galéria megtekintése

A természet kézművese

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 09. számában
jelent meg.


Trencsényi Zoltán
Népszabadság

Kelemen Béla hisz az önfenntartásban
Kelemen Béla hisz az önfenntartásban
Majzik Zoltán

Dr. Kelemen Béla 51 éves mérnökközgazdász, volt fotómodell, reklámszínész, tarpai polgármester, jelenleg táplálkozástudománnyal kapcsolatos kutatásokat végez, író, költő, pálinkalovag, evez, jógázik, és hosszú távú görsíversenyre készül. Szegről-végről kolléga is, mert annak idején egy Népszabadságot reklámozó film főszereplőjeként szemfüles újságírót alakított, aki a nagy hírügynökségek sajtómunkásait megelőzve mindig elsőként ér az események közelébe.

Tarpán eszmélkedett parasztcsalád gyermekeként. Kisgyerekként iskolába indulás előtt, hajnalban tehenet fejt, délután a földeken segített a szüleinek, amúgy jól tanult. Nyíregyházán sporttagozatos gimnáziumba járt, atléta lett, középiskolás szinten sikeres rövidtávfutó. Nemcsak a fizikai állapota volt kitűnő, hanem a fizika iránti szeretete is emelkedő.

 

Budapestre került a Műszaki Egyetemre, diplomát szerzett, később még egy közgazdász-másoddiplomát és doktori címet is. Mivel valamiből élnie is kellett, a budai hegyekbe járt ház körüli munkákat végezni. Leharcolt Trabantjával magas csúcsokra azonban nem tudott felhágni, ezért csak a budai hegyek alsóbb régióiban vállalhatott kertásást vagy tyúkóljavítást. Fotómodellként dolgozó évfolyamtársnője modellválogatásra vitte, rövidesen Floridában készített fotósorozaton reklámozott világhírű sportszermárkát. Nissan gépkocsit hirdető plakátokon tűnt fel, romantikus regényfüzet címlapján alakított szerelmes ifjút. És tőle tudjuk, hogy minden Nestlé csokoládéban egy-egy pohár tej van.

Egyik napon a tudást töltötte a fejébe az egyetemen, másnap fotómodellként a pénzt a zsebébe, harmadik nap meg hazautazott, és a családjának segített a szántásban. Kavargott körülötte az élet, és így volt ez később is, amikor már végzett mérnök-közgazdászként állást vállalt. Például egy autószalonban. Ahol látta, hogy egy írni-olvasni alig tudó, istállószagú atyafi könnyű kézzel válogat a több tízmilliós autócsodák között, vásárolt tőle furcsán gazdag fiatalember is, aki mintegy viccesen azt mondta: azért kell neki kitűnő sportkocsi, mert azzal könnyen és biztonságosan lehet menekülni a rendőrök elől.

Az autószalonban ismerkedett meg a Tesco valamelyik vezetőjével, és rövidesen a Tesco egyik kereskedelmi igazgatója lett Budapesten, majd Debrecenben. Eltelt egy évtized, s bár fényes előmenetel kacsingatott rá, neki egyre jobban hiányzott a föld. A természet. 2003-ban, amikor felmondott, mindenki azt kérdezte,miféle ajánlatot kapott, amiért odahagyja a multi által kínált karrier lehetőségét. Kelemen Béla mosolyogva vállat vont. –Hazamegyek Tarpára. Biogazdaságom lesz – mondta, de nemigen hittek neki.

Kifejlesztette az egészség szempontjából tökéletes, csúcsmagvasnak nevezett kenyér alapanyagát

Pedig tényleg hazament Tarpára, és létrehozott egy kis biogazdaságot. Boldog volt. Megint megérintette a szabadság levegője, a kisközösség hitelessége. Terveket szőtt, hogyan lehetne Tarpából, e szép szatmár-beregi faluból virágzó kistelepülést csinálni. Multiknak beszállító biogazdaságokat, hagyományőrző ünnepségeket, falusi turizmust álmodott.

2006-ban elindult a polgármesteri címért, és nyert. A nagy tervek a napi nyavalyák körüli ügyködésekben forgácsolódtak szét. Ki kapjon segélyt? Kinek a házát javítsák meg a vihar után? 2009 májusában Kelemen Béla egy kuruc kori hagyományőrző ünnepségen a környék történelméhez tartozó Esze Tamásnak öltözött és beszédet tartott az egybegyűlteknek. A legendák szerint egyik legjobb alakítása volt, saját édesanyja sem ismerte meg. A beszéd után a helybeliek kuruc kori öltözékekben, lőcsös szekereken átzötyögtek a zöldhatáron Beregszászba; azt mondja, különleges, szép esemény volt a környékbeliek számára.

Tarpának 2010-ben új polgármestere lett, a fentiek helyett pedig új focipályája. Műfüves. Szépen világított. Dr. Kelemen Béla megint visszavonult, és azóta úgy nevezi magát: a természet kézművese. Aki azt próbálja bebizonyítani, hogy bár alig van már fenntartható fejlődés, valamit azért tehetünk magunkért. Mondja: utoljára az 1970-es években tudta magát a föld eltartani, azóta – mivel naponta 200 ezerrel többen vagyunk a glóbuszon, és mert nem úgy használjuk a földet, ahogy kellene – vesztésre állunk. Hite szerint vissza kell adni a kézműves családi kisgazdaságok becsületét, a földművelés poézisét.

Tavaly január elsején elhatározta, hogy önfenntartó lesz. Levelet írt ismerőseinek, amelyben fogadalmat tett: nem jár boltba többé. Saját háziállatait, saját zöldségeit, gyümölcseit, gyógyteáit fogyasztja, saját tehenei tejét issza, magának süt kenyeret.

Hetven-nyolcvanféle terméket állított elő, fél évig bírta a kísérletet. Kapált, kaszált, állatot gondozott, lekvárt és pálinkát főzött. A kísérlet végül egy új élelmiszer-ipari alapanyagot forrt ki magából, mégpedig a saját termesztésű dióőrleménnyel, tökmaggal, paradicsommaggal, komlóval, piros kukoricával dúsított durumrozslisztet. Kifejlesztette az egészség szempontjából tökéletes, csúcsmagvasnak nevezett kenyér alapanyagát. Állítja: ilyet fogyasztva az ember különös erőre, egészségre tesz szert.

Sportolóként önmaga reklámembere is egyben. Jógázik, evez és a görsível sífutóként nagyobb távokat tesz meg, a közeljövőben nála évtizedekkel fiatalabbak között indul egy hosszú távú versenyen a Hungaroringen. Készül, hogy könyvet írjon, amelybe belefogalmazza a természet és a sport iránt rajongását, táplálkozástudományi kutatásainak eredményeit. Talán novellái, versei és a keleti filozófiákkal kapcsolatos gondolatai is helyet kapnak benne. Néha leül százéves diófája alá, elnéz a szemközti Kárpátok hegyláncai felé, és Kierkegaard jut eszébe, aki azt mondta: „Az életet csak visszafelé lehet megérteni, de odafelé kell élni.” Szerinte ezen a gondolaton egy kicsit lehet azért igazítani.

Névjegy

DR. KELEMEN BÉLA 1963-ban született Vásárosnaményban. Gépészmérnöki, majd mérnök-közgazdász másoddiplomát és doktori címet szerzett. Dolgozott mérnökként, multinacionális vállalatok menedzsereként. Volt reklámszínész és fotómodell. 2006–2010 között Tarpa polgármestere. Jelenleg táplálkozástudománnyal és sportélettannal foglalkozik.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.