, a JAK-nak mégis ad

0 komment


Kácsor Zsolt

A József Attila Kör kapja a legkevesebbet az évről évre csökkenő állami támogatásból az elismert írószervezetek közül. Még nem döntöttek a megszűnésről, mert a tagok látha­tóan szeretnék tovább működ­tetni.

Kassai Zsigmond: A tagok látják, hogy baj van, a tagdíjat a szokásosnál többen fizetik be a körnek.
Kassai Zsigmond: A tagok látják, hogy baj van, a tagdíjat a szokásosnál többen fizetik be a körnek.

– Volt olyan tagunk idén, aki azt írta: bár a tb-jét sem tudja befizetni, de a JAK tagsági díját átutalja nekünk, mert fontosabb neki a szervezet fennmaradása – nyilatkozta lapunknak Kassai Zsigmond, a József Attila Kör titkára, amikor arról érdeklődtünk, valóban a megszűnés fenyegeti-e a nagy múltú irodalmi szervezetet anyagi okok miatt.

 

– A nehéz helyzetben a tagok összefogtak: egyikük írószert vett, egy másik a JAK-nak ajándékozta a laptopját. A JAK pénzforgalma tavaly mintegy 33,6 millió forint volt, ebből 26,4 millió pályázati támogatásból jött össze. A könyv és egyéb kiadványok értékesítéséből 945 ezer forint, a JAK-tábor részvételi díjai pedig 900 ezer forint bevételt jelentettek. A JAK 2014-ben 1,7 millió, 2015-ben egymillió, 2016-ban pedig mindössze 760 ezer forint működési támogatásban részesült az állami költségvetésből. Ez az összeg a szervezet minimális működési kiadásainak alig 10 százalékát fedezi. (Csak összehasonlításul: a Magyar Művészeti Akadémia állami támogatása egyre emelkedik, csak épületfelújítási célokra elkölt az idén mintegy egymilliárd forintot. – A szerk.). A szervezet a többi reprezentatívnak tekintett írószervezet közül évek óta a legalacsonyabb minisztériumi támogatást kapja, ráadásul az éves támogatások rendre ősszel érkeznek meg.

Kassai Zsigmond elmondta: a tagság létszáma évente kétszer változik, a 40. életévüket betöltött tagok automatikusan elvesztik a tagsági jogviszonyukat, és ezzel a fizetési kötelezettségüket is, ugyanakkor évente két alkalommal tagfelvétel is van. Mint mondta, a tagdíjbefizetési hajlandóság az elmúlt évek tapasztalata alapján változó volt. Ha mindenki fizetne tagdíjat, akkor az 1,2 millió forint bevételt jelentene, ez azonban sajnos nehezen kivitelezhető, hiszen a tagjaik közül van olyan is, akinek az egyszeri ötezer forintos kiadás is nehéz­séget, komoly áldozatot jelent.

A tagdíjakból 2015-ben összesen 285 ezer forint bevételük volt, 2016-ban pedig – június 2-ig számolva – 490 ezer forint. A titkár közölte: ebből is látszik, hogy a tagdíjbefizetési hajlandóság javult, a nehéz helyzet megmozgatta a kevésbé aktív tagokat. Van olyan tagjuk, aki külföldi egyetemen oktat, és a problémákat hallva papír és irodaszer vásárlásával segített.

Fiatal írók köre

A József Attila Kör a jelenlegi önálló, civil egyesületi formájában 1989 óta működik a Magyar Írószövetség keretében megalakult Fiatal Írók József Attila Köre (FIJAK) jogutódjaként. Vállalt feladata a kortárs irodalom népszerűsítése, a fiatal írók menedzselése, bemutatkozási és publikálási lehetőségeik megteremtése, a kortárs irodalom külföldi megismertetése, a szerzők érdekképviselete. Kiadványai és programjai, népszerű táborai révén a magyar irodalmi élet megbecsült szellemi műhelye.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.