galéria megtekintése

Ahol összeér az idő

1 komment


Szalai Anna

Tizedszer adják át a Média Építészeti Díjat, ami nem más, mint a szakmán kívüliek naiv rácsodálkozása a szépre, az eredetire, a pimaszra. Öt ház és öt terv küzdött a fináléban. Ragyogó munkák: méltók a kerek évfordulóhoz, méltók a honi építészethez. 

Összeért ott a múlt és a jövő. A pőrére vetkőztetett csendben. A szőrösre zsaluzott betonban, a tornácba zárt könyvfolyosón, az újratelepített szőlő ölelte nyitott ivóban. A sűrű nehéz­séggel kavargó világ különös lépőkövei az idei Média Építészeti Díjon (MÉD): a kapu, a ház és a terasz.

A hosszú ház

A mélyből érkezünk. A védőfalakon kívülről. Az élmények, hatások, csábítások folytonos szédületéből. S hirtelen egy szürke, fagerendák lenyomatát őrző betonkútban találjuk magunkat. Az alázat kemény falai között haladunk a fentről alácsorgó fény felé, amely a fölöttünk járók árnyait festi az apátság kőfalaiba torkolló ferde falra. Az oltárra, melyen nincs feszület, csak folyton változó emberek tünékeny képe. A csendet a dobbanó talpak zaja szakítja szét. A szűk lépcsőházban kanyarogva csak felfelé vezet az út, mígnem kibukkanunk a fényre. Van, akit megriaszt a Pannonhalmi Bencés Főapátság új bejáratának dísztelen invitálása, mások a spirituális erő megtestesüléseként fogadják. De hatása alól csak kevesen tudják kivonni magukat. A tervezők – Czigány Tamás, Páll Anikó és ­Tóth Györgyi – az építészet lényegét sűrítették a lent és fent közé. Az idén nagykanállal habzsolhatta a szépet a zsűri, a bejárat nem kapott díjat.

Ha a fődíjat nem is, de a zsűri különdíját és sokak csodálatát begyűjthette Földes László és Sónicz Péter hosszú háza. Újraértelmézése a régi tornácos házaknak: a befalazott tornác könyvfolyosóvá alakult, ablakai olvasópaddá mélyültek. Ahol a telken álló diófához igazították az épület elhelyezését, ahol az előző lakó ott feledett kerti bútora szerves részévé vált az új közegnek. Ahol a téglaburkolatú ház kinyílik a belépő előtt, és mintha a látogatóktól függően terebélyesedne. Mint az anyai öl, amelybe mindahány gyerek befészkelhet. De az ölelés nem fojtogató, lágyan elenged a végén, a nagy üvegajtón át a fedett teraszra, majd tovább, ki a szabadba. De onnan is jó visszanézni a megengedő időtlenségre.

 

A trendkutatók szerint az új generáció visszalép az idők kezdetéhez. A szerzés szenvedélye természettisztelő eleganciává nemesedik. A törtetést felváltja a harmónia iránti vágy. Az ember a táj mozaikjává szelídül. Eger mellett a Nagy-Eged-hegy lábánál a jövő már elkezdődött. Itt épült meg a Borterasz és Venyige Spa Gereben Péter és Marián Balázs tervei alapján.

A borterasz
A borterasz

Az évtizedekig parlagon heverő dűlőre Csutorás Ferenc egri borász talált rá, akiben jócskán maradt a bomberdzsekis fenegyerek nagyapa „csakazértis" lendületéből. Csernus Imre pszichiáterrel és Mészáros Péter grafikussal szövetkezve áttelepítették a szomszédban kiirtott „érseki" szőlőt. Majd egyszerű magától értődéssel új rekreációs formát találtak ki rá: a borkempinget. A borterasz körött, elszórva a szőlőben, három apró, az egykori szőlőművesek „egyéjszakás" kunyhója áll a helyi borospincék falát adó tufa zúzalékából rétegesen rakott és kézzel kevert döngölt földbeton falakkal. A terasz maga három hagyományos ház összetorlódása, falak nélkül. A kunyhók egyik oldala megnyitható – a nemrégi sufnituningot idézően – garázsajtóval. Sehol semmi hívság, csak non standard fabútor, csövekből hajtogatott csap, naplementére tájolt sátorhelyek. Az épületegyüttes a pirani elismerés után a MÉD fődíját is bezsebelhette.

A pannonhalmi bejárat
A pannonhalmi bejárat

Nagyon szép munkák versengtek a tervkategóriában is, ezek között Rátkai Anna diplomamunkája, az 1907-ben az egri várról levágott Zárkándy-bástya újraélesztésére készült koncepció győzedelmeskedett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.