galéria megtekintése

Ezek most kinyitják a pénztárcánkat ötször is

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 04. számában
jelent meg.


Papp Sándor Zsigmond
Népszabadság

Nem, ne is próbálkozzanak, úgysem tudják megállni, hogy ötnél kevesebb prózakötettel fejezzék be a vásárlást. Nincs az az elhatározás, nincs az a szigor. Az új Spiró, az új Szvoren, A kecske éve, és ez csak ez első, felületes merítés.

Öt év után jelentkezik regénnyel Spiró György , így a Diavolina az idei könyvhét leginkább várt könyve. A letisztult és nagy sikerű Tavaszi tárlat csak fokozza a várakozásainkat, a türelmetlen olvasó ilyenkor pedig legalább olyan, ha nem jobb regényt vár, főként azon szerzőnktől, aki mindig képes felkavarni az állóvizet egy-egy karcosabb mondatával, markánsabb véleménnyel.

Spiró György
Spiró György
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Az új regényében egy okos és éleslátó asszony szemszögéből mesél az orosz és szovjet világról, Gorkij koráról. Diavolina, a cselédből lett orvos évtizedekig szolgálta az akkor már világhírű írót, annak feleségeit és szeretőit, és a házban megforduló vendégek hadát. És látunk forradalmakat, intrikákat és rengeteg halált. „Gorkij különös ember volt, aki nemcsak hamisan kezdte pályáját, de az egész életét is végighamiskodta. Ez tette alkalmassá, hogy egy regény hőse legyen. Vonzott a macska-egér harca Leninnel és Sztálinnal, időnként utólag sem dönthető el, ki az egér, ki a macska”, nyilatkozta a Vasárnapi híreknek Spiró.

 

És most jöjjön egy majdnem teljes alliteráció:

semmiképp sem maradhat a standokon Schein Gábor új regénye sem, a Svéd.

Tavalyi esszékötete után (Esernyők a Kossuth téren) után még izgalmasabb vizekre evezett. „Grönewald úr tíz nappal a halála előtt üzenetet küldött Budapestre Bíró doktornőnek, hogy haladéktalanul szálljon repülőre, és anélkül, hogy utazása céljáról bárkit értesítene, azonnal keresse föl.” A nyitómondat egyben egy izgalmas nyomozás kezdete is: Ervin, a Stockholmba került árva fiú folytatja a nevelőapja által megkezdett keresést édesanyja és saját múltja iránt. De a múlt éppúgy feltárhatatlan, mint az anya emléknyomainak elviselése. Minden más a megszokott Schein-próza erényeit csillogtatja: pontos, metsző mondatok, művészi erő és finomság.

Talán az utóbbi évek leginkább ellentmondásos műve, már ami a fogadtatását illeti Bartók Imre trilógiája.

Van, aki a kortárs irodalom fordulatát látja benne, más csak a fejét csóválja e művészi katyvasz felett.

A most megjelenő kötettel, A kecske éve, immár teljessé válik a trilógia, s így teljesebb képet alkothatunk a nagyszabású vállalkozásról. Már a szüzsé sem hagy hidegen, ahogy az előzőek sem: New Yorknak vége, és vele pusztult a keleti part nagy része is, amikor egy őrült tapsifüles atomot robbantott a bioapokalipszis sújtotta város közepén. Martin, Karl és Ludwig, az egykori vérszomjas szuperfilozófusok egy minitengeralattjáró fedélzetén menekülnek a nukleáris vihar és tetteik következményei elől.

Ha élni akarnék a netes marketingben oly bevált fordulattal, akkor most az írnám: ha csak egy erdélyi regényt akar hazavinni a könyvhétről, akkor az legyen Potozky László Éles című műve. A z igen fiatal szerző tavaly mutat­kozott be a Magvető színeiben egy igen megjegyezhetetlen című novelláskötettel (Nappá lett lámpafény), így igen dicséretes módon választott címet első regényéhez. Ebben egy egész nemzedék karmolja össze magát, miközben villódzik a Facebook-világ, és a férfivilág szereplői felfalják önnön férfiasságukat.

A tavalyi JAKkendő-díjas Papp-Zakor Ilka első no­velláskötetét az irodalomban mindig frisset és meglepőt kereső olvasók vihetik haza boldogan. Az Angyalvacsora különös hősei vak artisták, mosómedvévé váló lányok és angyalra vadászó falusiak: történetük, akár minden igazi mese, megkapóan játékos és igencsak hátborzongató. Zsíros, tömjénes, de cseppet sem édeskés, ahogy azt Csutak Gabi írta róla a Literán.

Ritka és igen bizsergető érzés, amikor ott vagyunk egy regény címének megszületésekor.

Amikor az hirtelen felsír a bölcsőjében. A focialista forradalommal sikert arató Benedek Szabolcs most a kvarcórák cincogásától hangos nyolcvanas évekbe repít vissza minket retro thrillerjével. A kvarcóra hét dallama című regényben a felszabadulás 40. évfordulóját ünnepli az úttörőcsapat a párt magas rangú vezetője jelenlétében, amikor valaki lezuhan az iskolát övező panelházak egyikéről. Természetesen hátborzongató események sorozata veszi kezdetét...

Bartók Imre
Bartók Imre
Szőcs Petra / Népszabadság

Nem vitás: Szvoren Edina újabb novelláskötete a könyvhét legerősebb címe. Az ország legjobb hóhéra, ahogy eddig megszokhattuk a frissen az Európai Unió Irodalmi Díjával kitüntetett szerzőtől, most is olyan otthonosan ábrázolja klausztrofób viszonyainkat, hogy közben komoran felszikrázik az abszurdtól sem idegen, sötét humor.

És mivel lassan elérek a hasáb aljára, így becsületszóra higgyék el nekem, hogy Gerőcs Péter Győztesek köztársasága című regénye nélkül sem érdemes hazamenni a Vörösmarty térről.

De ha nekem nem hisznek álljon itt Tóth Krisztina véleménye: „Kegyetlen tisztánlátással megírt látlelet ez a könyv, amelynek szereplőit mindnyájan ismerjük: egy ország romjai közt bolyonganak.”

Szóval pénztárca nyit, ropogós bankó előkészít. Olvasásra fel!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.