galéria megtekintése

Akiért átszelnék az óceánt

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 17. számában
jelent meg.


Szemere Katalin
Népszabadság

Közös lemezen énekel Falusi Mariann és Sena Dagadu, Luiza Zan és Palya Bea, Micheller Myrtill és Berki Tamás, Pély Barnabás és Mc Kemon. Az összekötő kapocs a dzsessz zenész-zeneszerző SárikPéter. Az Idebent-odakint című szerzői lemez bemutatója vasárnap este lesz a Várkert Bazárban.

Sárik Péter nem lóbázta a lábát az elmúlt három évben, kilenc nagyprojektben dolgozott, két lemeze kapott Fonogram-díjat. Mindegyik a dzsessz világába kalauzolt, kivéve az új cirkuszos Recirquel három előadása. Ez a cirkuszos élmény vette rá arra, hogy szerzeményei közül azokkal is kezdjen valamit, amelyeket zeneileg túl „egyszerűnek” tartott. Rájött, igazán erőssé akkor válnak, ha olyan művészek éneklik, zenészek játsszák, akikkel a dzsessz során ismerkedett össze.

Tömény kis dalokat szerzett Sárik, igyekezett belebújni a felkért előadóművészek bőrébe, saját stílusukban zenét írni. Nem volt nehéz, mindegyiküket jól ismeri, dolgozik velük évek óta. A számok fele gyorsan elkészült, de volt, amelynek első verziója fennakadt sűrű szövésű saját (belső) rostáján. Mindenki örült a dalának, és aki szövegírástól sem ódzkodik, szerzőtárs lett.

Amikor a többi számhoz dalszövegírót keresett, egy jól ismert művész kikosarazta, ajánlotta viszont a fiatal Nagy Kristóf „Bozont”-ot, aki Sárik énekes tanítványa volt. Egyetlen számhoz kérték fel Hajós Andrást, aki Micheller Myrtill dalára „szövegelte” az Engem, kérem, fel kell kérni címűt.

 
Sárik Péter nem akar harcolni a másodpercekkel
Sárik Péter nem akar harcolni a másodpercekkel
Földi Imre

Sárik erdélyi turnéin gyakori partnere a román Luiza Zan, ő is énekel a lemezen, bár csak picit beszél magyarul. A zeneszerző a hangmérnök Gyulai Zsolttal biztatta: ne aggódjon a kiejtés miatt, majd szavanként kijavítják. Aztán leesett az álluk, mennyire tökéletesen énekelte fel a dzsesszénekesnő a címadó Idebent-odakint dalt. Jó, ha három magánhangzót kellett csiszolni.

Rögtön igent mondott Sárik felkérésére Sena Dagadu is. „Korábban többször együtt zenéltünk, tudtam, ebből biztos jó fog kijönni” – mondja. Még sosem írt neki dalt Sárik, azaz a Random Tripen zenéltek közösen, az színtiszta rögtönzés… így mégis olyan, mintha közösen komponáltak volna.

Nem a lemezen szereplést, hanem Sárik Péter személyét tartja fontosnak Falusi Mariann, akivel évek óta együtt dolgoznak az énekesnő estjein. „Péter komoly, tisztességes ember, nagyon szeretem. Ezért ha lemezt csinál, csinálom vele, ha koncertje van, énekelek, ha át akarja hajózni az óceánt, megyek vele, és ha vonatot vezetne, én leszek a fűtő.”

A szerzői lemezen háttérben maradt a több formációban is zenélő Sárik, de amikor a hangmérnök felháborodott,miért nem játszik egyetlen zongoraszólót sem, Pély Barna egyik számába, az Álomzárba csempészte magát. Nem gondolkodott világmegváltó szólókban, mert ha azt akarja, hogy a rádiók sugározzák a dalait, nem mehet tovább 3-4 percnél. A dzsesszlemezeknél mindig ez a gond. Készítettek ugyan néhány rádióverziót ezekből is, de úgy érezték, megerőszakolják a zenét, miközben harcolnak a másodpercekkel.

A lemez eklektikus lett, különböző és erős karakterek énekelnek együtt. Nem kevés időbe tellett, míg ennyi művészt egyeztettek a lemezbemutató koncertre. Kész csoda, hogy október 18-án csak Palya Bea nem ér rá, őt felvételről vetítik majd.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.