galéria megtekintése

A turnék legkeletibb városa

0 komment


Sándor Tünde

Egyre hosszabbra nyúlik az idén Budapesten koncertező könnyűzenei sztárok listája. A magyar koncertpiac annak ellenére állt növekedési pályára, hogy kevés helyszínen lehet a horribilis gázsik kifizetéséhez elegendő nagyságú közönséget elhelyezni.

Van, amikor tényleg nincs az a pénz, amennyiért egy világsztár Budapestre jönne, mert a város nem szerepel a turné tervezett állomásai között, vagy nem sikerül megfelelő összegű ajánlatot tenni a szervező ügynökségnek. Az idén azonban nincs okuk panaszra a budapestieknek: februárban járt itt a Scorpions, néhány napja Hans Zimmer és zenekara, és még csak ezután jön Rihanna, Keith Jarrett, ­Bryan Adams, a The Cure, a Placebo, a Deep Purple énekese, Ian Gillan, Al DiMeola, innen indul a Black Sabbath búcsúturnéjának európai része, a Red Hot Chili Peppers meg dupla koncertet ad – a jegyüzérek nem kis bánatára.

A legnagyobb sztárok többségét a Sziget Menedzseriroda mellett a Live Nation szervezőiroda hozza Budapestre, a cég marketing- és PR-igazgatója, Márkus Éva szerint jelenleg Budapest a legkeletibb város, ahová a világsztárok közül még vannak, akiket el lehet hívni. Igaz, olyan is van, aki már az osztrák határt sem lépi át.

Hogy ki mennyiért jön, üzleti titok, a gázsik általában olyannyira nem nyilvánosak, hogy még az adott zenekar ügynöksége sem árulja el, többnyire a szervezőknek kell ajánlatot tenniük – avat be a kulisszatitkok egyikébe Fülöp Zoltán, a Sziget, a Balaton Sound és a VOLT Fesztivál igazgatója, nem titkolva: az árakkal nagyon mellé is lehet lőni. Folyton változnak, többnyire ugrásszerűen emelkednek, az is előfordulhat, hogy egyetlen hónap alatt megtöbbszöröződik egy zenekar gázsija. (A Sziget legdrágább fellépője Robbie Williams volt tavaly. Pontos összeget senki nem mondott, de Gerendai Károly, a fesztivál alapítója szerint a brit énekes 100 és 500 millió forint közötti összegért lépett fel.)

 

A fesztiválok és a nagy koncertek nem konkurálnak egymással. A nemzetközi sztárzenekarok a fesztiválokat helyezik fókuszba, hozzájuk igazodva alakítják ki turnéjukat. A fesztiválok között vállalnak nyáron szólókoncerteket, vagy a tavaszi, őszi szezonra koncentrálnak. Így a koncertek promóterei és a fesztiválok szervezői nem bonyolódnak egymással gázsikat felverő konkurenciaharcba.

A fesztiválszervezők számára eleve nehézség, hogy konkrét dátumokra keresnek sztárokat. Ennek megfelelően az árképzés is különbözik, a fesztiválgázsi általában magasabb, mint egy-egy turnéállomáson előadott koncerté.

Mindeközben ötödik szezonját kezdte a Budapest Park, amely a közönség és a fellépők körében is egyre kedveltebb helyszín. A Wellhello, a Halottpénz és a Punnany Massif a hazai fesztiválokon kívül már csak ezt tartja megfelelőnek a saját szintjéhez, de a többi magyar zenekarnál is elindult egy olyan tendencia, hogy a Budapest Parkban mindig valamilyen speciális alkalomból adnak koncertet: születésnap, albumbemutató, különleges vendégek és így tovább. A park üzemeltetői a magyar programok árát tudatosan alacsonyan tartják – 1500-2500 forintba kerül egy jegy –, miközben a neves külföldi zenekarok koncertjére nyolc-tíz ezer forintért lehet bejutni.

Rimóczi Imre, a Budapest Park művészeti vezetője szerint a programszervezők segítik egymást, a Sziget és a Park célközönsége ­amúgy is más, az idén például a Sziget utáni napon jön hozzájuk ­Foals. A Budapest Park 11 és fél ezres közönséget képes befogadni, az Arénába 14-15 ezren férnek, a Puskás Ferenc Stadion most nem üzemel, a Sziget meg csak egy hétig tart nyitva, vagyis a helyszínkínálat nem túl bőséges Budapesten.

A világ koncertpiaca valójában nyolc-tíz, a zenekarokat képviselő ügynökség kezében van, a fesztiválok és a metropoliszok arénáinak, stadionjainak műsortervét valójában nemcsak a sztárok, hanem a turnétervüket felépítő menedzserek, ügynökségek írják. Minden egyéb csak a körítés része és szerencse kérdése, a közönség számára meg egyre inkább pénzkérdés, a több tízezer forintos jegyárak sokak számára alaposan behatárolják a mozgásteret.

Jellemző jegyárak Budapesten:

Scorpions (február 29.): 9900–22 900 Ft
Hans Zimmer  (május 5.): 9900–39 900 Ft
Black Sabbath (június 1.): 14 000–34 000 Ft
Red Hot Chili Peppers (szeptember 1–2.):14 900–34 000 Ft
Nickelback (szeptember 16.): 12 000–17 000 Ft
Bryan Adams (október 9.): 9900–24 900 Ft
The Cure (október 27.): 10 900–24 900 Ft
Placebo (október 11.): 9900–19 900 Ft

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.