galéria megtekintése

A nézők diktálnak a forgatókönyvíróknak

0 komment


Csepelyi Adrienn

Karácsonykor láthatjuk a Downton Abbey utolsó részét, a hagyományos különkiadást. A rajongók feszülten várnak, a sorozat záróepizódjában ugyanis elmaradt a happy end. Kis híján ki is tört a palotaforradalom Angliában. A nézők a közösségi média segítségével maguk akarják alakítani kedvenc sorozataikat.

Mivel idehaza többévados csúszással vetítik a világszerte elképesztően népszerű Downton Abbey-t, nem spoilerezzük el, hol tart a mindent lezáró rész előtt a sorozat. Julian Fellowes forgatókönyvíró sosem bánt kesztyűs kézzel karaktereivel: gátlástalanul nyírta ki például a Crawley-ház fejét. Csakhogy a nézők igazságérzete most nem engedi, hogy az egyik szereplőnek újabb tragédiát kelljen elviselnie.

Csoportkép a Downton Abbey-ből (nem lőhetjük le a poént, hogy kinek a sorsán változtatnának a nézők)
Csoportkép a Downton Abbey-ből (nem lőhetjük le a poént, hogy kinek a sorsán változtatnának a nézők)

Hajdanán a néző azt kapta, amit felszolgáltak neki: a tévézés egyoldalú kommunikáció volt, a dühös rajongó legfeljebb levélben vagy telefonon reklamálhatott. Ám a közösségi oldalak átalakították a televí­ziós műsorkészítést: a forgatókönyvírók kénytelenek figyelembe venni a reakciókat, ha nem akarják, hogy elkaszálják a sorozatot.

 

Egy-egy kirívó eset azért régen is akadt: a Dallasban Bobby 1985-ös halála egyszerűen túl sok volt a nézőknek. Az ifjabbik Ewing minden idők leghíresebb csavarjával tért vissza egy évvel később: kiderült, hogy halála csupán felesége, Pamela egész évadon át tartó rémálma volt. Akkoriban még hosszú időbe telt leszűrni a nézők véleményéből, mi a tennivaló – manapság pillanatokon belül kiderül.

A szerző halála – mondaná Roland Barthes. Az igazság azonban az, hogy nemcsak Magyarországon gyűjtöttek Isaura szemműtétjére: a rajongó mindig is saját tulajdonának tekintette kedvenc sorozatát, és most boldog, hogy végre van beleszólása.

Akad, aki hamar felismerte ezt: a Botrány (Universal Channel) ­című sorozat szereplői az amerikai vetítési időben maguk kommentálják az eseményeket Twitter-oldalukon, sőt beszélgetnek is a nézőkkel. Mások lassabban kapcsoltak: 2011 májusában a Vámpírnaplókban (RTL, RTL+, Cool, Sorozat+) egy Katherine nevű vámpír olyat tett, amiről még egy ovis is tudja, hogy tilos: anélkül lépett be a házba, hogy a tulajdonos beinvitálta volna. A rajongók twitteres kérdéseire a forgatókönyvírók igyekeztek elsunnyogni a választ, ám végül kénytelenek voltak beleírni a sorozatba: az ominózus ház előző lakói vámpírok voltak, így Katherine hívás nélkül is beléphetett. És ennél durvább közbeavatkozások is akadnak.

A feltámadt Bobby (Patrick Duffy)
A feltámadt Bobby (Patrick Duffy)

A Kettős ügynök című sorozat (TV2, Viasat3, Universal Channel) készítői hozzátoldottak a második évadzáróhoz egy jelenetet, hogy a Twitteren követelőző rajongók megtudják, visszanyeri-e látását az ­Auggie Anderson nevű szereplő. Az Offspring című ausztrál széria első évadjában a nézők annyira kikészültek a főszereplő se veled, se nélküled viszonyától, hogy a szerzők kénytelenek voltak rendezni a kapcsolatot a második évadban.

Amikor a Gyilkos elmék (AXN, Cool, RTL, Sorozat+) hatodik évadjának végén kiírták a sorozatból Emily Prentiss (Paget Brewster) és Jennifer Jareau (A. J. Cook) ügynököt, a rajongók kiborultak. A készítők nem tehettek mást: visszahozták a két karaktert. A már eltemetett Prentiss ügynök feltámasztása dallasos manőverrel sikerült: amint utóbb kiderült, csak eljátszották halálát, hogy biztonságban legyen, míg üldözőit likvidálják.

S az új módi már Hollywoodot ostromolja: az Éhezők viadala negyedik részében látható Effie Trinket a regénytrilógia utolsó részében már nem szerepel. Ám az ­Elizabeth Banks által megformált Effie az ­első filmben akkora közönségsikert aratott, hogy maga Suzanne Collins, a regény írója kérte: az ő karaktere lépjen a sokkal unalmasabb Fulvia helyébe.

Noha Fellowes a karácsonyi epizódban még javíthat, arra is akad példa, hogy a tévésorozat fara­muci lezárása után jött a mindent megoldó mozifilm, sőt trilógia: a Szex és New York Carrie Bradshaw-ja ­(Sarah ­Jessica Parker) csak a mozivásznon jött össze Mr. Biggel (Chris Noth). Ez esetben a Downton Abbey happy endjére sokáig várhatunk: a sorozat koronaékszere, a ­Grantham özvegy grófnéját alakító Maggie ­Smith elzárkózik a mozifilmtől. Márpedig Violet nélkül a film olyan lenne, mint... Pontosan. Mint a Dallas Bobby nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.