galéria megtekintése

Aj Vej-vej minden helyzetben

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 18. számában
jelent meg.

R. Hahn Veronika
Népszabadság

Nyáron váratlanul visszaadták Aj Vej-vej útlevelét, így a kínai képzőművész ötévi házi őrizet után ma részt vehet londoni kiállításának megnyitóján. Nem tagadta meg magát: éles szavakkal kritizálta Nagy-Britanniát, mert nem volt szolidáris vele büntetése idején.

Politikai, társadalmi és művészeti szempontból is jelentős esemény, hogy Aj Vej-vej Londonba érkezett, és ma a Royal Academy of Artsban nyílik kiállítása. A világ egyik legismertebb kortárs képzőművésze az elmúlt tíz évben száz egyéni kiállítást jegyzett – köztük többet Magyarországon is –, és 350 csoportos bemutatkozáson vett részt hazájában és a szerte a Földön, de személyesen utoljára 2010-ben jelenhetett meg a verniszázson. Akkor is Londonban, a százmillió porcelán napraforgómagból álló tárlatán, a Tate Modernben.

Gigantikus, a kínai életet jellemző biciklikből összeállított csillár jelzi, mire számíthatnak az érdeklődők
Gigantikus, a kínai életet jellemző biciklikből összeállított csillár jelzi, mire számíthatnak az érdeklődők
Reuters

 

Csütörtökön találkozott londoni újságírókkal, köztük e sorok írójával, hogy a kérdésekre válaszoljon. Ezek jelentős része az elnyomás éveire, illetve útlevelének hirtelen visszaszolgáltatására irányultak. A szókimondó Aj keményen bírálta a kiállítását befogadó országot, Nagy-Britanniát. Mint elmondta, „számos külföldi kormánytól kapott támogatást a kínai hatóságokkal folytatott küzdelme során, de Anglia nem tartozott ezek közé”.

Sőt, amikor utazási tilalmát feloldották, és az akadémia nagy örömére lehetővé tette, hogy a végső simításokat ő végezze el a tárlaton, a belügyminisztérium először csak látogató- és nem hosszabb tartózkodásra jogosító üzleti vízumot állított ki a nevére. Világraszóló botrány lett belőle, mire a belügyminiszter személyesen intézkedett.

A brit kiállításlátogatók most maguk dönthetnek arról, hogy a politikai együttérzésen kívül a mester munkái is hatással vannak-e rájuk. Aj Vej-vej zömükben szokatlanul nagy méretű, jelképekkel teli konstrukciókkal töltötte be a patinás Burlington House óriási tereit. A kétszáz tonnás Straight (Egyenes) a 2008-as szecsuáni földrengésnek állít emléket. Aj Vej-vej önkéntesek társaságában vett részt a pusztító katasztrófa során elgörbült vasdarabok összegyűjtésében, majd kiegyenesítésében.

120 ezer font jött össze a közönségtől a fákra
120 ezer font jött össze a közönségtől a fákra
The Gouardien

Nem természeti, hanem tudatos emberi rombolás ihlette a Souvenir from Shanghai című művet. Aj Vej-vejnek a kínai nagyváros meghívására felhúzott stúdióját közvetlenül ünnepélyes átadása előtt, az építési engedély hiányára hivatkozva, 2011 januárjában bontották le. Sikerült megmentenie néhány beton- és téglamaradványt, és ezeket egy, a Csing-dinasztia korából származó rózsafa ágykerettel kombinálva emelte művészi szintre.

Ritkán látni tárlaton hatásosabb konstrukciót, mint a S.A.C.R.E.D. A hat oxidálódott vasdobozba elhelyezett diorámát a látogató kis lyukakon keresztül nézheti. A bebörtönzését felelevenítő makettekben mini-Aj Vej-vejek láthatóak a kihallgatásokkal, étkezésekkel, takarítással, alvással és anyagcserével összefüggő helyzetekben. Aj kedvenc műve kisfia márványból faragott gyerekkocsija, melynek fényképét egy titkosrendőr fényképezőgépének memóriakártyáján fedezte fel.

Fogságból az akadémiára

A kínai hatóságok 2011-ben adócsalás koholt vádjával 81 napra börtönbe zárták Aj Vej-vejt, s elvették útlevelét. Megfélemlíteni azonban nem tudták. Az emberi jogok és a szólásszabadság korlátozása ellen folytatott kampánya gyakran beárnyékolta szakmai munkásságát, bár a politikai disszidens soha nem adta fel impulzív konceptuális művészi tevékenységét. Letartóztatását követően a londoni Királyi Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjává választotta. Az egy éve az akadémia elnökeként dolgozó Tim Marlow pedig úgy döntött, hogy a waterlooi csata háromszázadik évfordulójára tervezett kiállítás helyett megpróbál igazi szenzációval előrukkolni. Adrian Locke-kal, a kiállítás társkurátorával együtt Pekingben kérte föl Aj Vej-vejt. Az idő rövidsége miatt nem sikerült főszponzort találniuk, ezért a bejárat előtt, ősi dél-kínai fákból összeállított installációhoz a nagyközönségtől kértek és kaptak több mint 51 millió forintnyi támogatást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.