galéria megtekintése

Múzeumkert: a győztes sem hagyná érintetlenül a fákat

5 komment


Csordás Lajos

Optimalizálnák a benapozott és árnyas helyek arányát, de még nem tudják, ehhez hány fát kellene kivágni a Nemzeti Múzeum körül.

„Eisnstand" – jutott eszembe megmagyarázhatatlan módon, amikor a Múzeumkertre kiírt rendezési ötletpályázat eredményhirdetésen megláttam a vendégek közt Fekete Györgyöt, a Magyar Művészeti Akadémia elnökét, akinek látszólag semmi köze ehhez az egészhez. De hát mindennek mindenhez köze van. A pályázat végeredményét amúgy is szokatlan nagy sajtóérdeklődés mellett jelentette be a Nemzeti Múzeum előző és mostani igazgatója, Csorba László és Varga Benedek, illetve Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Lehetett ez a szokatlan figyelem azért is, mert Varga Benedek, az új múzeumigazgató határozott lendülettel állt neki a múzeumkert megtisztításának, kitiltván onnan mindjárt hivatali ideje első napján a bent parkoló autókat, majd pedig lapunkban volt olvasható egy nyilatkozata, amelyben azt mondta, szeretné, ha a múzeum épülete jobban érvényesülne a kertben és ezt sokan úgy értelmezték, mintha tarvágást akarna végrehajtani.

Pedig nem. A fák ésszerű és szükséges ritkítása nem Varga Benedek ötlete, hanem tíz-tizenöt éve újból és újból napirendre kerülő téma. Egy 2008-as felmérés szerint a park 200 fájából 80-at már ki kellett volna vágni (részben megtörtént), 47-et visszavágni, 45-öt gallyazni.

 

A mostani pályázat győztes tervei sem hagynák érintetlenül a faállományt. Persze elvárás, és bírálati szempont is volt – tudtuk meg Jámbor Imre tájépítésztől, a bíráló bizottság szakértőjétől – hogy a pályázók vegyék figyelembe a történeti előzményeket, egyebek mellett Petz Ármin első, 1855 után kialakított kertrendszerét. Ez a terv nem maradt fenn, de egy későbbi állapotfelvételből tudni lehet, hogy a Petz-féle kert sétautakkal körülvett, növényszigetekből álló tájképi jellegű volt. Ez a következő száz évben sokat változott, több lett benne a fa és eltűntek a szigetek. A szakértő hangsúlyozta, nem az volt a cél, hogy a Petz Ármin-féle kertet tervezzék újra, csak alapnak kellett tekinteni, figyelembe véve a későbbi beültetéseket, szoborállításokat is. És fontos volt az is, hogy harmonikus arányba kerüljenek a kertben a benapozott és az árnyékos területek.

Szeresd! Faőrzők horgolása a kertben
Szeresd! Faőrzők horgolása a kertben
Teknős Miklós

A tizenkét pályázat közül a zsűri a Tér-Team Kft. művét rangsorolta első helyre. Egyik alkotójától, Szabó Gábortól hiába kérdeztük, hogy a tervük szerint akkor mennyi fát is kell kivágni, erre konkrétan nem tudott válaszolni. A sajtótájékoztatón kifüggesztett lapokról az volt leolvasható, hogy alapjában véve a Petz-féle, szigetszerű elrendezést állítanák helyre. Kettős sétányrendszert alakítanának ki: egy a főépülethez közelebb eső belső kört és a kert távolabbi zugaiba is elvezető külső kört.

Azt írták, szeretnék, ha látványtengelyek jönnének létre a parkban és az épület vizuálisan kiszabadulna a nyugati oldalán és a Kálvin tér felé. A múzeum főhomlokzata előtt szimmetrikus elrendezésben nagy füves placcokat alakítanának ki, oldalt és hátul olyan tájképi jellegű pázsitos szigetek jönnének létre, melyeket néhány nagyobb fa ural. A kertbeli emlékművek szoborsétányszerűen lennének körbejárhatók.

A nyertes terv utakkal és szigetekkel (alul az Arany-szobor a Múzeum körúti oldalon)
Teknős Miklós / Népszabadság

Számításaik szerint tizennégy plasztikának volna hely, tehát a jelenlegihez képest még négy új is bekerülhetne. Újdonság, hogy a kerítésen nyitnának kijáratokat Pollack Mihály tér és a Múzeum utca felé is. A főépület mögötti kertészlakból pedig kávézó lesz, melynek mind a kertben, mind a kerítésen kívül, a Pollack Mihály téren lenne terasza, s így kapcsolatot teremtene a Magyar Rádió volt épületeiben kialakítandó új múzeumi terek felé. A térről egyébként szeretnék kitiltani az átmenő autóforgalmat. Mindezt 2017. december 31-ig kívánják megvalósítani.

A díjazottak

1. TÉR-TEAM Kft. (Szabó Gábor, Szende András, Juhász Kristóf Attila, Győre Viola, Orbán Nóra)

2. Pagony Kft. (Bognár Emese, Rahnama Azadeh)

3. Stéhli Zoltán Imre

Megvásároltak további három munkát, Fábián Zsófia Eszter, Lehotai Bence Gábor és Almási Balázs pályaművét.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.