galéria megtekintése

A vágyott béke

2 komment


Doros Judit

Akinek a női szerzetesrendekről az Apácashow című népszerű film első vagy második része jut eszébe, nem téved túl nagyot. Legalábbis abban az értelemben nem, hogy az apácák valódi, hús-vér emberek, akik olykor szívesen táncra perdülnek, habitusban túráznak vagy síelnek, s ugyanúgy ellágyulnak egy kisgyerek láttán, mint az, akinek gyerekei, unokái vannak.

Néhány éve egy riportkörúton jártam magyarországi női szerzetesrendeknél, s számos különféle korú, érdeklődésű, különböző rendhez tartozó nővérrel beszéltem Zsámbékon, Veszprémben, Miskolcon és Egerben. Az egyik rend tagjai barna habitust, a másiké fehéret viselnek, de például az utcában, ahol élek, fekete ruhás apácákra köszönhetek reggelente.

Találkoztam harmincas éveinek elején járó nővel, aki baloldali eszméket valló családban nőtt fel, nyugtalan szívű kamasszá vált, sehol sem találta  a helyét. A vágyott békét egy templom mélyén érte el, ahol megérintette valamiféle egyszerűség, tisztaság.

Húszévesen lépett be az angolkisasszonyokhoz, s majdnem tíz év elteltével tette le az örök fogadalmat. Doktori disszertációját teológiából írta.

 

Sokan azt hiszik, egy fiatal lány legtöbbször azért lesz szerzetes, mert szerelmi bánat érte, csalódott a férfiakban, ezért elmenekül a világi élet elől, s egy biztonságos zárda mélyén él tovább szűzies életet. Könyvekből, filmekből lehet ismerős az efféle sematizmus, aminek azonban nem sok köze van a mai valósághoz.

Ha teljes világi életet nem élnek is, a technika vívmányait ugyanúgy használják, mint kortársaik,

sokat utaznak, jellemzően külföldi egyetemeken is tanulnak, s akár még az is előfordul, hogy egy angyalarcú apáca rockzenéért rajong.

Földi hívságokkal azonban jóval kevésbé foglalkoznak, mint a velük egykorú lányok vagy fiatal nők. Hajukat egyszerűen viselik, nem festik, nem bodorítják: a fejfedő a nap nagy részén úgyis eltakarja a frizurát. Nem vásárolnak drága parfümöket, s a nyakukban hordott rendi keresztet vagy a rózsafüzérgyűrűt kivéve nem ékesítik őket ékszerek.

Van, hogy évekig tartó vívódás előzi meg a választást
Van, hogy évekig tartó vívódás előzi meg a választást
Neil Hall / Reuters

Beszélgetőtársaim közül többen is elmondták,

voltak szerelmesek,és sokáig töprengtek azon is, hogy egyszer férjhez mennek, gyerekeket szülnek.

Az Istenhez hívó szó azonban erősebbnek bizonyult.

Ezt a „hívást" szavaik szerint nem úgy kell érteni, hogy egy sztentori hang álmukban megszólította őket, vagy egyik pillanatról a másikra villámcsapásként hasított beléjük, mit kell tenniük.

Földi hívságokkal kevesebbet foglalkoznak
Földi hívságokkal kevesebbet foglalkoznak
Neil Hall / Reuters

Volt, hogy évekig tartó vívódás előzte meg a választást: akadt, aki előbb általános iskolai tanárnak állt, csak később, egy jezsuita szerzetessel való beszélgetés után érezte meg, más lehetőség is áll előtte. Az érzelmek apácaként sem kerülik el őket.

Arról ugyan egyikőjük sem beszélt, hogy már a szerzetesrend tagjaként érte volna utol őt a szerelem, azt azonban többen is elmondták: az anyai érzések sokszor fellángolnak bennük, főként, ha kisgyereket karjukban tartó nőket látnak.

Ilyenkor azonban igyekeznek ezt a túláradó érzést „áttranszferálni", s erejét az Isten vagy az őket körülvevő közösség felé fordítani.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.