galéria megtekintése

A Néprajzi Múzeum hősei

Boglár Lajos gyűjteményét magán- és intézményi mecénások segítségével vásárolták meg

Az írás a Népszabadság
2014. 03. 22. számában
jelent meg.

Borbély Zsuzsa
Népszabadság

Ki ne hallott volna arról, hogy az állatkertben örökbe lehet fogadni az ott lakó állatokat? Arra azonban eddig nemigen akadt példa, hogy valaki díszes indián tollkoronát vagy kerámia jaguárt fogadjon örökbe.

Ám a Néprajzi Múzeum és a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítvány „Fogadj örökbe egy tárgyat!” kampányának keretében magánemberek is támogatták a múzeum délamerikai indiánok művészetét bemutató kiállítását.

A kiállítás anyaga Boglár Lajos hagyatéka, aki 1929-ben született Sao Paulóban. Az indián kultúra iránti lelkesedése mindig töretlen volt. 1990-ben alapította meg az ELTE-n az önálló kulturális antropológia szakot, 1992-ben pedig a Szimbiózis Kulturális Antropológiai Alapítványt.

Boglár Lajos megengedte magának azt a luxust, hogy elsősorban esztétikai szempontok alapján válogasson
Boglár Lajos megengedte magának azt a luxust, hogy elsősorban esztétikai szempontok alapján válogasson
Kovács Tamás / MTI

 

– A Néprajzi Múzeum gyűjteményébe kutatóútjairól főleg az őserdei indián életforma dokumentálásához szükséges anyagot hozott haza. Ám miután elment a múzeumból, elsősorban esztétikai szempontok alapján válogatta a tárgyakat. Így talált rá az amazóniai tollművészetre, amelynek nemzetközileg ismert szaktekintélye lett – kalauzol Főzy Vilma, az Amerika-gyűjtemény főmuzeológusa és a kiállítás kurátora.

2012-ben Boglár Lajos özvegye megkereste az alapítványt, hogy segítsenek a kollekciónak támogatót és helyet találni. – Számunkra egyértelmű volt, hogy a Néprajzi Múzeumban kell elhelyezni a hagyatékot, ezzel gazdagítva az Amerika-gyűjteményt – vázolja a kezdeteket dr. Szeljak György, a múzeum kommunikációs osztályának főosztályvezetője, aki az alapítvány megbízott elnöke is.

A hagyatékot a múzeum az éves keretéből nem tudta megvásárolni, a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert 3,5 millió forintos támogatás pedig csak részben fedezte a költségvetést. A „Fogadj örökbe egy tárgyat!” kampányban a támogató a felajánlott összeggel segít a tárgy megvásárlásában, amit a múzeumnak ajándékoz.

Az akcióban oroszlánrészt vállalt dr. Szász Antónia antropológus, az alapítvány kuratóriumának tagja. Létrehoztak egy blogot, ahová felkerültek a tárgyak fényképei, adatai és a „támogatói ár”. Az összegek kétezertől kétszázötvenezerig terjedtek. A 300 tárgyból álló hagyatékból 45 egyéni és három intézményi támogató segítségével 70 tárgyat sikerült így megvásárolni. A két legértékesebb darab megvételéhez Richard de Unger, a múzeum rendszeres mecénása járult hozzá.

– Amint apadt a tömeg a megnyitón, egyből elindultunk, hogy megkeressük a mi kis tárgyunkat – idézi fel Kirzsa Fruzsina. A kulturális antropológiából doktoráló, Boglár-tanítvány és két hallgatótársa a blogról választotta ki a teknős formájú kerámiatálat, amelyet örökbe fogadtak.

A kiállított tárgyak a kutató kedvenc darabjai. Tolldíszek és a színpompás tollsapkák fogadják a látogatót. A kurátor egy fekete-fehér tolldíszben épp csak felvillanó kék tollak és tollmozaikok aprólékos kidolgozását mutatja, miközben azt meséli, hogy a Természettudományi Múzeum madarász munkatársát kellett felkérniük a tollak azonosítására, mert Boglár tollhatározója nem volt a birtokukban.

A tollak helyét a harmadik teremben átveszik a fonott és kerámiatárgyak, sámáncsörgők, amelyek „mágikus erejét” a bennük rejlő kristályok és kövek hordozzák. Katonás rendben sorakozó karazsa indián törzsbeli agyagbabák figyelik a szomszédos vitrinmadár formájú lepényforgatóit. Készítőik ma már rezervátumokban élnek, és a tárgyaikat eladásra gyártják.

A hagyományos életforma, amelyet Boglár Lajos dokumentált, ma már nem létezik. A törzsek a betegségek miatt vagy lakott területekre költöztek, vagy elvonultak a világtól, és nem fogadják a kutatókat sem.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.